Näin lakkaat keittön lattiasta kosteutta hylkivän

Vanhan keittiön lattian voi korvata helposti komealla ja kosteustiiviillä vinyylankkulattialla, ja työn voi tehdä itse yhdessä viikonlopussa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
30 €/m2
Näin lakkaat keittön lattiasta kosteutta hylkivän

Keittiö näyttää raikkaalta ja tyylikkäältä, kun vanhojen laattojen päälle on asennettu uusi laminaattilattia.

Johdanto

Tässä keittiössä oli vanha lattia, joka piti vaihtaa uuteen tai peittää jollain muulla.

Vanhojen laattojen päälle päätettiin asentaa kestävät ja vesitiiviit vinyylilaudat.

Tässä keittiössä ei ole lainkaan jalkalistoja, vaan seinillä on matala laattareunus, joka jätetään myös uuteen keittiöön. Näytämme myös, miten asennat laatan jalkalistojen kanssa.

Vinyyliä keittiön lattiaan

Vinyylilattian asentamiseen on monta hyvää syytä. Se on kestävä ja hylkii vettä. Ponttilaudat on helppo asentaa, ja muovipinta on helppo pitää puhtaana.

Lisäksi vinyylilautojen väreissä ja pintakuvioissa on valinnanvaraa. Osa kuvioista näyttää niin paljon puulta tai keraamisilta laatoilta, että ne sopivat loistavasti keittiöön.

Eurooppalaista vinyyliä

Vinyylilaudat on tehty notkistetusta PVC-muovista. Se tarkoittaa, että lautojen alkuperä pitää varmistaa. EU:n alueella valmistetuissa laudoissa ei ole käytetty terveydelle haitallisia notkistusaineita.

Ohjeet

01
Työn valmistelu 2 Vaihe

Ennen lautojen asentamista pitää tehdä valmistelevia töitä. Nosta laudat sisälle hyvissä ajoin, jotta ne tottuvat huoneilman lämpöön ja kosteuteen. Irrota sokkelit keittiökaappien alta, jotta laudat mahtuvat kalusteiden alle.

Vinyylilaudat asennetaan vesitiiviille vaahtomuovialustalle. Alusta varmistaa, että pohja on tasainen ja vaimentaa lattiasta lähtevää ääntä.

1

Nosta laudat sisälle hyvissä ajoin. Lautojen pitää saada tottua huoneen lämpötilaan ja kosteuteen vähintään kahden vuorokauden ajan ennen asentamista.

2

Irrota keittiökaappien alasokkelit. Lattiasta tulee siistin näköinen, jos vinyylilautojen reunat jäävät piiloon sokkelin alle.

02
Levitä alusta 2 Vaihe

1

Levitä alusta. Varmista, ettei alustaan jää kupruja ja taitteita. Alusta tasoittaa alle kaksi milliä syvät kolot. Sitä syvemmät kolot pitää paikata etukäteen lattiatasoitteella.

2

Leikkaa alusta poikki reunoja pitkin. Alusta pitää asentaa tiiviisti seinän viereen, joten leikkaa varovasti. Teippaa kaistaleet yhteen vesitiiviillä höyrynsulkuteipillä ja niittaa reunat kiinni.

03
Leikkaa laatat ja asenna ne 15 Vaihe

Vinyylilaudat mitataan, leikataan sopiviksi ja asennetaan paikoilleen. Jos laudoissa on kuvio kuten tässä mallissa, leikkaa laudat siten, että kuviosta tulee siisti ja yhtenäinen.

Laudat napsautetaan yhteen ja työnnetään kaappien sokkelien alle.

Lopuksi seinän ja lattian välinen rako saumataan. Sen jälkeen lattia on valmis käyttöä varten.

1

Aloita lattian asentaminen. Nämä laudat asennetaan vasemmalta oikealle. Laudat kannattaa asentaa valon suuntaisesti ja huoneen pituussuunnassa. Asenna urospontti seinää vasten.

2

Jätä tilaa saumalle. Seinän ja lattian rajaan tehdään myöhemmin 2-3 milliä leveä elastinen sauma, jotta lattia voi elää hieman. Kiilaa laudat suoraan linjaan.

3

Mittaa lattian leveys. Kuinka monta lautariviä lattiaan menee? Jos viimeisestä rivistä on tulossa alle 10 senttiä leveä, halkaise ensimmäisen rivin laudat siten, että siitä ja viimeisestä rivistä tulee yhtä leveät.

4

Piirrä merkit peitelistojen, patterien putkien ja muiden esteiden kohdalle. Lautoihin pitää tehdä siistit kolot. Käytä apuna terävää lyijykynää ja suorakulmaa.

5

Naarmuta poistettavan kohdan reunat. Käytä terävää mattoveistä ja leikkaa pinta rikki perusteellisesti.

6

Taita laudanpätkä irti sormilla tai pihdeillä. Mattoveitsi on leikannut laudan pinnan rikki, ja sen jälkeen lauta katkeaa taittamalla. Tarkista, että katkaisupinnat ovat kutakuinkin siistit. Siisti pinnat veitsellä, mikäli se on tarpeen.

7

Asenna seuraava vinyylilauta. Työnnä pontit yhteen ja väännä lauta paikalleen. Jos lautojen yhdistäminen on vaikeaa, aloita toisesta nurkasta ja ujuta laudat yhteen.

8

Iske pontti kiinni. Kun lauta on suorassa, lyö pontin viereen nyrkillä tai kumivasaralla.

9

Mittaa viimeisen vinyylilaudan pituus. Ensimmäinen rivi on melkein valmis. Mittaa etäisyys päätyseinään ja leikkaa viimeinen lauta.

10

Tee sopiva pätkä. Piirrä mitta lautaan ja naarmuta pinta rikki mattoveitsellä.

11

Vinyylilaudat voi taittaa poikki. Laudat on helppo katkaista taittamalla sen jälkeen, kun pinta on viilletty rikki mattoveitsellä. Voit käyttää tukena esimerkiksi jalkaa tai pöydän reunaa.

12

Aloita seuraava rivi. Jos edellisestä rivistä jäänyt pala on 40-90 senttiä pitkä, voit aloittaa seuraavan rivin sillä. Lautojen päätysaumojen pitää limittyä vähintään 30 senttiä.

13

Tästä eteenpäin työ on yksinkertaista. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, ettei kuviosta tule ruma, jos laudoissa on esimerkiksi laattakuvio.

14

Käy saumat läpi. Kun lattia on valmis, voit varmistaa ponttien tiiviyden kumivasaralla. Pieni kopautus painaa laudat paikoilleen.

15

Leikkaa viimeisen rivin laudat ja asenna ne. Viimeisen rivin laudat jäävät osittain sokkelin alle. Vinyylilaudat ovat noin 15 senttiä leveitä, ja ne on helppo saada paikoilleen kaappien alle.

Materiaalit

  • Vinyylilaattoja
  • Vesitiivis alusta
  • Vesitiivistä teippiä

Vie aikaa

Pienen lattian tekee päivässä.

Hinta

Noin 30 euroa neliö

Vaikeusaste

Projekti on helppo, jos muistat mitata usein ja varmistat, että laatat ovat suorassa.

Vinkit & niksit

Laatat vai jalkalistat?

Vanhan laattalattian vieressä oli matala, seinän puolelle nouseva laattareunus. Vinyylilattian reunat voi kuitenkin tehdä monella eri tavalla.

Vanhat reunalaatat voi tietysti irrottaa ja asentaa niiden tilalle jalkalistat. Toinen vaihtoehto on jättää laatat paikoilleen. Siinä tapauksessa niiden ja vinyylilautojen väliin pitää tehdä sauma joustavasta massasta.

Kolmas vaihtoehto on kosteutta kestävä ja joustava reunateippi, jonka asentamiseen ei tarvita nauloja tai ruuveja.

Joustava reunateippi. Lattian kanssa yhteen sopiva reunateippi on Logoclicin valmistama.

Teipissä on liimatausta. Reunateippi on hyvä vaihtoehto huoneeseen, jossa on vanha laattareunus. Laattoja ei tarvitse purkaa pois, vaan ne voi peittää teippaamalla.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Keittiön lattiat