Työskentely aloitetaan aina keskeltä reunoille päin, sillä niin toisessa päässä olevat vinoudet eivät leviä koko lattiaan. Tässä esimerkissä mitataan aluksi lattian keskikohta, ja keskikohdat yhdistetään suoran laudan avulla. Huone mitataan toiseen suuntaan samalla tavoin.

Huoneen keskipiste on viivojen leikkauskohdassa. Ensimmäinen laatta asetetaan kokeeksi lattian keskelle niin, että se tulee kumpaakin keskiviivaa pitkin. Sitten jatketaan seuraavilla laatoilla, mutta pian selviää, ettei se mene hyvin.

Nyt jalkalistan viereen jäisi kapea 7 senttimetrin kaistale, eikä se näytä hyvältä. Parhaan näköinen tulos saavutetaan, jos leikatut laatat ovat vähintään puolikkaita. Tässä tapauksessa leveyden pitäisi olla puolet 30 senttimetristä eli 15 cm. Laattaa siirretään siis 15 cm sivummaksi.

Nyt ne sopivat paljon paremmin sekä seinän että oviaukon suhteen. Seuraavaksi laatat asetetaan kokeeksi toiseen suuntaan, ja siihenkin suuntaan ne asettuvat hyvin. Keskiviivaa siirretään nyt 15 cm, ja siihen merkitään keskikohdan merkiksi rasti.

Siihen piirretään uusi keskiviiva. Sitten laatat liimataan paikalleen. Korkkiliimaa tulee vain ohut tasainen kerros, joka levitetään hammastetulla lastalla. Sen jälkeen laatta asetetaan paikalleen niin että se kulkee tarkkaan merkintöjen suuntaisesti.

Aluksi liimaa kannattaa sivellä vain yhteen laattaan kerrallaan, mutta kun työ rupeaa sujumaan, liiman voi sivellä kerralla useampaan laattaan. Laattojen on tultava tiukasti kiinni toisiinsa, sillä muuten niiden väliin jää selvä sauma, johon kerääntyy likaa ja kosteutta.

Raosta puristuva liima pyyhitään pois. Seinän viereen tuleva laatta on liian iso, joten sitä pitää leikata. Kirvesmies mittaa nivelmitalla, minkä kokoinen laatan pitäisi olla.

Mitat merkitään laattaan, ja se leikataan käyttämällä suorakulmaa ja katkoteräveistä. Sitten laatta liimataan samalla tavalla kuin edellisetkin. Jos seinässä on syvennyksiä kuten tässä, ne on otettava huomioon leikattaessa.

Aluksi mitataan, kuinka pitkälle laatta ulottuu pisimmillään, ja leikataan koko laatta sen mukaan. Sen jälkeen laatta asetetaan syvennyksen kohdalle, ja siihen merkitään suoraan, mistä kohtaa syvennys alkaa. Sitten mitataan syvennyksen lyhyempi sivu.

Se merkitään laattaan, ja syvennyksen reuna leikataan katkoteräveitsellä. Kun laatta on varmasti sopiva, aukkoon sivellään liimaa ja laatta kiinnitetään samalla tavalla kuin aiemmatkin laatat.

Loput tämän neljänneksen laatoista liimataan kiinni, ja sama tehdään lopuille kolmelle neljännekselle, mutta tässä esimerkissä kiinnitetään vain yksi neljännes. Kun laatat on paikallaan, ylimääräinen liima pyyhitään kostealla rätillä.

Voit varmistaa että laatat ovat tiukasti kiinni lattiassa ajamalla lattiaa pitkin jyrällä. Sillä on ajettava lattiaa molempiin suuntiin. Korkkilaattojen asentaminen on helppoa, ja jos työ aloitetaan keskeltä kohti reunoja, seinien vinoudet eivät välity edelleen lattiaan.