Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


LED korvaa pian muut valonlähteet

LED-lampun sähkönkulutus on paljon pienempi, käyttöikä pidempi ja valo lämpöisempi kuin energiansäästölampuissa. Lisäksi se kuumenee hyvin vähän. LED-lamput ovat siis valmiita korvaamaan perinteiset energiansäästö- ja halogeenilamput, ja niitä voi käyttää lähes kaikkialla.


Siinä kun halogeeni- ja hehkulamppupolttimoita saa vaihtaa tavan takaa, LED-polttimo kestää 10 000–30 000 tuntia.

Maailmanlaajuinen kalustejätti IKEA otti syksyllä suuren askeleen: yritys muutti koko valaistustuotevalikoimansa niin, että vuoden 2016 alusta alkaen valikoimaan sisältyy vain LED-polttimoita sekä valaisimia, joissa voi käyttää ainoastaan LED-polttimoita.

Kyseessä on näyttävä sitoutuminen LED-tekniikkaan. Ratkaisun edut ovat ilmiselvät: kuluttaja saa valaisimia, joiden valo on verrattain lämmintä ja energiankulutus pieni. Lisäksi IKEA on laskenut, että LED-polttimot kestävät keskimäärin 20 vuotta, mikä on paljon pidempään kuin mihin olemme tottuneet. Useat valaisinvalmistajat tuottavat jo nyt valaisimia, joihin LED on sisäänrakennettu eikä polttimoa ei voi vaihtaa. Ajatuksena on, että valaisin on jo vanhanaikainen siinä vaiheessa, kun sen LED-polttimo lakkaa toimimasta.

Kestävä LED säästää sähköä

LED tulee sanoista Light Emitting Diode. Valodiodi on puolijohde, joka muuttaa sähkön valoksi erittäin hyvässä hyötysuhteessa. LED ei juuri kuumene, jolloin myöskään pääse kulumaan kovin nopeasti.

Esimerkiksi hehkulampun polttimo tuottaa käyttämästään energiamäärästä vain noin 10 % valoa ja noin 90 % lämpöä. Koska LED ei juurikaan kuumene, valaisimen voi sijoittaa juuri sinne missä sitä tarvitaan, esimerkiksi lähelle seinää ja kattoa. Polttimoita voi myös olla todella paljon ilman suurta sähkönkulutusta. Samalla sähkön määrällä, jonka yksi 60 W:n hehkulamppu kuluttaa päivässä, voidaan polttaa kymmenkertaista määrää LED-polttimoita.

LED-valon sävy on lämmin

Energiansäästölamppujen ongelmana on ollut niiden kylmä valo. Tämä harmittaa erityisesti meitä pimeän Pohjolan asukkaita, sillä täällä tarvitaan paljon keinovaloa pimeimpään vuodenaikaan.

Nk. Ra-arvo (Rendering Accuracy) on osoitus lampun värientoistokyvystä. LED-polttimot pärjäävät hyvin myös tällä mittarilla mitattuna. Päivänvalon Ra-arvo on 100, ja mitä lähempänä polttimon Ra-arvo on sataa, sitä parempi sen värientoistokyky on. Sekä hehku- että halogeenilamput tunnetaan hyvästä värientoistoarvostaan (Ra jopa 99), sen sijaan energiansäästölamppujen Ra on verrattain matala, 80–85, ja LED-polttimoiden yleensä 85–95.

Korkea Ra-arvo myös nostaa polttimon hintaa, sillä diodin laatu määrittelee viime kädessä valon laadun.

Näin valitset oikean LED-valon

Asiantuntijat suosittelevat valitsemaan polttimon, jonka Ra on yli 90, varsinkin kohteisiin, joissa valaisimelta vaaditaan hyvää värientoistokykyä.

Luumen-luku kertoo polttimon valaisuvoimasta. Erilaisia valolähteitä verrattaessa on syytä tarkastella juuri luumen-arvoa. Esimerkiksi yhden 60 W:n hehkulampun valomäärä on yleensä 700–800 luumenia. Kun haluat korvata tämän hehkulampun, hae LED-polttimo, jolla on vastaava valomäärä.

Tarkista lisäksi myös valon värilämpö, joka ilmoitetaan pakkauksissa kelvin-luvulla. 2600–3000 kelvinastetta on “lämmin” ja 3 500–4 000 on “neutraali”.

Lämpimällä valolla tarkoitetaan halogeenilampun kaltaista valoa, neutraalilla päivänvaloa. Keskipäivän valo on yleensä 5 000 kelviniä.

Tarkkaile luumen-arvoa

Hehkulamput on totuttu valitsemaan wattien perusteella. Wateista selviää lampun teho, mistä ei ole hyötyä LED-lamppuja arvioitaessa. Tutki sen sijaan luumen- arvoa, joka kertoo valomäärän – ja sen, miten voimakkaasti lamppu käytännössä valaisee.

VALITSE OIKEA POLTTIMO

HEHKULAMPUT LED-LAMPUT
15 W 140 luumenia
25 W 250 luumenia
40 W 470 luumenia
60 W 800 luumenia
75 W 1 050 luumenia
100 W 1 520 luumenia

LUE MYÖS: KUVAT: LED tuo uutta valoa

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 6 ulkovaloa, jotka voit asentaa itse

  6 ulkovaloa, jotka voit asentaa itse

  07/09 Ulkovalojen asentamiseen piti ennen tilata sähkömies, mutta ajat ovat muuttuneet. Esittelemme liudan upeita ja käteviä ulkovaloja, jotka voit asentaa itse.

 • Fiksu ulkovalo ilman johtoa

  Fiksu ulkovalo ilman johtoa

  20/06 Puuttuuko pihatieltäsi, pyörävajastasi tai autotallistasi valo? GP Batteries on tehnyt fiksun led-ulkovalon, jossa on liiketunnistin.

 • Mitä nimityksiä on lampunkannoilla?

  Mitä nimityksiä on lampunkannoilla?

  15/04 Erilaisia ja -nimisiä lampunkantoja tuntuu olevan loputtomasti. Saisiko niistä helposti ymmärrettävän yhteenvedon?

 • Halogeenilamppujen vaihto ledeihin?

  Halogeenilamppujen vaihto ledeihin?

  16/03 Minulla on keittiössä ja kylpyhuoneessa halogeenispotit, jotka haluaisin vaihtaa LED-lamppuihin. Onko olemassa LED-lamppuja, jotka sopivat vanhoihin spotteihin?

 • Saat valot päälle KÄSKYSTÄ

  Saat valot päälle KÄSKYSTÄ

  24/02 Kun sanot: "Valoa!", valot syttyvät! Vanha katkaisin ja lamppu ovat saaneet TODELLA näppärän seuraajan. Voit asentaa järjestelmän itse.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot