Korjaa rispaantunut lattialauta

Syvät kolot ja isot halkeamat pilaavat komeimmankin lattian. Rumia jälkiä ei kannata jäädä harmittelemaan, sillä vauriot on helppo korjata huomaamattomasti ja siististi. Lattialaudan vaihtamiseen tarvitaan vain nämä ohjeet ja oikeat työkalut.

Johdanto

Lattialaudan vaihtamiseen voi olla monta erilaista ja hyvää syytä. Vanhan kukkaruukun alta saattaa paljastua ruma jälki tai olohuoneen lattiassa voi olla syviä koloja esikoisen vasarointiharjoitusten jäljiltä. Joskus vuotava patteriventtiili kastelee ja värjää useita lautoja vaihtokuntoon.

Yksinkertainen ratkaisu

Ongelmiin on onneksi helppo ratkaisu. Lauta pitää vain sahata poikki multicutterilla ja korvata vioittunut pätkä terveellä puulla. Korjaamiseen tarvitaan pala samanlaista lautaa joko varaston hyllyltä tai rautakaupan noutopihalta.

NIKSI: Onko lauta loppunut?

Jos samanlaista lautaa ei saa enää mistään, käännä katseesi kaapin alle. Voit mahdollisesti ”lainata” pienen palan lautaa paikasta, johon kukaan ei näe. Näytämme tässä jutussa, miten lattialauta vaihdetaan patterin ympärille.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Korjaa puulattia täydellisesti

Se on hieman vaikeampaa kuin suoran pätkän vaihtaminen, mutta periaate on sama.

TARVITTAVAT TYÖVÄLINEET

Lattialaudan vaihtamiseen tarvitaan erilaisia työkaluja sekä liimaa.

 • SORKKARAUTA
 • SAHA
 • TALTTA
 • LIIMAA
 • REIKÄSAHA
 • VASARA
 • MULTICUTTERI

Ohjeet

1

Piirrä viiva vioittuneeseen lautaan noin viiden millin päähän seuraavan laudan saumasta. Etsi käsiisi multicutteri ja sahaa lauta poikki suorassa linjassa.

2

Irrota viimeiset viisi milliä varovasti. Käytä seuraavan laudan päätyä suorana linjana ja mittaa uuden laudan pituus viereisen laudan päädystä seinään asti.

3

Mittaa putken keskikohdan etäisyys seinästä ja piirrä lautaan suora viiva. Lauta sahataan poikki viivaa pitkin seuraavassa vaiheessa. Mittaa seuraavaksi, kuinka kaukana putken keskikohta on laudan reunasta. Poraa putkelle reikä, joka on joka puolelta 8-10 milliä putkea isompi.

4

Sahaa lauta poikki viivaa pitkin. Pitkä ja lyhyt laudanpätkä sopivat täydellisesti patterin putken ympärille.

5

Sahaa naaraspontin alapuoli pois. Lauta liukuu sulavasti oikealle paikalleen, kun pontin alaosa ei hankaa viereisen laudan ponttia vasten.

6

Liimaa laudanpätkät paikoilleen putken ympärille. Pyyhi ylimääräinen liima pois kostealla kankaalla. Aseta jotain lautojen painoksi siksi aikaa, että liima kuivuu.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puulattiat