Pidennä katon elinikää

Monet unohtavat katon tarkistellessaan talonsa kuntoa talven jäljiltä. Kattoa kannattaa kuitenkin vilkaista. Vaikka se olisi peltikatto, sillä puutteelliset huoltotoimet voivat nimittäin johtaa ikäviin yllätyksiin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
220 euroa

Johdanto

Kattolevyt ovat kallistuneet samaa vauh-tia kuin metallien hinnat ovat kohonneet pilviin, ja jo tästä taloudellisesta syystä vanhasta peltikatosta kannattaa pitää hyvää huolta, jotta ei joudu uusimaan koko kattoa kalliilla rahalla. Huolto-toimiksi riittää, että katon puhdistaa huolellisesti ja maalaa sen kertaalleen. Samalla voi tarkistaa, että kaikki katto-levyt ovat edelleen kunnolla kiinni.

Ennen kuin aloitat työt, varmista, ettet pääse putoamaan. Jos käytät tikkaita, tarkista, että ne seisovat tukevasti maassa. Ja jos mahdollista, niin kiinnitä itsesi esimerkiksi savupiippuun turvaköydellä tai ehkäise putoamisesi muulla tavoin.

ONGELMA:

Kattolevyistä on tullut lähes vihreitä sammaleen ja lian myötä - ja monet levyistä ovat irti.

RATKAISU:

Irronneet kattolevyt ruuvataan kiinni, ja katto puhdistetaan. Kun katto on maalattu, se kestää seu-raavat 10-15 vuotta.

Vie aikaa

Katon koosta riippuen työhön menee puolesta kokonaiseen päivään.

Hinta

Noin 180-220 € noin 60 m2:n kokoisen levykaton tarvikkeisiin.

Vaikeusaste

Työ on helppo tehdä, ja kun se on tehty, katto kestää 10-15 vuotta.

Pidä silmällä irtonaisia levyjä

On äärimmäisen tärkeää, että jokaisen kattolevyn yksittäinen liitoskohta tarkistetaan huolella ja perusteellisesti, jotta levyt eivät pääse irtoamaan heti ensimmäisten myrskytuulten mukana. Liitoksien tarkistaminen tarkoittaa myös ruu-vien läpikäymistä. Jos ruuvissa on pienikin ruosteen merkki tai muu heikkous, se on vaihdettava uuteen.

Eikä riitä, että tarkistetaan vain katon ulkopinnoite. Myös katto-ruoteet olisi tarkistettava säännölli-sin väliajoin. Puun on nimittäin oltava tervettä, jotta itsesenkkaaville kateruuveille, jotka pitävät kattolevyjä paikoillaan, on kunnon pinta, johon tarttua kiinni.

Aiemmin poimulevyt - mm. suuren suosion saaneet trapetsi-levyt - ruuvattiin kattorakenteisiin kiinni poimujen päältä, mutta uuden tekniikan myötä levyt voi-daan nykyään kiinnittää poimujen syvimmästä kohdasta. Tiiviste-kumeilla varustetut kestävät ruuvit takaavat tiiviin liitoksen. Ruuvit on myös helppo saada vankasti ja tiiviisti rakenteisiin kiinni.

Uusilla kateruuveilla kattolevyt on helppo kiinnittää levyjen poimujen pohjasta.

Joissakin tapauksissa kattolevyt on koottava poimujen päältä. Tällöin käytetään limitysruuveja.

Ohjeet

1

Vaihda tai kiristä vioittuneet tai löysät ruuvit. Jos vaihdat ruuvit, käytä itsesenkkaavia kateruuveja, joissa on tiivistekumit, jotka takaavat ruuvin ja kattolevyn tiiviin liitoksen.

2

Puhdista katto huolellisesti. Me käytimme veteen sekoitettua spriiliuosta (1:6). Se irrottaa lian tehokkaasti ja luo puhtaan pinnan, jonka voi lopuksi maalata. Huuhtele pesuliuos puhtaalla vedellä. Muista käyttää suojahansikkaita.

Kastele pinta ensin - näin sammal ja levä irtoaa helpoiten.

3

Älä säästä maalia. Sivele maali tasaisesti, jotta sitä tulee kaikkiin kulmiin ja koloihin, kun maalaat katto-levyjä. Me käytimme kumipohjaista maalia (MonoKote), joka sietää katto-levyjen liikehdintää.

Älä maalaa liian kuumana päivänä, jotta maali ei kuivu liian nopeasti.

    Muut lukevat juuri nyt …