Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Viallisten saumojen kunnostaminen

Halkeilleet, reikiintyneet ja murentuneet saumat helpottavat kosteuden pääsyä muuraukseen, mikä voi aiheuttaa pakkasvahinkoja, ja hyönteiset pääsevät rakenteisiin. Tässä saumat ovat niin huonossa kunnossa, että niitä voi raaputtaa irti sormella.

Kulmahiomakoneeseen on saatavana erikoistyökalu, jolla voi jyrsiä saumoja. Jyrsin kiinnitetään koneeseen niin, että se työntyy 2 cm ulos, joka vastaa jyrsittävää syvyyttä.

Saumajyrsin asetetaan saumaa vasten, ja kulmahiomakone käynnistetään. Tässä työssä on käytettävä sekä käsineitä että kuulo- ja hengityssuojaimia.

Jyrsintä käytettäessä pitää varoa tiiliä. Varsinkin jos tiilet ovat sileitä, saumajyrsin pureutuu saumojen lisäksi myös tiileen.

Kun saumat on jyrsitty, muuraus on harjattava huolellisesti niin, että kaikki saumat ovat täysin puhtaita. Muuraus kostutetaan ja saumaus voi alkaa. Itse saumaus tehdään aivan samalla tavalla kuin uudessa muurauksessa.

Jos et ole varma, mitä laastia saumoihin on käytetty, voit noudattaa muurarin nyrkkisääntöä, jonka mukaan saumalaastin on oltava vähintään yhtä paksua kuin muuraamiseen käytetty laasti. Tavallisesti käytetään saumalaastia, jonka hiukkaskoko on 0 – 2 mm, joka on pienempi kuin muurauslaastin hiukkaskoko 2 - 4 mm.

Lopuksi korjaus hangataan puhtaaksi esimerkiksi säkkikankaan palasella. Saumalaastiroiskeet voi pestää tiilistä myös kattilanpesusienen karkealla puolella. Vaikka saumojen uusiminen on suuritöistä, se lisää muurin kestoikää jopa kymmeniä vuosia.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  29/07 Vaahto on nerokas aine saumojen tiivistämiseen ja reikien paikkaamiseen. Väärällä vaahdolla kaikki voi kuitenkin mennä mönkään. Lue vaahtojen eroista tästä.

 • Oman saumausraudan tekeminen

  Oman saumausraudan tekeminen

  10/05 VIDEO: Jos saumaustöitä on vähän, ei kannata hankkia oikeaa saumausrautaa. Oman saumaustyökalun voi tehdä helposti itsekin.

 • Saumaaminen

  Saumaaminen

  10/05 VIDEO: Näyttää hämmästyttävän helpolta, miten muurari ottaa laastia hierrinlatalta ja käy saumaamaan. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä näyttää. Usein osa laastista tipahtaa matkalla pois muurauskauhalta. Sen voi ...

 • Tiilten koot ja limitykset

  Tiilten koot ja limitykset

  10/05 VIDEO: Suomalaisen normaalitiilen pituus on 27 cm, josta tulee sauman kanssa 28,5 cm. Näihin mittoihin perustuvat kolme muuta muurarin käyttämää mittaa.

 • Ikkunan saumaaminen

  Ikkunan saumaaminen

  09/05 VIDEO: Kun taloon rakennetaan uusi ikkuna, se on tietenkin saumattava. Monet käyttävät tiivistevaahtoa, toiset solumuovitiivistettä, mutta tässä näytetään, miten saumaus tehdään laastilla.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot