Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Halkojen hakkaaminen

Kun puu on kaadettu, se kannattaa hakata saman tien polttopuuksi. Mitä pitemmäksi aikaa puu jää lojumaan, sitä hankalampaa halkojen hakkaaminen on.


Ammattilainen näyttää, miten polttopuiden teko sujuu helpoimmin. Kannattaa hankkia kunnon tukeva kirves, jossa on hieman kiilan muotoinen terä. Jos runko on sahattu 30 senttimetrin pölleiksi, ne on aika helppo hakata ja ne sopivat lähes kaikkiin tulipesiin.

Halkoja hakattaessa tarkistetaan aluksi, onko rungossa jollakin kohtaa oksia tai muita epäsäännöllisyyksiä. Halkojen hakkaaminen on helpompaa, jos oksankohdat osoittavat alaspäin, eikä myöskään kannata hakata suoraan keskelle oksankohtaa.

Jos pölli on liian paksu iskettäväksi kahtia yhdellä iskulla, ammattilainen iskee aluksi eteen, sitten taakse ja lopulta keskelle, niin että pölliin jää jälki.Kirves on nostettava pään yli, ja sitä heilautettaessa on käytettävä koko vartalo.

Näin iskuun saadaan mahdollisimman paljon voimaa. Kun pölli on halkaistu keskeltä, puolikkaat halkaistaan ja niin edelleen, kunnes halot ovat sopivan kokoisia tulipesään.Sen sijaan, että pölli halkaistaan keskeltä kahtia, voi myös hakata pienempiä kappaleita reunoilta.

Näin rungon jännitys pienenee vähitellen, ja se halkeaa helpommin. Halkopinoa tehdessä on tärkeää muistaa, ettei se saa jäädä suoraan maata vasten, jolloin se imee kosteutta.

Pitää myös huolehtia halkopinon tuuletuksesta. Polttopuut eivät myöskään saa tulla suoraan seinää vasten. Väliin pitää jäädä noin 20 cm ilmaa, ja jos puut pinotaan useaan riviin, myös rivien välille on jäätävä ilmaa.

Jos puu on kaadettu ja pilkottu talviaikaan, jolloin puussa ei ole juuri lainkaan mahlaa, sen tarvitsee kuivua vain kesän yli, jolloin se on valmiina seuraavaa lämmityskautta varten.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • GALLERIA: Kyllä se siinä pysyy!

  GALLERIA: Kyllä se siinä pysyy!

  20/10 Se tunne on monelle tuttu. Lopputulos voisi näyttää paremmalta, mutta huonompikin jälki kelpaa. Joskus jälki on kuitenkin LIIAN huonoa...

 • Miten laattakuviosta tulee siisti?

  Miten laattakuviosta tulee siisti?

  06/10 Aion laatoittaa kylpyhuoneeni uusiksi. En haluaisi jättää seinien viereen kapeita suikaleita. Miten sen voi välttää?

 • NÄIN irrotat kiinnipalaneen teipin!

  NÄIN irrotat kiinnipalaneen teipin!

  04/10 Liimattujen esineiden irrottaminen on joskus sietämättömän vaikeaa. Kaikki on kuitenkin mahdollista oikeilla välineillä. Katso 10 nerokasta vinkkiä täältä.

 • Vilppi kannattaa (ainakin joskus)

  Vilppi kannattaa (ainakin joskus)

  23/09 Työt kannattaa yleensä tehdä sääntöjen mukaan. Ei kuitenkaan aina. Esittelemme muutaman hyvän vippaskonstin sekä pari temppua, joihin ei pidä sortua KOSKAAN!

 • VISA: Milloin vilppi kannattaa?

  VISA: Milloin vilppi kannattaa?

  20/09 Upottaisitko ruuvin vasaralla? Jotkut vippaskonstit ovat fiksuja, mutta toiset todella tyhmiä. Osaatko erottaa jyvät akanoista?

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot