Helppo
Vaikea

Ä lä luovuta, vaikka joku lähipiiristäsi tai rakennustarvikeliikkeestä kehottaa luopumaan ajatuksesta laatoittaa itse suurilla klinkkerilaatoilla. Se ei näet ole yhtään sen työläämpää kuin muillakaan laatoilla.

Ensin on kuitenkin huolehdittava siitä, että alusta on kunnossa, sillä pienimmätkin tasoerot näkyvät selvästi. Toisaalta jo laatoitustekniikka edellyttää, että työ tehdään huolellisesti.

Käyttämiämme laattoja kutsutaan kalibroiduiksi klinkkereiksi. Ne on nimittäin valmistettu erikoisella tekniikalla, jossa klinkkeri leikataan vasta polton jälkeen. Näin yksittäisistä laatoista tulee tarkasti yhtä suuria toisin kuin silloin, kun laatat leikataan ennen niiden polttoa. Laatat usein kutistuvat aavistuksen polttovaiheessa. Valitettavasti erikoinen valmistustekniikka tekee kalibroiduista laatoista myös 20–25 % tavanomaisia laattoja kalliimpia.

Kalibroituja klinkkereitä saa erikokoisina, mutta jos valitset 60 x 60 cm:n laatan kuten me, huoneen on oltava tietyn kokoinen. Tässä 20 m2:n keittiössä laatat asettuvat hyvin korjatun alustan päälle.