Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Saumaaminen

Näyttää hämmästyttävän helpolta, miten muurari ottaa laastia hierrinlatalta ja käy saumaamaan. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä näyttää. Usein osa laastista tipahtaa matkalla pois muurauskauhalta. Sen voi kuitenkin välttää käyttämällä oikeaa tekniikkaa.

Kun muuraus on kaavittu ja harjattu kunnolla, voidaan aloittaa saumaaminen. Saumauslaasti sekoitetaan huolellisesti ämpärissä. Sitten muurari asettaa uutta saumauslaastia hierrinlatalle ja vaivaa sitä niin, että siitä tulee lähinnä ranskanleivän muotoinen.

Vaivattaessa laastista tulee notkeampaa ja helpompaa käsitellä. Sen jälkeen laasti leikataan viipaleiksi latalla, joka asetetaan sauman viereen. Saumattaessa on tärkeää, että käytetään voimaa, jotta saumasta tulee tiivis ja kestävä.

Toinen menetelmä on pitää lattaa aivan sauman vieressä ja suunnilleen työntää saumalaasti saumaan. Menetelmä ei ole aivan yhtä siisti, mutta sen sijaan hyvin nopea. Kun kaikki vaakasuorat saumat ovat valmiina, ylimääräinen laasti poistetaan kaapimalla saumaraudalla.

Myös pystysuorat saumat on täytettävä. Laastia pannaan vain saumaraudan etummaiseen kolmannekseen, joka on sauman pituinen. Vaakasuorien saumojen tavoin tässäkin on käytettävä voimaa, jotta saumasta tulee tiivis.

On lukemattomia erilaisia saumatyyppejä. Tässä käytetään 2 mm syvyistä sisäänpainettua saumaa. Siihen tarvitaan puunpalasta, josta on leikattu pala pois ja jonka keskelle on isketty naula niin, että se ulottuu 2 mm palikan reunan yli.

Naulanpään avulla saumaa kaavitaan nyt 2 mm muuraukseen verrattuna. Sen jälkeen kaikki saumat tasoitetaan saumaraudalla, jolloin niistä tulee tiiviitä ja aivan tasaisia.

Näin vesi ei pääse tunkeutumaan saumoihin niin, että ne halkeavat pakkasella. Pystysaumoissa kannattaa käyttää erityistä saumarautaa, jonka taitos vastaa sauman korkeutta.

Lopuksi muuraus hangataan säkkikankaan palasella, joka irrottaa muuraukseen jääneen laastin. Jos saumaus tehdään huolellisesti, muurausta ei tarvitse käsitellä happoliuoksella.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  29/07 Vaahto on nerokas aine saumojen tiivistämiseen ja reikien paikkaamiseen. Väärällä vaahdolla kaikki voi kuitenkin mennä mönkään. Lue vaahtojen eroista tästä.

 • Oman saumausraudan tekeminen

  Oman saumausraudan tekeminen

  10/05 VIDEO: Jos saumaustöitä on vähän, ei kannata hankkia oikeaa saumausrautaa. Oman saumaustyökalun voi tehdä helposti itsekin.

 • Tiilten koot ja limitykset

  Tiilten koot ja limitykset

  10/05 VIDEO: Suomalaisen normaalitiilen pituus on 27 cm, josta tulee sauman kanssa 28,5 cm. Näihin mittoihin perustuvat kolme muuta muurarin käyttämää mittaa.

 • Viallisten saumojen kunnostaminen

  Viallisten saumojen kunnostaminen

  10/05 VIDEO: Halkeilleet, reikiintyneet ja murentuneet saumat helpottavat kosteuden pääsyä muuraukseen, mikä voi aiheuttaa pakkasvahinkoja, ja hyönteiset pääsevät rakenteisiin. Tässä saumat ovat niin huonossa kunnossa, että niitä ...

 • Ikkunan saumaaminen

  Ikkunan saumaaminen

  09/05 VIDEO: Kun taloon rakennetaan uusi ikkuna, se on tietenkin saumattava. Monet käyttävät tiivistevaahtoa, toiset solumuovitiivistettä, mutta tässä näytetään, miten saumaus tehdään laastilla.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot