Paikkaa keittiön pöytälevy

Sauvaliimatun puisen pöytälevyn pienet ja isot vauriot on yllättävän helppo korjata. Jos korjaus myötäilee levyn saumalinjaa, pöydän läpi aikaisemmin mennyttä putkea ei myöhemmin edes huomaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
0 euroa

Johdanto

Taltalla ja korvauspuulla voi paikata puisen pöytälevyn reiän niin, että korjausta ei juuri huomaa. Riittää kun varmistat, että paikkapalan pitkät reunat myötäilevät sauvojen välisiä saumoja.

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

1

Talttaa pöytälevystä suorakaiteen muotoinen pala niin, että vanhat putkireiät jäävät kokonaan alueen sisään. Pitkä sivu myötäilee levyn sauvoja. Jos reiät ovat leveämpiä, työstä kaksi reikää ja limitä niiden päätyjä niin, että sauvakuvio säästyy.

2

Talttaa reikä niin, että se on noin 7 mm syvä. Varo erityisesti, että puu ei halkea reunasta. Pohjan voi tasoittaa eli puhdistaa käyttämättä vasaraa.

VINKKI: Työstä reiästä ensin 1 mm lyhyempi molemmista päistä ja oikaise pituus lopuksi.

3

Sahaa puusta paikka, joka muistuttaa pöytälevyä. Parasta olisi löytää pöytälevystä ylijäänyt pala, joka syntyi allasaukkoa työstettäessä. Sauvojen värit vaihtelevat hieman, mutta pieni ero ei haittaa. Tee paikasta vajaa millimetri reikää paksumpi.

4

Kiinnitä paikka puusepän- tai PU-liimalla. Koska kyseessä on keittiön pöytälevy, on parasta valita ulkokäyttöön tarkoitettu liima, joka kestää myös hiukan vettä. Levitä liima tasaisesti.

5

Sijoita paikka paikalleen ja laita se puristukseen. Paikkaa ei aina pääse puristamaan kiinni puristimilla, ja tällöin joutuu improvisoimaan. Tässä paikkaa puristetaan kattoa vasten riman ja kahden kiilapalan avulla. Menetelmä toimii hienosti.

6

Hio paikka pöytälevyn tasoon, kun liima on kovettunut. Jos haluat korjauksesta näkymättömän, hio koko levy hiomapaperin karkeudella 180 ja käsittele puuöljyllä. Öljy hiotaan puuhun ja kiilllote-taan 20 minuutin kuluttua kuivalla liinalla.

Vie aikaa

Reilu tunti + aikaa pöydän hiomiseen ja öljyämiseen

Hinta

Ilmainen, ellet osta hieman puuta, liimaa tai öljyä.

Vaikeusaste

Mukavan yksinkertainen työ.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Keittiötasot