9 mahtavaa materiaalia

Joskus tarvitaan yksi oikea juttu, ja elämä helpottuu kuin taikaiskusta. Jotkin tarvikkeet ovat ainutlaatuisia, toiset taas parempia kuin muut vastaavat. Listaamme yhdeksän tarviketta ja materiaalia, jotka tekevät elämästä paljon helpompaa.

1. FISCHERIN UX-TULPPA

Mistä seinä on tehty? Tätä ei tarvitse miettiä, jos käyttää Fischerin UX-yleistulppaa. Se sopii kaikkiin seinämateriaaleihin.

Tulppa laajentuu tietyllä tavalla tiileen ja betoniin kiinnitettäessä ja toisella tavalla kevytbetoniin tai vaikkapa keittiönseinään kiinnitettäessä. Jos seinän takana on ontelotila, tulppa vetäytyy kokoon kipsilevytulpan tavoin. Mikä tuotekehityksen taidonnäyte!

2. KEMIALLINEN METALLI JA PUU

Putkilosta tai purkista saatava massa on kuin muovailuvahaa. Materiaali kovettuu levittämisen jälkeen nopeasti kivikovaksi.

Kemiallista puu- ja metallimassaa kannattaa pitää varastossa. Massalla voit helposti paikata reiän, jotta pääset jatkamaan työtä. Kemiallista puutäytettä käytetään ensisijaisesti puuhun. Jo 15 minuutin kuluttua pinnan voi hioa ja siihen voi ruuvata.

Metallitäyte kiinnittyy moneen ja materiaali kovettuu tunnissa teräksenlujaksi.

3. VULKANOINTITEIPPI

Tämä on silkkaa taikuutta: teippi ilman liimaa! Kun teippiä vedetään tarpeeksi pitkälle ulos, vulkanointireaktio käynnistyy – teippi vetäytyy ja lähes sulaa kokoon.

Tätä teippiä tarvitaan, jos puutarhaletkuun on ilmestynyt reikä tai (vielä pahempaa) jokin talon vesiputkista vuotaa. Reiän voi paikata vulkanointiteipillä ja se kestää, kunnes lvis-asentaja ehtii paikalle korjaamaan putken.

4. KUPARITAHNA

Kuparitahna voitelee ja ehkäisee ruostetta. Sen tärkein ominaisuus on kuitenkin kyky kestää kuumuutta sulamatta.

Tämän vuoksi kuparitahna on ainoa oikea materiaali, jos haluaa voidella auton tai muiden ajoneuvojen jarruja. Muunlaiset rasvat sulavat, kun jarrut lämpenevät ja aine saattaa valua paikkoihin, joihin sitä ei saisi mennä.

5. SAUMAVAAHTO

Kirvesmies hermostuu, jos firman autosta ei löydy edes yhtä putkiloa saumavaahtoa.

Saumavaahtoa on nopea ja helppo käyttää sellaisten reikien ja rakojen täyttämiseen, jotka muutoin vaatisivat tiiviin rakenteen – esimerkkinä voi mainita lattian ja seinän väliset raot. Kun vaahto purkautuu putkilosta, se laajentuu ja jähmettyy nopeasti, ja näin saumasta tulee tiivis.

Saumavaahdon ainoa ongelma on, että se hajoaa auringonpaisteessa, joten pinta on aina maalattava, jos kohde sijaitsee valoisassa paikassa.

6. MAALINPOISTOAINE

Jos haluat poistaa lakkaa tai maalia, voit käyttää maalinpoistoainetta.

Maalinpoistoaine saa lakan tai maalin kuplimaan, jolloin vanha pinta on helpompi poistaa. Kaikkia maalinpoistoaineita voi käyttää öljypitoisiin maaleihin, joitakin myös vesiohenteisiin tuotteisiin.

Kun maalinpoistoaine on levitetty, pinta kannattaa peittää muovilla vuorokaudeksi, ennen kuin jatkaa työtä.

7. METALLIMAALI

Metallin maalaamiseen kannattaa valita Hammerite. Pohjamaalia ei tarvita, vaan voit maalata suoraan - myös ruostuneelle pinnalle.

Pahin ruoste kannattaa kuitenkin ensin kaapia irti teräsharjalla ja maalata tämän jälkeen. Maalia myydään myös sprayna. Tämän helpommaksi työ ei voi tulla.

8. AKRYYLISAUMAMASSA

Eivätkö listat ole tiiviisti seinässä kiinni? Onko puukappaleiden liitos hieman auennut? Ei hätää, tartu saumapistooliin ja käytä yhtä kirvesmiehen parhaista kavereista: akryylisaumamassaa.

Sen avulla voi kätkeä useimmat pienet vauriot. Kun akryylisauma on jähmettynyt, sen voi maalata. Maali kiinnittyy, vaikka sauma on joustava.

9. CM 29 MULTIXPRESS -LAASTI

Ceresit CM 29 MultiXpress -laastilla voi kiinnittää keraamisia laattoja, sileitä kivilaattoja ja valettuja betonilaattoja sisä- ja ulkotiloissa.

Laasti kestää –30° asteen pakkasta ja +70° asteen kuumuutta. Seinillä laasti kuivuu noin 1,5 tunnissa ja lattioilla kävelykelpoiseksi 2 tunnissa, minkä jälkeen pinnan voi saumata.

Pitkän työstettävyysajan ansiosta laasti soveltuu erityisesti isoille lattialaatoille.

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit