Näin: Korjaa lattian vauriot

Oletko purkanut vanhan vesiputken sillä seurauksella, että lattiaan on jäänyt ruma reikä? Tai onko parkettiin tullut niin iso ja syvä kolo, ettei se lähde pois hiomalla? Voit korjata puulattian vauriot helposti itse, jos voit elää pienten korjausjälkien kanssa.

OIKOTIE: Koko lattian vaihtaminen on iso urakka. Jos lattiassa on vain pieniä reikiä ja koloja, ne kannattaa paikata.

SYVÄT KOLOT PARKETISSA

1. Sahaa parkettilaudasta sopivan pituinen ja levyinen palanen. Paikasta tulee lähes huomaamaton, jos paikka on kokonaisen sauvan levyinen ja se tehdään samasta laudasta kuin vanha lattia.

2. Tee sapluuna. Sahaa ohuesta levystä sauvan kokoinen pala (ota huomioon jyrsimen kopiointirengas). Aseta sapluuna vaurioituneen kohdan päälle ja kiilaa levy kiinni lattiaan kattoon asti yltävällä laudalla.

3. Jyrsi rikkoutunut kohta irti jyrsinterän ja kopiointirenkaan avulla. Jyrsi urat aluksi laudan puoliväliin ja lopuksi pohjaan asti. Jos lauta on sentin paksuinen, säädä syvyysrajoitin viiteen milliin.

4. Jyrsin tekee lautaan pyöreät nurkat, jotka pitää veistää teräviksi taltalla. Siisti taltalla myös kolon pitkät sivut, jotta sauvan levyinen paikka sopii reikään täydellisesti.

5. Kavenna paikka kuuden millin paksuiseksi. Se sujuu helpoiten pöytäsirkkelillä. Sahaa sauva varovasti sopivan mittaiseksi katkaisusirkkelillä.

6. Liimaa paikka kiinni, kun se sopii koloon täydellisesti. Aseta sauvan ja vasaran väliin puukapula ja lyö sauva varovasti paikalleen. Purista paikka aloilleen liiman kuivumisen ajaksi.

PUTKEN REIKÄ

1. Laajenna lattiassa olevaa reikää. Tee reikä aluksi puulevyyn, ja käytä sitä terän ohjaimena. Älä poraa lattialaudan läpi, vaan jätä laudan pohjaan kolmasosalaudan paksuinen reunus.

2. Käytä samaa levynpalasta tulpan piirtämiseen. Sahaa tulppa pistosahalla ja ohuella terällä. Sahaa merkkiviivan ulkopuolelta, jotta tulpasta ei tule liian pieni.

3. Hio tulppaa, kunnes se sopii reikään. Joitakin puulajeja on helpompi hioa kuin toisia. Tämä tulppa on mäntyä, jota on helppo hioa. Hio vähän kerrallaan ja kokeile, milloin tulppa on sopiva.

4. Levitä tulppaan kunnolla liimaa. Paina tulppa paikalleen ja koputa se varovasti oikeaan syvyyteen vasaralla. Muista kääntää tulpan vuosirenkaat samaan suuntaan kuin lattialaudassa.

5. Poista ylimääräinen puu taltalla, kun liima on kuivunut. Veistä puuta vuosirenkaiden suuntaisesti, ei niiden poikki. Veistä pieniä paloja kerrallaan, kunnes tulppa on melkein lattian tasolla.

6. Hio tulppa samaan tasoon lattian kanssa. Jos tulpan ja lattialaudan välissä on pieniä rakoja, voit täyttää ne liimalla ja ripotella pinnalle sahanpurua.

VAIHTOEHTO: KORVAA TULPPA KAPULALLA

Jos remontti on niin iso, että jalkalistat on pakko irrottaa, seinän vieressä oleva reikä kannattaa korjata pyöreän tulpan sijaan nelikulmaisella puukapulalla. Korjattua kohtaa on vaikea erottaa muusta lattiasta, jos paikkapala tehdään samanlaisesta puusta kuin vanha lattia.

Kaiverra irrotettavan kohdan ääriviivat lattialautoihin mattopuukolla. Veistä pala varovasti irti. Aloita 3–4 milliä viivojen sisäpuolelta ja siisti reunat vasta lopuksi.

Levitä paikan reunoille liimaa, lyö se paikalleen ja hio pinta.

    Muut lukevat juuri nyt …