Lattia on jaettu kolmeen osaan, jotka käsitellään eri tavalla. Ensimmäinen osa käsitellään vesiohenteisella lattialakalla. Keskimmäinen osa käsitellään lipeällä ja kolmas öljytään. Ennen lakkaamista lattia hiotaan kevyesti.

Näin liimanjäänteet ja lika irtoavat ja puun pinta aukeaa. Lakka sivellään pienelle alueelle käyttämällä sivellintä. On tärkeää lakata puun syiden suuntaisesti. Näin syntyy siistein lopputulos.Isommilla alueilla lakkaamiseen kannattaa käyttää telaa.

Lakan kiiltävyys vaihtelee numero kymmenen mattapintaisesta numero yhdeksänkymmenen kiiltävään. Lakan kuivuessa siirrytään keskiosaan, johon käytetään vaalentavaa lipeää. Lipeä on ravistettava huolellisesti ennen käyttöä. Lattian on myös oltava puhdas ilman irtoroskia.

Tässä käytetään valkosävyistä havupuulipeää, joka kaadetaan pieneen ämpäriin. Lipeä levitetään leveällä siveltimellä, ja lakan tavoin se sivellään puun syiden suuntaisesti.

Lipeää tarvitaan noin litran verran kymmentä neliömetriä kohti. Lipeää ei voi käyttää pelkältään, vaan kun lattia on kuivunut noin 8 tunnin kuluttua, se on loppukäsiteltävä esimerkiksi saippualla tai lattiaöljyllä. Lopuksi lipeä levitetään tasaisesti, niin että siitä ei jää juovia.

Viimeisessä osassa lattia käsitellään kirkkaalla öljyllä. Lattialle kaadetaan reilusti öljyä, ja se levitetään ikkunalastalla, niin että koko lattialle tulee tasainen öljykerros. Öljyn levittämiseen voi käyttää myös maalaustelaa tai leveää sientä.

Öljytyn lattian on oltava kiiltävä. Se tarkoittaa että puu on kyllästetty öljyllä. Jos lattiaan jää kuivia kohtia, on käytettävä lisää öljyä. Noin 20 minuutin kuluttua öljy hangataan puuhun puhtaalla puuvillarätillä. Öljyä sisältävät rätit ovat helposti syttyviä, joten ne pitää polttaa tai panna vesiämpäriin.

Käsiteltäessä yli viidentoista neliömetrin lattioita kannattaa vuokrata lattiankiillotuskone öljyn hankaamiseksi lattiaan.Lakattaessa puun kuidut kohoavat jonkin verran. Siksi lattia pitää hioa 120 numeron hiomapaperilla, kun lakka on kuivunut.

Hiomisen jälkeen pöly poistetaan pyyhkimällä lattia kostealla rätillä. Lopuksi lattia lakataan uudelleen, minkä jälkeen sen annetaan kuivua ennen kolmannen ja viimeisen lakkakerroksen sivelemistä.

Tässä näkyy kolme eri tavalla pintakäsiteltyä puulattiaa. Käsittelytavan valinta on suurelta osin makuasia. Lakattu lattia kestää kulutusta ja on helppo pitää puhtaana, kun taas öljy tekee lattiasta kauniin värisen.