Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiljainen liesituuletin

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Keittiössä on mukava jutella ja laittaa ruokaa, kun vieraat siemailevat punaviiniä ja ihastelevat sisustusta. Ilo loppuu kuitenkin lyhyeen, jos liesituuletin roikkuu keskellä huonetta ja pitää pahempaa ääntä kuin pölynimuri.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
1.500 euroa
Kattoon upotettu liesituuletin lisää keittiön työtilaa ja antaa lisää tilaa lieden päälle.

Kattoon upotettu liesituuletin lisää keittiön työtilaa ja antaa lisää tilaa lieden päälle.

Johdanto

Liesituuletin lohkaisee helposti kuutiometrin verran tilaa keittiön parhaalta paikalta ja hallitsee ilmatilaa myös äänellään. Melusta ja isosta liesikuvusta voi päästä eroon asentamalla liesituulettimen moottorin välikatolle ja upottamalla liesikuvun sisäkattoon.

Liesikuvun ulkoinen moottori on yleensä tavallinen kanavapuhallin, joka asennetaan ilmastointiputken sisään.

Asenna melunlähde välikatolle tai katolle

Kattoon upotettava liesituuletin toimii suunnilleen samalla tavalla kuin tavallinen liesituuletin. Upotettava liesituuletin imee käryn ja kosteuden ja puhaltaa sen ulkoilmaan katon tai seinän läpi.

Jos sisäkatto on korkealla, liesituuletinta pitää käyttää kaukosäätimellä. Korkeaan sisäkattoon upotetussa liesituulettimessa on se huono puoli, ettei se ime rasvaa yhtä tehokkaasti kuin lieden lähellä oleva liesituuletin.

Liesituulettimen moottorin voi asentaa myös talon katolle. Huippuimuri on säiden armoilla ja saattaa jäätyä, jos sitä käytetään vain harvoin. Toisaalta huippuimuri on niin kaukana keittiöstä kuin mahdollista, joten sen ääni on hiljainen.

Ilmastointiputken asentaminen kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta siihen tulee mahdollisimman vähän mutkia. Ilma ja sen seassa oleva hiukkaset liikkuvat tehokkaimmin, kun putki menee ulos asti mahdollisimman pystysuorassa asennossa. Käytä vain kovaa ilmastointiputkea, sillä pehmeä alumiiniputki eli niin sanottu kurkkutorvi voi painua kasaan ja pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen.

Ilmastointiputken leikkaaminen onnistuu helposti oikealla tekniikalla. Näytämme seuraavilla sivuilla, miten se tehdään.

Ohjeet

Valmistele asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Liesituulettimen asennustapa riippuu mallista. Noudata valmistajan ohjeita huolellisesti. Eroista huolimatta kaik-kien liesituulettimien asentamisessa on samanlaisia vaiheita.

Aluksi vanha liesituuletin pitää purkaa pois uuden tieltä. Sahaa kat-toon reikä, leikkaa ilmastointiputket sopiviksi pätkiksi, asenna niiden väliin tarvittavat mutkat ja liitä liesituuletin, moottori ja tuuletusaukko toisiinsa. Työn iloa!

1

Peitä liesi huolellisesti, ennen kuin aloitat. Pahvinpala tai levy suojaa liettä käsistä putoavilta ruuveilta, kattolaudoilta ja ruuvinvääntimeltä. Voit käyttää lieden suojaamiseen tavallista pahvilaatikkoa tai joutilasta levynpalasta.

2

Poista eristeet liesituulettimen päältä, jotta mahdut työskentelemään.

3

Irrota vanha liesituuletin varovasti, kun virta on katkaistu. Pyydä paikalle sähköasentaja, jos liesituulettimessa ei ole pistoketta vaan se on kytketty verkkoon kiinteästi.

4

Merkitse lieden keskikohta kattoon luoti­ langalla.

5

Poraa kattoon reikä pitkällä terällä, joka yltää yläpohjan läpi. Tarkista, että liesi­ tuuletin mahtuu kattoristikoiden väliin. Kysy apua rakennesuunnittelijalta, jos joudut muuttamaan rakenteita.

6

Merkitse reiän paikka ja sahaa se pisto­ sahalla. Merkitse lieden nurkat kattoon luotilangan avulla, jotta saat tehtyä reiästä samansuuntaisen.

Kiinnitä liesituuletin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Liesituulettimen voi asentaa monella tavalla katon rakenteesta riippuen. Liesituulettimen voi kiinnittää koolaus­ lautoihin, ripustaa rautalankoihin tai ruuvata kiinni tukeviin lankkuihin, jotka asennetaan poikittain kattoristi­ koiden päälle tässä näytettävällä tavalla.

Useimmat liesituulettimien valmis­ tajat tekevät myös kehyksiä, joilla liesi­ tuulettimen voi upottaa hieman katon sisään.

1

Tämä liesituuletin kiinnitetään kahteen lankkuun, jotka ovat kattoristikoiden välissä. On tärkeää, että lankut yltävät kunnolla ristikoiden päälle.

2

Ruuvaa liesituuletin kiinni katossa olevaan reikään ja kannatinlankkuihin. Kokoa seuraavaksi liesituuletin, ennen kuin asennat putket ja moottorin.

Tee putkisto

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun liesituuletin on paikallaan, on aika asentaa putket. Ilmastointiputkia myydään rautakaupoissa, mutta niitä voi tilata myös verkkokaupoista.

Markkinoilla on muun muassa suoria putkia ja 90 asteen mutkia. Kiinnitä huomiota osien halkaisijaan, jotta ne sopivat yhteen liesituulettimen ja moottorin kanssa.

1

Ilmastointiputki on helpointa katkaista kulmahiomakoneella. Käytä mahdollisim-man ohutta metallilaikkaa.

2

Työnnä liitoskappaleet toisiinsa yhdistet-tävien putkien sisään.

3

Ruuvaa kolme porakärkiruuvia putkien ja liitoskappaleiden läpi (päältä ja molem-milta puolilta). Siten kaikki osat pysyvät varmasti paikoillaan.

4

Kiinnitä kannattimet palkkeihin, joihin putket on tarkoitus asentaa. Kun putket ovat paikoillaan, ruuvaa ne kiinni pora- kärkiruuveilla kannattimen kummaltakin puolelta.

5

Eristä putket alumiinipintaisella villalla, jotta kosteus ei tiivisty putken sisäpintaan ja valu alas liesituulettimesta. Asenna ja kytke moottori lopuksi valmistajan ohjeiden mukaan.

Vie aikaa

2 päivää.

Hinta

Liesikupu, ulkoinen moottori, ilmastointiputket ja asennustarvikkeet maksavat mallista riippuen noin 700-1500 euroa.

Vaikeusaste

Reiän tekeminen kattoon ja ilmastointiputkien asentaminen on haastavaa, mutta näytämme, miten se tehdään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Hiljainen liesituuletin
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin