Teema: Näin työskentelet betonin kanssa

Betoni on kestävä materiaali, mutta myös paljon muuta. Moni betonista valettu esine on suorastaan upea, ja betonia on helppo käyttää. Halpa betoni on täynnä vastakohtaisuuksia: sen pinta voi olla yhtä aikaa kova ja silkinpehmeä tai karu ja tyylikäs. Lisäksi betoni on trendikäs rakennusaine.

Kuinka paljon sementtiä betoniin tarvitaan? Miten levyn murtuminen estetään? Kannattaako betoni ostaa valmiina vai sekoittaa itse? Lue kaikki vastaukset täältä.

Betoni on lujaa, mutta sitä pitää lujittaa. Lause vaikuttaa järjettömältä, mutta asialle on looginen selitys, jota voi selventää esimerkillä.

Hyppää ison betonilaatan päälle tai aja sen päältä autolla. Jos laatta on kokonaan tukevasti maata vasten, se kestää hyppimisen ja auton painon, sillä betoni kestää kovaa painetta.

Tee koe uudestaan, mutta nosta laatta laatta irti maasta ja aseta sen reunat kahden kiven varaan. Laatta katkeaa viimeistään siinä vaiheessa, kun sen päältä ajetaan autolla. Murtuman fysikaalinen syy ei ole auton paino vaan sen aiheuttama veto.

Veto syntyy betonilaatan alapuolelle, kun laatta painuu alaspäin. Betoni ei jousta, joten se ei kestä vetoa.

Betonista voi kuitenkin rakentaa pöytälevyjä, penkkejä ja jopa siltoja. Se on mahdollista siksi, että betonia voi vahvistaa sekä raudalla että kuiduilla. Harja teräkset ja raudoitusverkot kestä-vät kovaa vetoa ja keventävät betoniin kohdistuvaa rasitusta. Kuidut toimivat kutakuinkin samalla tavalla.

Raudat ovat hyvä valinta, kun betonista valetaan pihalaattoja, paksuja levyjä ja kantavia betonilaattoja. Kuidut sopivat betonin vahvistamiseen silloin, kun valu halutaan pitää mahdollisimman kevyenä ja ohuena.

Betoni on notkeaa

Betoni on juokseva ja erittäin notkea materiaali.

Betonia voi muovata miten tahansa sopivan muotin avulla. Pallon päälle kaadettava betoni mukautuu pyöreään muotoon ja kovettuu täysin symmentriseksi esineeksi. Betoni pöytälevyyn voi tehdä tiskialtaan kokoisen reiän rakentamalla muottiin esteen, joka pitää betonin pois tiskialtaan kohdalta.

Valitse väri vapaasti

Tee pieniä koevaluja, ennen kuin valitset värin. Mittaa värijauheen määrä tarkasti.

Betoni yhdistetään yleensä harmaaseen väriin, mutta betonin voi värjätä myös mustaksi, punaiseksi tai keltaiseksi. Betonin väriä voi muokata lisäämällä sen sekaan värijauhetta oman maun mukaan. Betonista voi valaa esimerkiksi värikkäitä taideteoksia tai syvän-mustan betonipenkin. Kilo värijauhetta maksaa noin 15 euroa. Yksi kilo riittää 20 kuivabeto-nikilon värjäämiseen. Käytännössä värijauhe tuplaa betonin hinnan.

Ainutlaatuisia ratkaisuja

Päätä itse pöydän leveys, paksuus, pituus ja altaiden lukumäärä. Voit tehdä pöydästä juuri sellaisen kuin haluat.

Betoni muotoutuu sen mukaan, millaiseen muottiin se kaadetaan. Suorakulmaisella muotilla valettuun pöytälevyyn tulee terävät nurkat. Jos muotin nurkkiin tehdään kaaret, pöytälevyyn tulee pyöriät nurkat. Vain mielikuvitus rajoittaa betonin muotoilua.

Upeita yhdistelmiä puun kanssa

Betonin kova ja rouhea pinta sopii hyvin yhteen puun kanssa. Etenkin tumma puu näyttää erittäin tyylikkäältä valettujen betoniesineiden rinnalla.

Puuta ei valeta suoraan kiinni betoniin, jotta kosteus ei siirry betonista puuhun. Betoniin upotetaan metallia, ja puut kiinnitetään metalliin ruuveilla.

Valaminen on helppoa

Laasti palju on yllättävän hyvä valmis valumuotti. Sen avulla voi valaa esimerkiksi pienen pyöreän pöytä levyn.

Puusta rakentamiseen tarvitaan taitoa, kokemusta ja usein kokonaisen verstaan verran työkaluja. Betonin sekoittamiseen riittää porakone ja vispilä. Voit valaa betonin valmiiseen muottiin tai rakentaa muotin itse omien tarpeidesi mukaan. Jos muotin tekeminen tai betonin valaminen epäonnistuu, kokeile uudestaan. Betonilla kokeileminen on helppoa ja halpaa.

Silkinpehmeitä pintoja

Betonin pinnasta tulee siisti ja sileä, kun se käsitellään vahalla.

Betoni on luonnostaan kovaa, mutta sen pinnan voi käsitellä silkinpehmeäksi. Tasaiselle alustalle valettu ja vahalla käsitelty pinta tuntuu mukavalta käden alla ja suojaa betonia tehokkaasti.

Kestävä materiaali

Betoni on yksi kestävimmistä rakennus-materiaaleista. Kun betoni kovettuu, sen leikkaamiseen tarvitaan voimakkaita työkaluja. Kulmahiomakoneeseen tarvitaan timanttilaikka, ja poranterässä pitää olla timanttikärki.

Erittäin halpa materiaali

Pihatien betonilaatat voivat maksaa kaupassa satoja euroja, mutta laatat voi valaa itse pikkurahalla. Betoni on niin halpaa, että sillä voi tehdä kokeiluja ja virheitä, kunnes lopputulos miellyttää silmää. 25 kilon säkki valmista kuivabetonia maksaa noin seitsemän euroa. Valmiin betonin hinta laskee puoleen, jos sekoitat sen itse sementistä, hiekasta ja pikkukivistä.

Tämän takia betoni pitää raudoitta

Betoni kestää helposti ylhäältä päin tulevan painon, mutta kun betoni taipuu, sen alapuolelle syntyy vetoa. Betoni ei kestä vetoa, joten sitä pitää vahvistaa.

Vahvista betoni

Betoni on vahvaa, mutta voi siitä huolimatta murtua. Siksi betonia pitää vahvistaa. Raudat tai kuidut antavat betonille lisää lujuutta ja estävät sen murtumisen.

Tekst: Lasse Hansen. Foto: Peter Svendsen og iStock. Tegning: Christian Raun

RAUDOITUS

Raudoituksen vaikutus perustuu siihen, että rauta joustaa, kun betoniin kohdistuu rasitusta. Raudat asennetaan siten, että ne vahvistavat valun heikoimpia kohtia sekä kohtia, joihin kohdistuu suurin rasitus. Raudoittamiseen käytetään harjateräksiä tai teräs-verkkoa. Harjaterästen ja verkon paksuus mitoitetaan rakennelmaan kohdistuvan rasituksen mukaan. Verkot on tehty pitkistä, toisiinsa hitsatuista raudoista. Harja teräksiä käytetään myös yhdessä verkkojen kanssa. Verkot ja harja teräkset sidotaan toisiinsa teräslangalla. Ulkorakenteissa terästen päälle pitää valaa vähintään viiden sentin kerros betonia, jotta teräs ei pääse ruostumaan.

Raudoitus-verkko joustaa, kun laatan päälle tulee painoa. Se pitää betonin ehjänä.

NÄMÄ KANNATTAA VAHVISTAA RAUDALLA:

 • Kantavat laatat ja perustukset
 • Pihatien laatat
 • Pihapenkit
 • Paksut pöytälevyt
 • Seinät ja muurit

KEVEISIIN RAKENNELMIIN

Kuidut pitävät betonin koossa. Kun betoniin tulee murtuma, kuidut muodostavat sillan sen yli.

Kuitubetoni ei ole mikään uusi asia. Nyky-aikaiset kuitubetonit perustuvat jo tuhan-sia vuosia sitten keksittyyn tekniikkaan, jossa tiilisaveen alettiin sekoittaa olkia. Myöhemmin muurauslaastiin alettiin lisätä eläinten karvaa.

Nykyaikaiset kuidut ovat joko synteet-tisiä tai teräskuituja. Tee se itse -rakentamisessa käytetään lähinnä synteettisiä kuituja. Kuidut ovat varsin pieniä mutta lisäävät oikein annosteltuina betonin joustavuutta. Se tarkoittaa, että betoni voi taipua enemmän kuin ilman kuituja. Kun betoniin tulee pieniä murtumia, kui-dut pysyvät ehjinä ja pitävät halkeaman eri puolet yhdessä.

Harjateräkset ja raudoitusverkot asennetaan tarkasti oikeisiin paikkoihin, mutta kuidut leviävät mihin sattuu. Kuitubetonissa ei ole kiviä vaan pelkkää sementtiä, hiekkaa ja vettä sekä tietysti kuituja.

Kuitujen hankkiminen voi olla vaikeaa, sillä niitä myydään lähinnä ammattilaisille tarkoitetuissa kaupoissa. Kuituja myy-dään myös valmiiksi kuivabetoniin sekoi-tettuna. Kuitubetoni maksaa pari-kolme kertaa enemmän kuin tavallinen betoni. Kuitubetoni tulee paljon halvemmaksi, jos hankit kuidut ja sekoitat ne betoniin itse.

NÄMÄ KANNATTAA VAHVISTAA KUIDULLA:

 • Ohuet pöytälevyt
 • Valujen ohuet reunat
 • Epätavallisen muotoiset esineet, joita on vaikea raudoittaa
 • Muut valut, joista ei saa tulla liian painavia tai paksuja

Sekoita itse?

Joskus betoni kannattaa sekoittaa itse, toisinaan kannattaa käyttää valmista kuivabetonia. Kuivabetonin käyttäminen on helppoa, mutta se tulee usein kalliiksi. Isoihin valuihin kannattaa tilata valmiiksi sekoitettua betonia ja pumppuauto. Usein valinta riippuu vain siitä, halutaanko betoniin uhrata rahaa vai työtä.

PIENET KORJAUKSET

 • ITSE SEKOITETTU
  Betonia ei kannata sekoittaa itse pieniä korjaustöitä varten. Betonia tarvitaan pieniin paikkauksiin vain vähän, joten kivien, sementin ja hiekan hankkiminen on todella mahdolliseen säästöön verrattuna.

 • KUIVABETONI
  Kuivabetoni tai paikkauslaasti.

Noin 6 euroa /12 litraa valmista massaa.

LAATAT

 • ITSE SEKOITETTU Sileäpintaisten laattojen betoni sekoitetaan sementistä ja hiekasta suhteessa 1:3. Karkeapintaisiin laattoihin sekoitetaan myös kiviä suhteessa 1 osa sementtiä, 3 osaa hiekkaa ja 5 osaa kiviä. Pihatielle tulevat laatat pitää raudoittaa.

4-6 €/m² 6 sentin paksuudelta

 • KUIVABETONI Kuivabetoni 0-10 mm

Noin 15 €/m² 6 cm paksuudelta

PÖYTÄLEVYT

 • ITSE SEKOITETTU Sekoita betoni suhteessa 1:2:3 (sementti, hiekka, kivet), jos raudoitat levyn harjateräksillä tai valuverkolla. Jos vahvistat levyn lasikuidulla, älä käytä kiviä.

2-4 €/m2 3 cm paksuudelta

 • KUIVABETONI Kuivabetoni 0-4 mm + lasikuitu.

Noin 10/m² 3 cm paksuudelta

PORTAAT

 • ITSE SEKOITETTU Sekoita betoni suhteessa 1:2:3 (sementti, hiekka, kivet). Lapioi ulkoportaiden pohjalle leca-soraa tai muuta materiaalia, joka estää kosteuden nousemisen maasta betoniin.

Noin 70/m3.

 • KUIVABETONI Kuivabetoni tai valmisbetoni 0-8 mm.

Noin 120 €/m3.

LATTIA

 • ITSE SEKOITETTU Sekoita sementti, hiekka ja kivet suhteessa 1:2:3. Ulkona: Tee pohja leca-sorasta tai muusta veden nousun katkaisevasta materiaalista. Sisällä: Vala isot lattiat osissa, jotta betoni ei ehdi kuivua kesken työn.

Noin 70 euroa/m3.

 • KUIVABETONI Kuivabetoni 0-8 mm. Vala isot lattiat osissa, jotta betoni ei ehdi kuivua kesken työn..

Noin 120 €/m3.

 • PUMPPUAUTO Lattian valamiseen tarvittava betoni kannattaa tilata valmiina. Mittaa menekki tarkasti.

Kuutiohinta riippuu betonin määrästä, kuljetusmatkasta ja kalustosta.

PERUSTUKSET

 • ITSE SEKOITETTU Perustuksiin tarvitaan lujaa betonia. Sekoita betoni suhteessa 1:3,5:5 (sementti, hiekka, kivet). Pienten perustusten betonin voi sekoittaa itse, mutta isot määrät kannattaa tilata muualta.

Noin 100 euroa/m3.

 • KUIVABETONI Kuivabetoni, hiekan raekoko esim. 0-10 mm.

Noin 150 euroa/m3.

 • PUMPPUAUTO Sokkelin valamiseen tarvittava betoni kannattaa tilata valmiina. Mittaa menekki tarkasti.

Kuutiohinta riippuu betonin määrästä, kuljetusmatkasta ja kalustosta.