Korjaa nopeasti! Kulunut keittiötaso

Monet eivät halua puista keittiötasoa, koska se vaatii ylläpitoa. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa. Jopa vanhoihin ja kuluneisiin keittiötasoihin voi saada uutta eloa. Ne on helppo pitää siisteinä hiomisen ja öljyämisen jälkeen.

Johdanto

Puinen keittiötaso on upea – ainakin uutena. Monet unohtavat kuitenkin, että sitä on huollettava. Itse asiassa huolto ei vaadi paljoa. Kevyt hionta karkeudella 400 ja öljyäminen pari kertaa vuodessa riittävät. Jos vahinko on jo tapahtunut, onneksi on toivoa.

Yksi puisen keittiötason hienoimmista ominaisuuksista on nimittäin se, että se voidaan (lähes) aina korjata. Työ vaatii hieman sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä, mutta toisaalta lopputulos muistuttaa upouutta tasoa ilman, että sitä on tarvinnut vaihtaa.

Näytämme koko prosessin alusta loppuun: Näytämme, miten keittiötaso puhdistetaan helpoiten ja mitä hiomakoneita ja hiomapaperia kannattaa käyttää. Kerromme myös, miten taso öljytään oikein, jotta osaat huoltaa sitä tulevaisuudessa.

Tarvittavat työvälineet:

Keittiötason voi tietenkin hioa käsin, mutta lopputulos on kiistatta parempi sähkötyökalulla.

Tarvittavat työvälineet:

  • Kolmiohiomakone
  • Epäkeskohiomakone
  • Kaavinrauta

Ohjeet

Tee näin

1

Puhdista taso. Aloita pesemällä keittiötaso huolellisesti. Käytä puunpuhdistusainetta ja hankaussientä varmistaaksesi, että kaikki rasva ja lika irtoaa. Puunpuhdistusaine sekoitetaan haaleaan veteen ennen käyttöä.

2

Käytä kaavinrautaa, jos pinta on erittäin rasvainen. Ilman rautaa työhön kuluu paljon enemmän aikaa ja hiomapaperia.

3

Aloita hionta, kun pinta on kuiva. Käytä suurille pinnoille epäkeskohiomakonetta. Kulmissa voi käyttää kolmiohiomakonetta. Aloita hiomalla karkeudella 60–80, kunnes osut kunnolla puuhun.

4

Kun keittiötaso on hiottu pohjaan asti karkealla hiomapaperilla, on aika häivyttää hiontajäljet. Aloita hiomalla keittiötaso karkeudella 120, pyyhi pinta kostealla liinalla ja hio sitten koko taso uudelleen – tällä kertaa karkeudella 180. Jatka samaan tapaan, kunnes olet tyytyväinen. Järjestys voi olla esimerkiksi 80, 120, 180, 240, 320 ja 400.

5

Poista kaikki pöly ennen öljyämistä. Pölynimuri poistaa suurimman osan, mutta viimeiset hienot hiukkaset on poistettava huolellisesti puristetulla, kostealla ja nukkaamattomalla liinalla.

6

Levitä tasolle tasainen kerros öljyä. Hiero öljy tasoon ja anna sen kuivua noin 20 minuuttia. Kiillota taso lopuksi kuivalla liinalla, kunnes pinta on sileä. Toista prosessi, kunnes tasoon on imeytynyt niin paljon öljyä kuin mahdollista.

KORJAUKSET: Kulunut pöytälevy

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …