4 tapaa korjata puu

Iskut, halkeamat ja irronneet oksakohdat saavat puupinnan näyttämään todellista huonokuntoisemmalta. Onneksi kosmeettisista virheistä selviää yksinkertaisin keinoin.

Johdanto

Ei kannata menettää toivoaan, vaikka uuteen puulattiaan tulee naarmu tai vasara hieman lipsahtaa suunnastaan ja jättää hyllyn yläpintaan selvästi näkyvän jäljen.

Puu on elävää materiaalia. Sen ulkonäkö vaihtelee luonnostaan, ja sillä on omia luontaisia ominaisuuksia, joten puuhun tulleet pienet kolhut on melko helppo ja vaivaton korjata.

Esittelemme neljä erilaista tapaa, joita puusepät käyttävät korjatessaan vaurioituneita puupintoja.

Ohjeet

01
Halkeamiin ja naarmuihin: purua ja liimaa 2 Vaihe

Perinteinen tapa sekoit-taa sahanpurua tai hion-tapurua ja liimaa sopii eri-tyisen hyvin pieniin hal-keamiin ja naarmuihin, varsin-kin niissä kohteissa, joissa puun pinta jää selvästi näkyviin.

Purut työstetään hienohampaisella sahalla mielellään korjauskohdetta vastaavasta puulajista, jotta seokseen saadaan sama väri kuin korjattavassa puupinnassa.

Pienet naarmut voi korjata pelkällä hion-tapölyllä. Jos puu öljytään, halkeamat voi täyttää hiomalla märkää öljypintaa. Öljy ja hiontapöly täyttävät halkeaman itsestään.

1

Sahanpurut ja liima sekoitetaan puuro-maiseksi seokseksi. Sopivan saumatikun voi halkaista puusta. Liima on tavallista puusepänliimaa, PVAc-liimaa.

2

Hienon sahanpurun ja liiman seos painetaan tiiviisti naarmuun. Liima saa kuivua vuorokauden. Sitten se hiotaan hiomapa-perilla, ensin karkealla ja sitten hienolla.

02
Iskun jälkiin ja pieniin painumiin: vesi ja lämpö 2 Vaihe

Puupinnan silottaminen silitysraudalla kuulostaa vitsiltä. Tekniikka kuiten-kin toimii, jos puun vuosi-syyt ovat painuneet yhteen iskusta tai painosta.

Jos pöytään on tullut kolhtu tai lattiaan on jäänyt korkokengistä painuma, puun syyt voi saada nousemaan muutaman tunnin vesihoidolla. Korjauksesta tulee vielä parempi lämpimällä höyryllä, ja tällöin silitysraudalle ja kostealle liinalle on käyttöä. Jos et onnistu ensimmäisellä kerralla, kokeile uudestaan. Jos kuidut ovat vaurioituneet, pinnan voi osin korjata, mutta vaurio jää yhä näkyviin.

1

Vasaran jättämiin iskun jälkiin tipute-taan hieman vettä. Jos sen annetaan seistä muutamia minuutteja, puun syyt alkavat veden voimasta nousta itsestään.

2

Painuman päälle asetetaan märkä keittiöpyyhe, jonka läpi painumia silitetään kuumalla silitysraudalla. Toistetaan tarvittaessa.

03
Oksat takaisin paikoilleen: lämmintä liimaa 2 Vaihe

Jos puupinnasta irtoaa oksakohta, sen voi hyvin liimata takaisin paikal-leen, mikäli oksapala on tallella. Liimapistooli on tähän hyvä apuväline. Pistoolista pur-suava liima täyttää paikattavan alueen hyvin, ja kun liimapinta on kovettunut, sen pinta on sileä ja kirkas ja hyvin hiottavissa.

Tavallisissa liimapistooleissa käytetään korkealämpötilaliimaa, ja valittavana on joko kirkas tai kellertävä liimasävy. Teollisuudessa käytetään liimatankoja, jotka sulavat matalassa lämpötilassa. Tällaisilla liimoilla on huomattavasti suurempi värivalikoima.

1

Irronneeseen oksakohtaan tiputetaan hieman liimaa ennen kuin se painetaan takaisin oikeaan syvyyteen. Oksaa on helpoin painaa reikään levyä tms. vasten.

2

Aukot täytetään lämpimällä liimalla, jota painetaan tiiviisti oksakohtaa vasten. Liimaa saa olla runsaasti; ylipursuava liima poistetaan, kun se on jäähtynyt.

04
Hienostuneisiin korjauksiin: lämmin vaha 2 Vaihe

Hienojen huonekalujen pinnoissa olevat pienet vauriot voi parhaiten korjata lämpimällä vahalla. Jäähtynyt vaha voidaan jälkikä-sitellä kuten muukin puupinta.

Tähän tarkoitettua kovaa vahaa saa eri väreissä, myös pieninä tuotesarjoina. Mukana saattaa olla sulatusastia ja vaalealle puulle tarkoitettuja pieniä vahatankoja. Sarja voi kuulua pari eri väristä mattavahaa ja kirkas vaha, joka sopii painojälkien korjaamiseen.

Lakattuja pintoja varten on erikoissivelti-miä. Mielenkiintoinen huonekalukorjaus-sivusto: www.ernstp.se (+ verkkokauppa).

1

Tammipöydästä on irronut kapea vaalea puukaistale. Irtonainen puuaines ja lika poistetaan ja särö täytetään pienillä vahapaloilla lämpimän työkalun avulla.

2

Ylipursuava vaha poistetaan urista sulatustyökalun ja sarjaan sisältyvän eri-koistyökalun avulla. Lopuksi pinta puh-distetaan pakettiin kuuluvalla liinalla.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulattiat