30 kipsilevyniksiä

Kipsilevyjä on helppo käyttää, ja niiden asentaminen on nopeaa. Mikä parasta, kipsilevypinnat ovat tasaisia ja kestäviä. Kokosimme tähän juttuun parhaat levytysvinkit.

1. PUUTA OVIAUKON VIEREEN
Jos teet väliseinärungon teräsrangoista, asenna oviaukon viereisten rankojen sisään puutolpat. Puu jäykistää teräsrangan ja toimii tukevana pohjana karmiruuveille.

2. KAKSI KERROSTA KANNATTAA
Kipsilevyt ovat suhteellisen halpoja, joten joskus niitä kannattaa asentaa kaksi kerrosta yhden sijaan. Rakenteesta tulee vahvempi, se eristää paremmin ääntä ja siihen voi kiinnittää painavampia esineitä.

3. UNOHDA TUSSIT
Kipsilevyjen leikkauslinjat kannattaa piirtää tavallisella lyijykynällä. Timpurinkynän leveä kärki voi olla liian epätarkka, eikä maali peitä kunnolla tussin ja kuulakärkikynän jälkeä.

4. VALITSE OIKEA RUUVI
Tavallisessa kipsilevyruuvissa on kartionmuotoinen kanta. Kanta uppoaa levyn pinnan alle mutta ei murenna kipsiä tarpeettomasti. Koville erikoiskipsilevyille tarkoitetuissa ruuveissa on kapeampi kanta. Monessa ruuvissa on lisäksi vastakierre tai jyrsinurat, jotka vetävät levyn runkoa vasten. Kierteen tiheys riippuu siitä, kiinnitetäänkö levyt teräs- vai puurankoihin. Valitse ruuvit aina tarkasti sen mukaan, mitä ruuvaat.

5. KÄYTÄ KIPSILEVYÄ OIKAISULAASTIN SIJAAN
Epätasainen tiiliseinä on usein helpompi oikaista liimaamalla sen päälle kipsilevyt kuin tasoittamalla koko seinä laastilla. Kipsilevyjen käyttäminen on nopeampaa ja tulee yleensä halvemmiksi.

**6. KÄYTÄ KERTOPUUTA**

Sahattu tai höylätty puutavara sopii lähes kaikkeen rakentamiseen, mutta se on harvoin täysin suoraa. Kierot puutolpat vääntävät koko väliseinän kieroon. Sen sijaan kertopuu on aina suoraa, sillä se tehdään yhteen liimatuista puusuikaleista. Kertopuutolpista tehty väliseinä on suora, jos se on mitattu oikein. Toinen vaihtoehto on käyttää teräsrankoja. Ne voivat tuntua huterilta, mutta niistä tehty runko kestää yhtä hyvin kuin puinen.

7. PIIRRÄ RUUVIEN PAIKAT
Kun olet leikannut levyn sopivaksi, voit piirtää ruuvien paikat valmiiksi. Se nopeuttaa levyn asentamista ja varmistaa, että ruuvit osuvat tolppaan myös levyn keskellä

8. EI OHENNUSTA NURKKAAN
Kipsilevyjen reunoilla olevia kavennettuja osia sanotaan reunaohenteiksi. Ne ovat käteviä kahden levyn saumassa, sillä niiden päälle on helppo levittää saumanauha ja tasoitetta. Nurkassa olevaa reunaohennetta on vaikea tasoittaa, joten se kannattaa leikata pois. Siksi ensimmäisen tolpanvälin pitää olla muita pienempi.

9. KUITUKIPSILEVYT VOI LIIMATA YHTEEN
Reunaohennetut kuitukipsilevyt saumataan nauhalla ja tasoitteella samalla tavalla kuin tavalliset kipsilevyt. Sen sijaan suorareunaiset kipsilevyt liimataan yhteen erikoisliimalla, joka pitää levyt kiinni toisissaan. Liimatut saumat tasoitetaan ilman vahvikenauhaa.

10. LEIKKAA TERÄSRANGAT POIKKI
Peltisakset ovat todella kätevät, jos rakennat väliseinärungon teräsrangoista. Teräsrangat on helppo katkaista myös sahaamalla, mutta se onnistuu nopeammin saksilla. Ota huomioon, että peltisakset ovat oikean- tai vasenkätisiä ja leikkaavat eri puolilta.

11. YHDISTÄ TERÄSRANGAT PIHDEILLÄ
Teräsrangat voi yhdistää toisiinsa erikoisruuveilla, joissa on porakärki ja litteä kanta. Kanta on niin matala, että levy mahtuu painumaan tiiviisti rankaa vasten. Rangat on kuitenkin nopeampi kiinnittää toisiinsa pihdeillä, jotka maksavat noin 45 euroa.

12. MITTAA JA MERKITSE SAMALLA TYÖKALULLA
Hultaforsin Talmeter on nerokas kipsityökalu, joka näyttää tavalliselta rullamitalta. Mittanauhan voi lukita, joten mitat on helppo siirtää suoraan levylle, joten niitä ei tarvitse muistaa. Talmeterin alla on kaksi piikkiä, joilla mitan voi naarmuttaa levyyn.

13. LEIKKAA LEVYT MATTOPUUKOLLA
Kipsilevyjä ei kannata katkaista sahaamalla, vaan ne kannattaa leikata poikki. Levyn pintapahvi on todella helppo katkaista mattopuukolla. Taustapahvi katkeaa, kun levy taitetaan poikki terävää reunaa vasten.

14. APUA NOSTAMISEEN
Kipsilevyjen nostaminen kattoon on raskasta työtä, eikä levyjä voi kannatella ja ruuvata kiinni yhtä aikaa. Voit nostaa levyt kattoon helposti levynostimella ja käyttää ruuvaamiseen kahta kättä. Levynostin maksaa noin 150

15. RIPUSTA TUKEVASTI
Painavat esineet kuten hyllyt ja kaapit kannattaa kiinnittää kipsilevyihin laajenevilla erikoistulpilla. Ne muodostavat levyn taakse tähden.

16. KÄYTÄ LEVYJÄ TYÖPÖYTÄNÄ
Parista pukista ja muutamasta lankusta voi tehdä täydellisen työpöydän kipsilevyjen leikkaamiseen. Aseta lankut pukkien varaan ja kanna lankkujen päälle 8–10 levyä, jotta pukit pysyvät tukevasti paikoillaan. Päällimmäinen levy on helppo leikata, vetää levynipun reunan yli ja taittaa poikki. Kanna pinoon lisää levyjä, kun nippu on ohentunut parin–kolmen levyn paksuiseksi.

17. KEVENNÄ TYÖTÄ KAPEILLA LEVYILLÄ
Kipsilevyt ovat yleensä 120 senttiä leveitä, mutta markkinoilla on myös 90 senttiä leveitä malleja. Leveiden levyjen saumaaminen on helpompaa, mutta kapeat levyt ovat käteviä ahtaissa ja korkeissa paikoissa, joihin on vaikea kuljettaa ja asentaa täyskokoisia kipsilevyjä.

18. TEE VIISTEET SUORIIN LEVYNREUNOIHIN
Kun asennat seinään levynpalan, jossa ei ole reunaohennusta, leikkaa reuna viistoksi mattopuukolla. Viiste on tarpeellinen, jotta saumaan mahtuu tasoitetta. Voit tehdä viisteen myös kipsihöylällä. Suorareunaisia levyjä ei tarvitse asentaa millintarkasti vastakkain, vaan niiden väliin voi jättää parin millin raon.

19. VAHVAT SAUMAT PAPERILLA
Levyjen väliset saumat täytetään tasoitteella, jotta seinästä tulee siisti ja tasainen. Paperista tehty saumanauha vahvistaa liitoksen ja estää sauman halkeamisen, kun rakenteet elävät. Markkinoilla on myös saumaamiseen tarkoitettua lasikuituverkkoa, mutta se on heikompaa kuin paperinauha eivätkä kipsilevyjen valmistajat suosittele lasikuituverkon käyttämistä.

20. ASENNA LEVYT VAAKASUUNTAAN KORKEALLE SEINÄLLE
Yleensä kipsilevyt asennetaan pystyyn, mutta ne voi asentaa tarvittaessa myös vaakasuuntaan. Siitä on se hyöty, ettei levyjen päiden taakse tarvitse asentaa ylimääräisiä tukilautoja, sillä päädyt on helppo kohdistaa koolauslautojen kohdalle. Jos teet kaksinkertaisen kipsilevyseinän, voit asentaa ensimmäisen ja toisen kerroksen levyt eri suuntiin

21. TEE RUUVINKESTÄVÄ SEINÄ VANERISTA
Jos tiedät jo etukäteen, että aiot kiinnittää seinään painavia esineitä, voit asentaa kipsilevyn taakse puulevyn. 12 milliä paksu vaneri on niin tukeva, että siihen on helppo ruuvata kiinni painavaa tavaraa.

22. TAIVUTA LEVY MUTKALLE
Kipsilevyjä voi käyttää myös pyöreissä rakenteissa. Tavallinen, 13 milliä paksu kipsilevy taipuu särkymättä kaarelle, jonka säde on 350 senttiä. Jos levy kastellaan vedellä, se taipuu kaarelle, jonka säde on 200 senttiä. 6 milliä paksun saneerauskipsilevyn voi taittaa kaarelle, jonka säde on 60 senttiä, kun levy kastellaan saippuavedellä.

23. KESTÄVÄT NURKAT
Kipsilevyjen ulkonurkat menevät helposti rikki, joten ne pitää vahvistaa. Perinteiset kulmasuojalistat napsautetaan tai ruuvataan kiinni levyyn, mutta kulmat voi vahvistaa myös tarranauhalla. Gyprocin nauha leikataan poikki saksilla ja liimataan kiinni kostuttamalla.

24. ILMATIIVIS VAI ÄÄNTÄ VAIMENTAVA?
Kaksinkertainen kipsilevyseinä on tiiviimpi ja vaimentaa ääntä paremmin kuin yksikerroksinen seinä. Jätä alempien levyjen ympärille 10–15 milliä tilaa ja täytä raot akryylisaumamassalla. Asenna toisen kerroksen levyt reunoille asti ja kiinnitä ne, kun akryyli on vielä märkää.

25. TÄYDELLISET SAUMAT JOKA PUOLELLE
Tavallisten kipsilevyjen pitkillä sivuilla on reunaohenteet, mutta levyjen päät ovat suoria. Markkinoilla on myös levyjä, joiden kaikki reunat ovat ohennettuja. Ne ovat käteviä etenkin katon levyttämisessä, sillä muuten kaikkien levyjen päät pitää viistää viistoiksi mattoveitsellä.

26. NOSTA LEVY POLKIMELLA
Kipsilevyt pitää nostaa irti betonilattiasta, jotta kosteus ei nouse seinään levyä pitkin. Nostaminen on kuitenkin vaikeaa, jos toisessa kädessä on ruuvinväännin. Onneksi levyn voi nostaa ja pitää ilmassa polkimella. Sen ansiosta ruuvaamiseen voi käyttää kahta kättä.

27. PYSÄYTÄ RUUVI AJOISSA
Kipsiruuvin kannan pitää upota niin syvälle, että sen voi peittää tasoitteella. Ruuvi ei kuitenkaan saa mennä niin syvälle, että se lävistää levyn pintapahvin. Jos niin käy, ruuvi ei tartu kunnolla kiinni. Kipsikärjenpidin toimii syvyysrajoittimena ja pitää huolen siitä, että kaikki ruuvit uppoavat oikeaan syvyyteen.

28. PANE VAUHTIA RUUVAUKSEEN
Nauharuuvinväännin nopeuttaa kipsilevyjen asentamista oleellisesti. Ruuvit ovat panosvyön tapaisessa nauhassa, joka syöttää uuden ruuvin kärjen kohdalle heti, kun edellinen on paikallaan. Yhden ruuvin asentaminen vie alle sekunnin.

29. KÄYTÄ PITKÄÄ KAUKALOA JA LEVEÄÄ LASTAA
Pitkästä muovilaatikosta ja leveästä teräslastasta on paljon hyötyä tasoittamisessa. Tasoitetta on kätevä ottaa kaukalosta suoraan lastalle, ja ylimääräinen tasoite on helppo pyyhkäistä pois terävää reunaa vasten.

30. VIRTAA HIOMISEEN
Varsihiomakoneen ostaminen tai vuokraaminen voi olla hyvä idea, jos aiot tasoittaa enemmän kuin yhden seinän. Pyöreä hiomapohja tekee nopeasti siistiä ja tasaista jälkeä. Koneeseen voi liittää imurin.

    Muut lukevat juuri nyt …