Energiakatto rakennetaan kuten lämpökatto. Eriste on kompaktisti kantavan rakenteen yläpuolella.

Maalämpöä hyödynnetään pihaan kaivettujen putkien avulla. Samaa tekniikkaa voidaan käyttää kattopinnoilla.

Energiakatto kerää lämpöä

Icopal on kehittänyt energiakaton – kattoon integroidun energiakerääjän. Katto imee lämmintä ilmaa erityisen kattohuovan läpi, ja lämpö siirretään putkiin/lämpöletkuihin, jotka on täytetty nesteellä. Lämpöletkut asennetaan suoraan kattohuovan alle, ja ne kestävät sekä kylmiä että kuumia lämpötiloja.

Lämpöletkut yhdistetään lämpöpumppuun, joka siirtää energian talon lämpöpattereille, lattialämmitykseen ja käyttöveteen.

Myös tuuli ja sade höydynnetään

Muutkin lähteet kuin aurinko toimittavat järjestelmään energiaa – nimittäin tuuli ja sade. Tuulen mukana kattopinnan yli kulkee iso määrä ilmaa, mikä lisää energiakaton tehokkuutta.

Myös sade on hyväksi, sillä sadevesi sisältää paljon energiaa, joka siirtyy nesteenä energiakaton putkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka katto on lumen peitossa, sen energiantuotanto voi olla täydessä käynnissä. Katto voi tuottaa energiaa jopa -8 °C:n lämpötilassa.

Tuuli ja sade on paras yhdistelmä!

Energiakatto on itse asiassa parhaimmillaan, kun tuulee ja sataa, sillä sekä sade että tuuli sisältävät valtavasti energiaa, joka nostaa putkissa olevan nesteen lämpötilaa ja parantaa näin ratkaisun hyötysuhdetta.

Energiakatto voidaan asentaa tasaisille huopakatoille, ja alan ammattilaiset hoitavat asennuksen. Tuote on Suomessa vielä tulevaisuutta.