Korjaa vanha alusrakenne

Pieni halkeama kattotiilessä voi tuhota koko katon, jos tiiltä ei vaihdeta ajoissa uuteen. Katso, miten voit korjata puisen alusrakenteen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
50 euroa

Johdanto

Jos tiilikattoon on tullut vaurio, ei kestä kauan ennen kuin siitä alkaa vuotaa vettä sisään. Ajan myötä myös alusrakenne vaurioituu. Haljennutta kattotiiltä on usein vaikea nähdä, ja kun sen huomaa, vesi on jo alkanut vuotaa sisään. Aivan uutta kattoa et joudu rakentamaan, mutta alusrakenne on syytä korjata ennen kuin vioittuneet kattotiilet korvataan uusilla.

Työ ei ole vaikea. Lue seuraavien sivujen ohjeet, niin näet, miten se tehdään vaihe vaiheelta. Vaurio pitää korjata heti kun se huomataan, sillä jos kattorakenteisiin pääsee muodostumaan sienikasvustoa ja lahoa, korjauksesta tulee väistämättä huomattavasti laajempi – ja kalliimpi.

Ohjeet

01
Vaurion laajuus 5 Vaihe

Tämän verstaskaton takalappeelta löytyi pari haljennutta kattotiiltä. Ullakolla näkyi kosteusjälkiä ja tiesimme, ettei se lupaa hyvää, mutta emme olleet aja-telleet vielä muutamaan vuoteen uusia kokonaan vanhaa kattoa.

Poistimme kattotiilet ja aluskatteen estääksemme vaurioiden leviämisen alusrakenteeseen ja muihin kattoraken-teisiin. Halusimme nähdä koko vaurio-kohdan laajuuden.

1

Poista vioittuneet tiilet. Ne vain nostetaan irti. Poista myös niiden ympäriltä muutama hyväkuntoinen kattotiili, jotta varmasti näet koko vauriokohdan alusrakenteen.

2

Selvitä vaurion laajuus. Pistä puukolla aluskatteen läpi ja katso, miten paljon lahoa puualustassa on. Tässä kosteusvauriokohta näkyy selvästi tummana läikkänä.

3

Sahaa huonokuntoiset puuosat pois. Kattoruoteet ovat painuneet, ja tuuletuslistat alkaneet lahota, joten ne sahataan pois. Käytä käsisahaa.

4

Leikkaa alushuopaa pois vaurio-kohdasta ja sen ympäriltä. Poista kaikki kostuneet puuosat, jotta voit arvioi-da vaurion laajuuden. Kuvassa näkyy, miten kosteus on levinnyt alushuovan alle ja alusrakenteessa on jo lahoa.

5

Varoitus: Älä käytä särmäämä-töntä lautaa alusrakenteessa. Näin on tehty tässä. Puun kuori on hyvä kasvualusta hyönteisille ja tuhoeläimille, varsinkin hieman kosteana. Sahaa laudoista kuori pois tai osta hieman kalliimpaa lautaa.

02
Poista lahot osat 3 Vaihe

1

Poista tarvittaessa useampi katto-tiili ja ruode. Korjausaluetta voi jou-tua laajentamaan, jotta kaikki lahot osat saadaan poistettua ja terve puu esille. Käsit-tele tiiliä varoen, sillä niitä tarvitaan vielä.

2

Sahaa alusrakenteeseen reikä. Älä turhaan säästele lautoja, vaan poista kaikki lahonneet kohdat, jotta alusrakenteeseen ei jää lahoa, joka leviää uusiin lautoihin.

3

Liitoskohtien pitää olla katto-tuolien kohdalla. Katkaise ruoteet ja alusrakenne kattotuolin keskeltä, jotta saat naulattua ne siihen myöhemmin. Poista myös vanhat naulat, jotta saat työnnettyä uuden alushuovan vanhan alle.

03
Korjaa alusrakenne 7 Vaihe

Kun kaikki vanha laho puu on sahattu pois ja jäljellä on vain tervettä puuta, voidaan tilalle sovittaa uudet laudat.

Varmista, että uudet laudat ovat yhtä paksuja kuin vanhat. Jos ne ovat aavis-tuksen ohuempia, kiilaa ne tasoon pa-rilla kattohuopakaistaleella tai kovale-vypalalla. Varmista myös, että laudat ovat sopivan pitusia, ja naulaa ne sitten kiinni kattotuoleihin.

1

Sahaa uudet laudat. Käytämme tässä ponttilautoja, mutta olisimme voineet käyttää myös kattovanerilevyjä. Tärkeintä on, että löydät sopivan paksuuden, joka vastaa vanhaa alusrakennetta.

2

Naulaa laudat kattotuoleihin kiinni. Jos laudat eivät ole aivan yhtä paksuja kuin vanhat laudat, kiilaa lautoja hieman ylöspäin. Viimeinen lauta kaven-netaan pyörösahalla, jota se myötäilee muuta kattorakennetta.

3

Mittaa alushuovan koko. Levitä rulla ja ota mitat niin, että huopa limittyy reilusti joka sivulta. Leikkaa alushuopa.

4

Työnnä huopa vanhan huovan alle. Varmista, että se yltää mahdolli-simman pitkälle ja asettuu täysin tasaisesti.

5

Tiivistä saumakohdat. Nosta vanhaa huopaa ja pursota kahden alushuopakerroksen väliin 2 tai 3 paksua kattokitti-/tiivistysmassavanaa. Paina huopakerroksia lujasti toisiaan vasten.

6

Kiinnitä huopa huopakattonau-loilla. Käytämme tässä 20 mm nauloja, mutta nauloja on tarjolla montaa eri pituutta eri alustoja varten. Kiinnitä naulat limittäin, jotta sadesesi ei pääse irrottamaan huopaa myrskylläkään.

7

Kiinnitä huopa reunan yli. Vanha katto oli tehty näin, joten seuraamme samaa mallia. Voit käyttää myös peltistä räystäslistaa, johon huopa kiinnitetään niin, että se johtaa veden suoraan kattokouruille.

04
Viimeistele työt 5 Vaihe

Kun alusrakenne on korjattu, tiivistetty ja naulattu, puuttuvat vain tuuletusväli-listat ja ruoteet ennen kuin kattotiilet asennetaan takaisin paikoilleen. On tär-keää, että listat ja ruoteet ovat saman-kokoista puutavaraa kuin vanhatkin, jotta kattotiilet saadaan asennettua oikein. Korjauksen jälkeen voi olla varma, että tuuli ei revi kattotiiliä irti eikä sadevesi pääsee niiden välistä sisään.

Mittaa nykylistat tarkasti ja osta muu-tamia hieman liian isoja listoja, jos et saa täsmälleen samankokoisia. Kirvesmies oikaisee listat paksuuteen nopeasti, tai voit tarttua höylään itse.

1

Mittaa ruoteiden koko. Puutavaran koko ei ole enää täysin sama kuin en-nen, joten tarkista vanhojen ruoteiden koko ennen uusien ostoa. Voi olla, että joudut hieman höyläämään uusia ruoteita, jotta niistä tulee yhtä paksut kuin vanhoista.

2

Naulaa ruoteet kiinni. Käytämme tässä 28 x 70 mm rimoja, jotka on höylätty 25 x 50 mm mittaan, jotta ne vastaavat vanhoja. Jos ruoteita tarvitaan useita, pyydä puusepän apua, sillä höyläämistä tulee paljon.

3

Alin ruode on paksumpi. Siitä tehdään paksumpi, sillä alimmalla kattotiilellä ei muuten ole mitään minkä päällä levätä katon alareunassa. Alimman ruoteen päälle kiinnitetään toinen ruode.

4

Alusrakenne on valmis. Jäljellä on enää kattotiilien latominen takaisin paikoilleen. Katto uusitaan parin vuoden päästä, mutta siihen asti kattorakenteet on nyt suojattu lisävaurioilta.

Kaikki tiilet ovat jälleen paikallaan

Itse asiassa vain kaksi kattotiiltä kaipasi vaihtoa, ja ne me löysimme varastostamme. Jos et ole yhtä onnekas, käy rakennusapteekeissa tai varaosapankeissa katsomassa, löytyisikö sieltä sopivia kattotiiliä.

Materiaalit

• Kattohuopaa
• 22 x 95 mm ponttilautoja
• Huopanauloja, 20 mm
• 28 x 70 mm rimoja, höylätty 25 x 50 mm mittaan
• Kattokittiä/tiivistemassaa

Vie aikaa

Pari tuntia, mutta varaa koko urakkaan aamupäivä.

Hinta

Noin 50 €, ja varastoon jää lisäksi sekä alushuopaa että nauloja.

Vaikeusaste

Ei mikään hankala tehtävä, jos vain seuraat ohjeitamme.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …