Korjaa nopeasti reikäinen puulattia

Reikäiset lattialaudat on helppo korjata puutäytemassalla. Kemiallinen puu ei kutistu kuivuessaan mutta kovettuu erittäin nopeasti. Se tarkoittaa, että lattian voi hioa kuntoon ja maalata saman tien.

Paikkaa reikä puutäytemassalla

Iso kolo näyttää rumalta ja kerää roskia. Onneksi reikä on helppo paikata puutäytemassalla.

Vanhoissa puulattioissa on usein pieniä koloja ja halkeamia, koska lautoja ei ole tasoitettu ennen maalaamista.

Reikäiset laudat saattavat miellyttää silmää, mutta alkavat ärsyttää pitemmän päälle. Koloihin kertyy helposti pölyä, likaa, roskia ja vettä, ja lattian siivoaminen on vaikeaa.

Pienten halkeamien ja kolojen paikkaaminen on onneksi helppoa. Jos lattia on tarkoitus maalata uusiksi, kolot kannattaa täyttää muun lattian tasolle.

Kolojen paikkaaminen sujuu helpoimmin ja nopeimmin kemiallisella puulla eli puutäytemassalla. Puutäytemassa ei kutistu, joten koko kolon voi täyttää yhdellä kertaa. Paikka kovettuu noin 20 minuutissa, minkä jälkeen sen voi hioa ja maalata.

Kemiallinen puu on yhtä pehmeää kuin mänty, joten korjattu kohta on helppo hioa samaan tasoon lattian kanssa.

Tämä aiheutti vaurion

Maalattuun puulattiaan voi tulla reikiä ja koloja monesta eri syystä. Tässä tapauksessa puulattiassa on ollut pieni lahovika, joka on maalattu piiloon lattiaa tasoittamatta. Joskus oksat kuivuvat irti ja painuvat laudan läpi, ja toisinaan lattiaan syntyy iso lovi painavan esineen iskusta.

Isot kolot näyttävät rumilta riippumatta siitä, miten ne ovat syntyneet. Koloissa on lisäksi se vika, että ne keräävät likaa ja roskia. Koloihin kertyy myös vettä joka kerta, kun lattia pestään.

TEE NÄIN

1.
Piirrä lautaan lahonneen alueen ääriviivat. Puun kunto on helppo selvittää ruuvimeisselillä. Meisseli painuu helposti lahoon kohtaan, mutta ei ole tarpeeksi terävä painuakseen terveeseen puuhun.

2.
Poista lahonnut puu taltalla pala kerrallaan. Jatka, kunnes reiän ympärillä on vain kovaa puuta. Puhdista myös kolon pohja, mikäli se on tarpeen.

3.
Puhdista reikä lastuista ja pölystä. Harja ei riitä, vaan puhdistamiseen tarvitaan pölynimuri. Kolon pohja oli tässä tapauksessa niin luja, ettei koloa tarvinnut syventää.

4.
Sekoita puutäytemassa kahdesta putkilosta. Isommassa putkilossa on tasoitetta, pienessa todella tehokasta kovetinta. Sekoita aineet toisiinsa sileän, vesitiivin levyn päällä.

5.
Massa alkaa kovettua jo parin minuutin kuluttua sekoittamisesta. Paina massa kolon pohjaan lastalla siten, että massan pinta nousee hieman lattian yläpuolelle.

6.
Hio paikka noin 20 minuutin kuluttua. Raekoon 80 hiomapaperi sopii tarkoitukseen mainiosti. Liikuttele hiomakonetta edestakaisin, jotta lattiassa oleva maali ei pala kiinni hiomapaperiin.

    Muut lukevat juuri nyt …