Paneelit voidaan asentaa kattopelteihin jo tehtaalla.

Paneelit voidaan asentaa kattopelteihin jo tehtaalla.

Aurinkopaneeli on tarkoittanut näihin päiviin asti mustaa, katolle nostettavaa laatikkoa.

Paneeleita on pidetty jopa niin rumina, että jotkut asukasyhdistykset ovat halunneet kieltää niiden asentamisen ulkonäkösyistä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä aurinkokennot sulautuvat kovaa vauhtia osaksi kattoa.

Maailmalla ja Suomessa on useita järjestelmiä, joissa aurinkosähköjärjestelmä on kiinteä osa kattoa. Turkulainen VirteSolar on tuonut markkinoille lukkosaumakaton, johon asennetaan ohutkalvopaneeli jo tehtaalla. Ruukki on kehittänyt lukkosaumakaton pintaan liimattavan aurinkolämpökeräimen.

Sähköautojätti Tesla aikoo tuoda keväällä 2017 Yhdysvaltain markkinoille lasitiilikaton, joka maksaa yhtiön mukaan kutakuinkin saman verran kuin perinteiset katteet ja tuottaa lisäksi sähköä.

Integroitavat aurinkosähköjärjestelmät saattavat jo maksaa kattoremontin kustannukset.

Virte-aurinkokatto

Mikä: Peltikaton ja CIGS-ohutkalvopaneelien yhdistelmä. Plussaa: Voidaan asentaa lukkosaumakatteeseen jo tehtaalla. Asennus: Samaan tapaan kuin tavallinen lukkosaumakate. Tekninen käyttöikä: Katepellistä riippuen 20 vuodesta ylöspäin.

Lataa koko artikkeli ja lue lisää kattoon sulautuvista aurinkosähköjärjestelmistä sekä siitä, missä ajassa aurinkosähkökatto voi maksaa itsensä takaisin.