Täysliimatun lamellilattian asennus

Tässä jutussa asennetaan parkettilattia betonilattian päälle. Laudat liimataan kiinni alustaan, vaikka lukkoponttilautoja ei tarvitse liimata kiinni. Liimaamiseen päädyttiin siksi, että alustaan liimatut laudat pitävät pienempää ääntä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
130 euroa
Täysliimatun lamellilattian asennus

Voit asentaa täysin liimatun lamellilattian yksinään, mutta helpointa se on asentajan avulla.

Johdanto

Nykyaikaiset klikattavalla lukkopontilla varustetut lamellilattiat ovat tyylikkäitä ja suhteellisen helppoja asentaa. Jos asennat lattian betonisen aluslattian päälle, voit myös täysliimata laudat ja vähentää siten askelääntä mahdollisimman paljon. Jos alla on lattialämmitys, täysliimaus tukee myös lämmönsiirtoa.

Tässä oppaassa näytämme, miten liimattu lamellilattia asennetaan asuintiloihin ja portaikkokuiluun. Näytämme, miten oviaukkoihin, kaiteisiin ja portaisiin liittyvät haasteet ratkaistaan.

Tarkastelemme myös argumentteja täysin liimatun lattian puolesta ja vastaan. Sen jälkeen voit itse arvioida, onko fiksuinta liimata lattia kokonaan kiinni vai asentaa se kelluvasti.

Ohjeet

01
Tee valmistelut ja koeladonta 7 Vaihe

Aloita asentaminen mittaamalla huoneen koko ja suunnittelemalla lautojen asennuskuvio.

Kiinni liimattavien lautojen pitää osua tarkasti kohdalleen, sillä niitä ei voi säätää myöhemmin. Mittaa ja laske, montako kokonaista lautaa huoneeseen mahtuu ja miten laudat osuvat nurkkiin ja esteisiin, jos huoneen tekeminen aloitetaan kokonaisella laudalla.

Halkaise ensimmäisen rivin laudat siten, että kuviosta tulee mahdollisimman siistin näköinen.

1

Tuleeko tasaista? Tarkista, sopiiko lautojen leveys huoneen leveyteen. Jos laudat pitää halkaista, pyri siihen, että molempiin reunoihin tulee yhtä leveät suikaleet.

2

Tee merkki ja halkaise laudat. Käytä apuna suorakulmaa. Jos seinä on kiero, sahaa ensimmäiset laudat siten, että niiden ulkoreuna on suorassa vastakkaiseen seinään nähden.

3

Jätä lautojen ja seinän väliin sentin rako, jotta lattia mahtuu elämään. Käytä apuna sentin paksuisia kapuloita.

4

Asenna ensimmäinen lauta. Lauta työnnetään ponttiin yläviistosta ja painetaan paikalleen.

5

Mittaa seuraavan laudan pituus asettamalla se edellisen laudan päälle. Työnnä lauta seinää vasten (muista välikapula) ja piirrä viiva kohtaan, jossa laudat limittyvät.

6

Viimeistee rivi lyhyellä laudanpätkällä. Lukkoponttilautoja on helppo asentaa myös ahtaisiin paikkoihin.

7

Tee kolme valmista riviä. Aloita uusi rivi aina edellisestä laudasta jääneellä pätkällä tai puolikkaalla laudalla. Saumojen pitää limittyä vähintään 30 senttiä.

02
Liimaa kolme ensimmäistä riviä 4 Vaihe

On aika liimata kolme ensimmäistä lautariviä kiinni betonialustaan. Rivit toimivat tukena seuraaville lautariveille, joten niiden pitää olla tarkasti suorassa.

Laudat liimataan kiinni parkettiliimalla, jonka pitää saada kovettua ennen seuraavien rivien asentamista. Muuten laudat voivat liikkua, kun seuraavien rivien laudat lyödään ponttiin kumivasaralla.

1

Levitä liimaa ensimmäisen rivin kohdalle. Käytä hammaslastaa ja levitä lattialle tasainen kerros parkettiliimaa. Levitä liimaa vain vähän kerrallaan, jotta se ei kuivu liian nopeasti.

2

Asenna kolmen ensimmäisen rivin laudat rivi kerrallaan. Muista käyttää välikapuloita seinän ja laudan välissä.

3

Pyyhi pois ylimääräinen liima. Anna liiman kovettua, kun olet asentanut kolme ensimmäistä lautariviä. Poista ylimääräinen liima, ennen kuin se kovettuu.

4

Paina parketti alustaa vasten. Nosta lautanippuja kiinni liimattujen lautojen päälle ja anna liiman kuivua vuorokauden ajan, ennen kuin jatkat asentamista.

03
Tee lattia valmiiksi pienissä osissa 7 Vaihe

Kolmen ensimmäisen lautarivin liima on nyt kovettunut.

Sen jälkeen työ sujuu nopeammin, ja lattiaa voi tehdä niin rivakasti kuin kädet toimivat.

Aluksi sahataan kolmen rivin laudat, jotka levitetään lattialle ilman liimaa. Sen jälkeen niiden kohdalle levitetään liimaa, ja parkettia tehdään vähän kerrallaan. Samaa jatketaan niin kauan, että lattia on valmis.

1

Käytä ensimmäisiä rivejä tukena, kun liima on kovettunut. Voit asentaa seuraavat rivit niitä vasten.

2

Ota parkettirauta ja kumivasara esiin. Rivin viimeisiä pätkiä ja lattian viimeistä lautaa on vaikea saada ponttiin ilman parkettirautaa. Kumivasaraa voi käyttää myös lautojen ponttiin lyömiseen.

3

Levitä kolme lautariviä lisää. Suunnittele sahauskohdat ja muista, että saumojen pitää limittyä vähintään 30 senttiä.

4

Työ sujuu helpommin kahdestaan. Kokonaisia lautoja voi olla vaikea saada ponttiin yksin.

5

Lautoja ei asenneta kokonaisina kahden eri betonilaatan päälle tai huoneesta toiseen. Sahaa laudat poikki suorassa kulmassa sauman kohdalta.

6

Halkaise lauta pisto- tai upotussahalla, jos joudut asentamaan takaseinää vasten kapeamman laudan. Muista halkaista lauta oikealta puolelta.

7

Lyö pontti kiinni parkettiraudalla. Lattian viimeistä lautaa voi olla vaikea saada ponttiin paljain käsin. Lyö viimeinen lauta ponttiin parkettiraudalla.

04
Vaikeat yksityiskohdat 9 Vaihe

Lopuksi asennetaan laudat huoneen vieressä olevaan portaikkoon. Asennustapa on sama kuin aiemmin, mutta portaisiin tarvitaan erikoisratkaisuja muun muassa metallilistoja ja kaiteita varten.

Muista jättää yhden sentin levyinen rako joka puolelle, jotta lattia mahtuu elämään.

1

Tee lattiasta yhtenäisen näköinen. Asenna laudat välioven kohdalle siten, että ne näyttävät yhtenäisiltä. Varmista linjarilla, että saumat ovat toistensa kohdalla.

2

Jatka samaan tapaan kuin aiemmin. Asenna ensimmäinen lauta samaan kohtaan kuin oven toisella puolella ja jatka asentamista kuten aiemmin.

3

Jätä tilaa saumoille. Jos joudut sahaamaan laudasta palan esimerkiksi kaiteen takia, tee kolosta niin iso, että siinä on tilaa saumalle.

4

Lyö laudat ponttiin. Jos lattialautojen asentaminen on vaikeaa esimerkiksi ahtaissa paikoissa, voit lyödä laudat ponttiin lyöntikapulan ja kumivasaran avulla. Ilman lyöntikapulaa laudan pontti menee helposti rikki.

5

Joihinkin kohtiin pitää tehdä iso kolo. Tässä tapauksessa lautaan tehtiin iso, suorakaiteen muotoinen kolo. Reiän pitää olla tasainen, jotta siihen on helppo tehdä myöhemmin tiivis ja siistin näköinen paikkapala.

6

Viimeistele paikkapalalla. Lopuksi voit peittää reiän sopivalla paikkapalalla ja liimata sen kiinni lautaan.

7

Sahaa peitelista. Käytä rautasahaa ja sahaa metallilistasta pala, joka sopii välioven karmien väliin.

8

Asenna peitelista. Lista ruuvataan ja liimataan kiinni lattiaan.

9

Asenna ovi oikealle korkeudelle. Asenna ovi lopuksi takaisin. Saatat joutua lyhentämään ovea, jotta se mahtuu sulkeutumaan.

Materiaalit

  • Lukkoponttilautoja, Tarkett Play Oak Winter
  • Parkettiliimaa

Erikoistyökalut

  • Hammaslasta parkettiliiman levittämiseen

Vie aikaa

Päivä huonetta kohti + kuivumisajat

Hinta

Noin 130 euroa neliö.

Vaikeusaste

Työ on vaikeaa parkettiliiman takia.

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

TEKNIIKAT: Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

TEKNIIKAT: Lattialauta - putken ympärille

Kiila tekee saumausta lähes näkymättömän

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Vinkit & niksit

Luonnostele kuvio

Piirrä luonnos, jotta näet, miten laudat kannattaa asentaa ja miten ne kannattaa sahata. Se säästää aikaa ja ehkäisee virheitä.

Ennen kuin päätät liimata laudat kiinni

Lautojen kiinni liimaamisessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Liimaaminen vaikuttaa muun muassa siihen, miltä lattia tuntuu, miltä se kuulostaa ja kuinka paljon se maksaa.

Lautojen kiinni liimaaminen vaimentaa askelääniä mutta pahentaa ääntä välipohjassa.
Yksi liimaamisen hyödyistä on, että laudat ja alla oleva kerros ovat samaa rakennetta. Se estää parketin kolisemisen alustaa vasten ja vähentää huoneen kaikumista. Ota kuitenkin huomioon, että lattiaan imeytyvä ääni kuuluu selkeämmin alla olevaan kerrokseen. Jos et halua liimata lautoja kiinni alustaan mutta haluat silti vaimentaa askelääniä, voit asentaa lautojen alle kosteus sulkuna ja äänieristeenä toimivan solumuovin.

Liimaaminen sopii yhteen lattialämmityksen kanssa.
Jos parketti asennetaan lattialämmityksen päälle, lautojen liimaamisesta on se etu, että energia siirtyy tehokkaammin huoneilmaan kuin askeläänieristeen läpi.

Yhtenäisen näköinen lattia liimaamalla
Jos haluat saada kahden vierekkäisen huoneen lattioista yhtenäisen näköiset, laudat pitää liimata kiinni, ainakin valmistajan ohjeiden mukaan. Valmistaja perustelee ohjetta sillä, että lattialaudat elävät ja voivat haljeta. Jos kahteen huoneeseen tehdään iso lattiapinta, joka yhdistyy kapean oviaukon kohdalta, vain toisiinsa kiinnitetyt laudat eivät pysy yhdessä. Kiinni liimattujen lautojen kanssa ei ole samaa ongelmaa.

Lautoja ei voi kuitenkaan asentaa huoneesta toiseen, jos niissä on hyvin erilainen sisäilma. Se koskee myös alustaan kiinni liimattuja lautoja. Laudat elävät eli laajenevat ja supistuvat sen mukaan, kuinka kosteaa ja lämmintä huoneessa on. Esimerkiksi olohuoneen ja eteisen tai portaikon lattian lämpötilaero voi olla useita asteita.

Parkettiliima maksaa
Parketin kiinnittämiseen käytettävä liima maksaa noin 15 euroa litra, ja sitä kuluu paljon: noin 0,5-1 litra neliölle. Se nostaa lattian neliöhintaa 7-15 euroa. Tavallinen solumuovi maksaa noin euron neliö, ja höyrynsulkuna toimiva askeläänieriste noin 7- 10 euroa neliö.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …