Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suuri säästö vähällä vaivalla

Tulosta Tallenna artikkeli

Monissa LVI-töissä pystyy säästämään paljon rahaa, kun tekee lain sallimat työt itse. Esimerkiksi perinteisen WC-istuimen vaihto nykyaikaiseen vesipihiin istuinmalliin on hyvä esimerkki sopivasta säästökohteesta. Nyt näytämme, miten se tehdään – vaihe vaiheelta!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
250 eurora

Johdanto

Kun WC-istuin on vuotanut vettä jo pit-kään, ja olet kyllästynyt sen jatkuvaan korjaamiseen, istuin on aika vaihtaa uuteen. Nikkarille voi olla vaikea pala heittää pois lähes toimiva WC-istuin. Nykyaikaiset istuinmallit kuluttavat kuitenkin paljon vähemmän vettä, joten istuimen vaihto on hyvä säästökohde - myös nikkarille.

Ensimmäiseksi on poistettava vanha istuin. Kun vedentulo on suljettu, vesiputket ja istuimen kiinnitysruuvit irro-tettu, istuimen voi poistaa paikaltaan.

Ohjeet

Valmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Vesiputket voidaan irrottaa, kun vedentulo on ensin suljettu. Huuhtele allas ja tyhjennä säiliö. Tämän jälkeen vesiputken voi irrottaa liitoksestaan.

2

Monet WC-istuimet on kiinnitetty lattiaan ruuveilla. Jos niistä on vaikea saada otetta tavallisella ruuvitaltalla, voit kiinnittää porakoneeseesi kulmapään, tai käyttää lyhytvartista, vankkaa ruuvitalttaa.

3

Tämän istuimen vesiliitäntäletku on kuin uusi, joten se voidaan käyt-tää uudelleen. Irrotamme letkun varovasti kahden jakoavaimen avulla. Toi sella avai-mella pidetään istuimen puolelta vastaan.

4

Nyt istuin voidaan nostaa pois, ja voit tyhjentää vesilukkoon jääneen loppuveden. Ota ämpäri tai iso vati ja kaada vesi siihen.

Valmistelu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun vanha istuin on poistettu ja lattia pesty, voidaan aloittaa uuden WC-istuimen asennus. Ensin puhdistamme viemärin ja istuimen välisen kauluksen ja voitelemme kauluksen tiivisteen pesuaineella, jotta osat on helpompi liit-tää toisiinsa. Tämän jälkeen asetamme WC-istuimen paikalleen (kokeeksi) ja merkitsemme, mihin kohtaan lattiaa kiinnitysreiät on porattava. Kuten kuvasta 4 näkyy, lyijykynää on pideltävä tietyssä kulmassa, kun se työnnetään istuimen reikiin. Tämä kulma on yritet-tävä säilyttää kiinnitysreikiä porat-taessa, jotta ruuvit eivät väänny.

1

Viemärin ja istuimen välissä on kaulus. Se nostetaan irti, puh dis tetaan ja asetetaan takaisin paikal leen. Kaulukset sopivat kuvan kaltaiseen vanhaan viemäriin ja uudempiin muoviputkiin. Työnnä kaulus kokonaan paikalleen.

2

Kauluksen musta tiiviste voidellaan pesuaineella. Voitele koko tiiviste sormella, jotta saat sen voideltua joka puolelta. Älä säästele pesuainetta, sillä se helpottaa kauluksen liukumista takaisin istuimen putkeen.

3

Tarkista, että istuin on oikealla paikalla. Suorassa kulmassa taka sei-nään nähden ja mahdollisesti seinän suun-taisesti kuten tässä. Jos voit mitata ja merki tä sen paikan, hyvä. Muussa tapauk sessa tarkastele istuinta hiukan etäämmältä.

4

Kun istuin on oikealla paikallaan, merkitse sen sijainti lattiaan. Työnnä istuimen neljästä reiästä lyijykynä läpi ja tee lattiaan merkit, mihin uudet tulpat ja ruuvit sijoitetaan.

5

Nosta istuin jälleen pois ja poraa reiät 8 mm:n kiviporalla. Ole tarkkana, että poraat samassa kulmassa kuin istuimen reiät ovat.

6

Napauta reikiin tulpat. Imuroi reiät huolellisesti, ennen kuin asennat tulpat, jotta reikiin ei jää pölyä.

Asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Kiinnitämme ensin liitosletkun. Se sijaitsee istuimen takana, joten on kätevää, jos se voidaan kiinnittää ennen kuin istuin asetetaan seinää vasten, jolloin letkuliitokseen on hankala päästä käsiksi.

2

Vesiletku on kiristettävä tiukalle. Työn saa kätevästi tehtyä kahdella jako avaimella. Yhdellä kiristetään ja toisella pidetään vastaan istuimen puolelta. Var-mis ta, että tiiviste on kunnolla paikallaan.

3

Nyt istuimen voi nostaa paikalleen ja liitosletku kiinnitetään jälleen vesiputkeen.

4

Jaa nailontulppa pituussuun-nassa kahtia ja aseta se poikittain istuimen alle. Jokaisen ruuvin kohdalle tulee tulpanpuoli kas. Ne toimivat kumitiivisteinä, jolloin istuin ei seiso suoraan laatta- tai betonilattian päällä.

5

Kiinnitä istuin uusilla kiinnitysruuveilla. Kun olet ruuvannut ne kunnolla kiinni, peitä ruuvinkannat pakkauksessa olevilla tulpilla.

6

Saumaa istuimen jalan ympärystä. Voit käyttää myös värillistä saniteettisilikonia. Jos et kuitenkaan ole kovin kokenut saumaaja, kannattaa käyttää kirkasta silikonia.

Istuimen asentaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Paina kansi ensin paikalleen. Tämä sujuu helposti, sillä kansi kyllä sopii kiinnityskohtiinsa

2

Kansi kiinnitetään istuimen alapuolelta. Kannen mukana saa kumi- tai metallialuslevyt. Kiinnitä ne ensin sormin...

3

Lisäkiristä mutterit istuinkannen mukana saatavalla erikoisavaimella.

Materiaalit

  • WC-istuin (tässä Ifö Sign)
  • Tulppia ja ruuveja
  • Saniteettisilikonia

Erikoistyökalut

  • Iskuporakone/poravasara Saumauspistooli

Vie aikaa

Noin pari tuntia.

Hinta

WC-istuimista on usein tar-jouk sia. Ifö Sign maksoi 250 €.

Vaikeusaste

Mukavan helppo tehtävä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Suuri säästö vähällä vaivalla
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin