Korjaa lattia – vaihda yksittäinen sauva

Yksi palojälki ei pilaa koko parkettia. Jos se ei häviä hiomalla, vaihda yksittäinen sauva. Parhaiten onnistut, jos voit siirtää sauvan muualta lattiasta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
2 euroa

Johdanto

Jos lattiaan tullut palojälki ei lähde pois hiomalla, parkettisauva on vaihdettava. Monitoimityökalu on korvaamaton työkalu tässä tehtävässä.

Kun asennat laitteeseen hienohampaisen terän, saat sauman leikatuksi irti todella tarkasti. On hyvin tärkeää, että sauvaa poistettaessa ei vaurioiteta sen ympärillä olevia sauvoja leikkausvaiheessa tai irrotettaessa sauvaa taltalla.

ONGELMA:
Kuumasta tuhkakupista jäi kalanruotoparkettiin ruma palojälki.

RATKAISU:
Palanut parkettisauva on nyt vaihdettu tulisijan edessä olevan messinkilevyn alta otettuun ”lainasauvaan”.

Materiaalit

• Parkettisauva (irrotetaan toisaalta)
• Puusepänliimaa (PVA-liima)

Erikoistyökalut

• Monitoimityökalu
• Reikäsaha

Vie aikaa

2-3 tuntia

Hinta

Noin 2 € liimaan

Vaikeusaste

Parkettisauvan irtileikkaus vaatii tarkkuutta. Muut työvaiheet ovat helppoja.

Ohjeet

01
Sauvan poisto 5 Vaihe

1

Tutki aluksi talttaa käyttä mällä, voiko sauvan vielä pelastaa. Jos sauva ei ole värjääntynyt paria millimetriä syvemmältä, palojäljestä voi päästä eroon hiomalla. Kuvan lattiassa se ei kuitenkaan onnistu, vaan sauva on vaihdettava.

2

Leikkaa sauvan ympäri monitoimityökalulla, noin 1 mm viereisen sauvan reunasta sisäänpäin. Huomaat kyllä, kun leikkaat pontin läpi. Kun olet tehnyt niin, tiedät, että olet leikannut tarpeeksi syvälle.

3

Jos sauva on leikkuun jälkeen yhä kiinni lattiassa, sauvan päätyihin kannattaa tehdä reiät reikäsahalla. Jos sauva sen sijaan on jo irti, voit kiinnittää siihen ruuvin ja nostaa sauvan ruuvista ylös.

4

Työnnä reikään tylsä taltta taltan tasainen pinta ylöspäin ja naputtele talttaa sauvan alle vasaralla. Reikä teh tiin 10 mm:n etäisyydelle sauvan päädystä, jotta taltta ei vaurioita viereistä sauvaa, kun sauvaa irrotetaan/nostetaan ylös.

5

Siisti aukon reunat terävällä taltalla ja irrota loput sauvajäänteet ja lakka. Jos parkettisauva oli liimattu aluslattiaan, poista myös liimajäänteet huolellisesti taltan avulla.

02
Asenna uusi sauva 6 Vaihe

Kun palanut sauva on poistettu, on koe-tettava löytää lattiasta kohta, josta voisi ”lainata” parkettisauvan niin, että poistoa ei huomaa. Me nostimme tulisijan edessä olevaa irrallista messinkilevyä ja löysimme sen alta sopivan sauvan. Valitsimme samansävyisen sauvan kuin palovaurioitunut sauva, ja leikkasimme sen irti monitoimityökalulla.

Kun sauma leikataan, jätetään sauvan reunaan 1 mm etäisyyttä, jotta sauva ei vaurioidu. Viereiseen sauvaan tehdään pieni viilto, josta saadaan taltta sauva-pinnan alle ja sauva irti. Kun sauvaa on hiukan oikaistu, se liimataan paikalleen.

1

Korvaava sauvapala irrotetaan varovasti. Voit porata reiän viereiseen parkettisauvaan tai tehdä 45 asteen viillon viereiseen sauvaan, kuten kuvassa.

2

Poista viereisestä sauvasta puuta ja naputa tylsä taltta irrotettavan sauvan alle. Muista kääntää taltan tasai-nen pinta ylöspäin. Nosta sauva varovasti ylös ja kokeile, sopiiko se korjauskohtaan.

3

Veistä sauvan reunoja varovasti terävällä taltalla, jos sauva tuntuu liian tiukalta. Jos parkettisauva on sille tar-koitetun kolon syvyyttä paksumpi, veistä sauvan takapinnasta hiukan pois. Sauva saa olla 1 mm liian ohut, jotta liimalle jää tilaa.

4

Levitä koloon valkoista puusepän liimaa (PVA-liimaa). Levitä liima tasaisesti kolon reunoille ja pohjaan pienellä siveltimellä. Käytä reilusti liimaa.

5

Aseta pois heitettävä parketti-sauva uuden sauvan päälle. Siirtele vanhaa sauvapalaa edestakaisin ja naputtele sitä samalla varovasti vasaralla. Jatka, kunnes uusi sauva on samassa tasossa muiden sauvojen kanssa.

6

Saumoi hin voi ilmestyä rakoja, kun liima kuivuu. Ripottele tämän vuoksi sahauksessa syntynyttä hienoa sahanpurua liimaan. Sekoita se liimaan ja täytä seoksella saumaraot. Ylimääräinen liima on pyyhittävä heti pois.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

VINKIT: Levitä liima pensselillä

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …