Voit toki peittää ruman tahran kukkaruukulla tai matolla tai yrittää olla huomaamatta lattialautaan tullutta syvää lovea ruokapöydän alla, mutta aina se ei riitä. Jos varastoosi on jäänyt pari ylimää- räistä lautaa, joilla voit korvata huonon laudan, tai jos voit ottaa laudan jonkin kaapin sisältä, olet varmoilla vesillä ja saat vauriot korjattua varmasti kerta heitolla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Korjaa puulattia täydellisesti

Useimmilla sahaustyökaluilla on lähes mahdoton sahata suoraan lattiaan niin, että pintaan jää vain muutaman senttimetrin pituinen viilto. Joten joudut ostamaan tai lainaamaan monitoimileikkurin – jota kutsutaan myös multicutteriksi tai multimasteriksi.

Jotta et vahingoittaisi muita lautoja, katkaise vaurioitunut lauta muutaman millimetrin päästä päätyliitoksesta ja taivuttele loppulaudanpätkä irti. Loput työvaiheet ovat melko yksinkertaisia, kuten kuvista näet.

vandskadet gulv

Vaurioitunut lauta poistetaan. Kannattaa varoa, ettei vahingoita muita lautoja korjaustöissä.

KORJAA NÄIN:

1. Vanhasta venttiilistä

on vuotanut vettä ja lattiaan on jäänyt ruma läikkä. Venttiili on vaihdettu, joten vuoto on saatu kuriin. Nyt tahra poistetaan.

2. Vaihda vain laudan huono pää

Voit toki vaihtaa koko laudankin. Tee suorakulmaviiva 5 mm:n päähän liitoksesta ja katkaise lauta monitoimileikkurilla.

3. Halkaise lauta pienemmiksi

kappaleiksi taltan ja vasaran avulla. Huonot palat on silloin helpompi poistaa.

4. Talttaa irti loput 5 mm

jotta tehtaalla sahattua siistiä reunaa voi käyttää mallina loppusahauksessa. Laudan päädyn pitää olla täysin sileä.

5. Sahaa uusi lauta yhtä pitkäksi

kuin poistamasi lauta. Jos kohtaan osuu putki, kuten tässä, mittaa seinästä putken keskelle ja siirrä mitta lautaan. Poraa niin suuri aukko, että putken ympärille jää 8–10 mm ilmaa.

6. Leikkaa alapontti pois

jotta lauta voidaan asettaa olemassa olevaan uraan. Varo vahingoittamasta ylempää ponttia, koska silloin lauta putoaa aukon läpi.

7. Naputa lauta paikoilleen

Käytä puukiilaa, jotta et vaurioita laudan reunoja iskemällä niihin. Sivele reunoihin liimaa ja aseta lauta paikalleen. Kuivaa liima saman tien ja laita laudan päälle jotakin painavaa, jotta se pysyy paikallaan.

8. Levitä riittävästi liimaa palaan

joka laitetaan putken taakse, ja käytä puukiilaa, jotta pala pysyy paikallaan liiman kuivumisen ajan. Pyyhi ylipursuava liima pois saman tien kostealla liinalla.

9. Lattia näyttää kuin uudelta

Uusi lauta on lakattu eikä koko korjaukseen mennyt monta tuntia.