Tässä tehdään reunatuellinen leikkuulauta, joka pysyy hyvin paikallaan työtasolla. Sahattu kappale on hieman vino, joten työ aloitetaan sahaamalla se siistiksi suorakaiteeksi. Kun lauta on sahattu suoraksi, siitä sahataan 10 cm:n kaistale, josta tehdään leikkuulaudalle tukireuna.

Leikkuulauta kiinnitetään tukevasti työpöytään. Nyt leikkuulauta ja tukireuna yhdistetään piiloliitoksella. Tässä liitos tehdään kolmella puutapilla.

Ensimmäinen tappi tulee 5 cm:n päähän reunasta, toinen keskelle ja kolmas 5 cm:n päähän toisesta reunasta. Tapit upotetaan 30 mm:n levyn keskelle, joten kumpaankin osaan porataan 1,5 cm:n kolot. Tappien halkaisija on 8 mm ja pituus 30 mm. Puolet menee leikkuulaudan sisään ja puolet reunatukeen.

Upotusreiän svyvyydeksi tulee 16 mm, siitä tehdään siis 1 mm syvempi kuin puolet tapin pituudesta. Tässä käytetään 8 mm:n poranterää, joka vastaa tappien halkaisijaa.

Näin tapit varmasti kiinnittyvät kunnolla. Jotta reiästä tulisi kohtisuora, kannattaa käyttää poratessa tukea. Kaikkin kolmeen reikäkohtaan kiinnitetään merkkausnasta. Sitten reunatuki painetaan suoraan sen päälle. Sen päälle asetetaan puukappale, jotta reunatukeen ei jäisi vasaranjälkeä.

Nyt reunatukeen jää merkit, joiden avulla tapinreiät on helppo porata oikeaan kohtaan. Käytä poratessa tukea, jotta reiästä tulee suora. Levitä reikiin ja kappaleen reunaan puulimaa.

Reiät saa täyttää liimalla, sillä se pursuaa kyllä ulos kun asetat kappaleet yhteen. Tappeihinkin kannattaa sivellä hiukan liimaa.Tapit lyödään sisään napauttamalla niitä pari kertaa vasaralla. Ennen osien yhdistämistä tarkistetaan vielä, että ne sopivat yhteen. Nyt voit sivellä liimaa myös reunoihin ja tappien päihin.

Leikkuulauta ja reunatuki puristetaan tiukasti yhteen höyläpenkissä. Jos sinulla ei ole sellaista, voit käytä paria puristinta. Pyyhi liika liima pois. Kun liima on aivan kuiva, raaputa ylimääräinen askarteluveitsellä pois.

Hio pinta tasohiomakoneella numero 80 hiekkapaperilla aivan sileäksi. Lopuksi hio hienolla numero 180 hiekkapaperilla. Hio käsin sellaiset kohdat, joihin ei pääse koneella käsiksi. Levitä lautaan vielä kunnon kerros puuöljyä, niin se kestää paremmin kosteutta.

Levitä öljyä laudan molemmille puolille. Toista käsittely, kunnes lautaan ei enä imeydy öljyä. Anna öljyn imeytyä noin 15 minuuttia ja kuivaa liika öljy puhtaalla puuvillaliinalla.

Jos ylimääräistä öljyä ei kuivata ajoissa pois, lautaan tulee ikäviä läikkiä, joita on vaikea kuivata ja lähes mahdoton poistaa. Nyt leikkuulauta on valmis, ja reunan ansiosta se pysyy aina paikallaan työpöydällä.