Voit käyttää myös lautoja, joihin on valmiiksi kiinnitetty kapea kumilista. Tässä on leveä kumilista, joka asetetaan uurteeseen ennen kahden laudan yhdistämistä. Tarjolla on myös täyspuisia listoja, jotka kiinnitetään uurteeseen kumilistojen tapaan. Puulistat liimataan puuliimalla ennen lautojen yhdistämistä.

Puulistan etuna on se, että se voidaan tarvittaessa hioa tasaiseksi muun lattian kanssa.Lautalattia on aina melko hintava, ja asentamalla lattian itse voi säästää huomattavasti. Voit säästää jopa puolet kokonaiskuluista.Aivan ensimmäiseksi on huolehdittava hyvästä työalustasta. Voit käyttää höyläpenkkiä kuten tässä, mutta pöytä tai tukevat pukkijalat käyvät myös hyvin.Tässä alustana on käytetty lautaa. Ruuvaa lauta paikalleen kunnolla, niin voit käyttää samaa alustaa kaikkien lattialautojen käsittelyssä.Kun alusta on valmis, voit ryhtyä käsittelemään lautoja.

Kiinnitä lattialauta alustaan liimapuristimella. Laivankansilattiaa varten tarvitset yläjyrsimen, jossa on reunaohjain. Kiinnitä jyrsin. Ensin syvyyssuunnassa. Jyrsimen terän tulee liikkua uurteessa, ja jyrsintätuki on laudan yläpinnan tasalla.Pane reunaohjain jyrsimeen ja säädä uurteen leveys. Tässä tapauksessa leveys on 6 mm. Kun laudat pannaan yhteen, niiden väliin jää 6 mm:n ura. Tarkista, että mitta on 6 mm ohjaimen kummallakin puolella.Uurre on useimmiten 4-6 mm leveä. 4 mm sopii kapeille laudoille ja 6 mm leveille.

Tällä tavoin valmis lattia on tasapainoisen näköinen.Tee ensin pieni koepala varmistaaksesi, että jyrsin tekee varmasti toivotun levyisen 6 mm:n uurteen.Kiinnitä huomiota siihen, että vedät jyrsintä tasaisesti lautaa pitkin ja alas uurteeseen. Etene hitaasti ja rauhallisesti koko laudan pituudelta. Jyrsimellä työskenneltäessä on myös aina käytettävä kuulosuojaimia ja suojalaseja.

Kun lähestyt laudan päätä, muista ohjata jyrsintä suoraan, jotta laudan loppupäästä ei tule vino. Sen vuoksi on suositeltavaa jyrsiä hieman pidempiä lattialautoja kuin lattiaan oikeastaan tarvitaan. Siten uurteista tulee varmemmin viivasuorat. Tästä näkyyy, että jyrsityn laudan pää on yhtä suora kuin muukin lauta. Lattia asennetaan, kun kaikki laudat on jyrsitty. Tässä näytetään alustan päälle kiinnittäminen. Lautojen paksuus on 22 cm, joten ruuvien on oltava vähintään kaksi kertaa niin pitkiä. Nämä laudat kiinnitetään 4,2 x 55 mm:n lattiaruuveilla.

Koska lautaa on jyrsitty 6 mm, on uurteessa tavallista enemmän tilaa ruuveille. Laivankansilattian laudat kiinnitetään tavallisen lautalattian tapaan koolauspalkkeihin. Kun lattia on asennettu, ovat uurteet selvästi näkyvissä. Ensimmäiseksi uurteiden pohjaan kiinnitetään teippi. Teippiä on saatavana 4 ja 6 mm:n levyisenä ja useissa väreissä. Värillä ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä, mutta käytettäessä värillistä teippiä on helpompi nähdä, että se menee kunnolla paikalleen.

Teippi on välttämätön siksi, että se estää saumamassaa liimautumasta uurteen pohjaan. Massan pitää nimittäin tarttua vain uurteen reunoihin. Silloin massa antaa periksi eikä halkeile, kun lattia hiukan elää - kuten se aina tekee. Teippi kannattaa painaa tiukasti uurteeseen ruuvitaltan litteällä reunalla. Täytemassaa ei saa jäädä näkyviin lautoihin, joten ne suojataan peiteteipillä, joka kulkee koko matkalta tiiviisti aivan laudan reunaa pitkin.

Suojaa kaikki laudat teipillä ennen massan pursottamista uurteisiin. Avaa massaputkilon pää 45 asteen kulmassa leveydeltä, joka sopii jyrsittyyn uurteeseen. Tässä tapauksessa leveys on 6 mm. Täytä uurteet hitaasti niin, että uurre tulee täyteen massaa - mieluummin liikaa kuin liian vähän. Massaa ei voi lisätä jälkikäteen, sillä kahdella eri kerralla lisätyt kerrokset eivät kiinnity kunnolla yhteen. Täytä yksi uurre kerrallaan ja tasoita liika massa vetämällä uurteen päältä puhtaalla lastalla noin 75 asteen kulmassa. Ylijäävällä massalla voit täyttää seuraavaa uurretta.

Kun uurre on tasoitettu, ota peiteteipit heti pois. Jos ne jäävät tunniksikin paikalleen, ehtii täytemassa muuttua niin sitkeäksi, että se nousee teipin mukana pois paikaltaan. Siksi suosittelemme, että teet aina yhden uurteen kerrallaan valmiiksi.Jos täytemassaa tipahtaa matkalla jonnekin anna sen kuivua täysin ennen kuin poistat sen.

Yhdestä putkilosta riittää täytettä noin 5 metriin, jos uurre on 6 mm leveä ja uurteen syvyys on 10 mm.Kun koko lattia on käsitelty, anna uurteiden kuivua pari päivää ennen lattian käyttöönottoa. Laivankansilattiaa hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin puulattioita.