Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Ikkunan saumaaminen

Kun taloon rakennetaan uusi ikkuna, se on tietenkin saumattava. Monet käyttävät tiivistevaahtoa, toiset solumuovitiivistettä, mutta tässä näytetään, miten saumaus tehdään laastilla.

Aluksi tehdään eristys. Muurari on leikannut muutaman kaistaleen mineraalivillaa, jotka asetellaan varovasti ikkunan ja muurin väliseen rakoon.

Eristystä ei saa painaa kasaan, koska eristysvaikutus perustuu mineraalivillan kerrosten välissä olevaan ilmaan. Tässä työvaiheessa on käytettävä hengityssuojaa. Kun eristeet ovat paikallaan, saumaan kiinnitetään 24 millimetrin saumanauha.

Saumanauhaa on saatavana eripaksuiseina niin, että se vastaa ikkunan ja muurauksen välistä etäisyyttä.

Saumanauha ei tule aivan kohdalleen niihin kohtiin, joista ikkuna on ruuvattu kiinnu muuriin. Nauhaa ei kuitenkaan katkaista, vaan siihen tehdään lovi niin, että ruuvi mahtuu läpi. Kaiken kaikkiaan saumanauhaan pitäisi tulla mahdollisimman vähän liitoksia.

Mitä tiiviimmin se on paikallaan, sitä vähemmän lämpöä haihtuu sauman kautta. Nurkkaan laitetaan siksi vielä pieni palanen saumanauhaa, jotta siitä tulee mahdollisimman tiivis. Kun muuri on kostutettu harjalla, hierrinlattaan hierotaan laastia, ja saumaus voi alkaa.

Työ aloitetaan ikkunan alareunasta. Näin muurari voi saumata ylöspäin ilman että laasti valuu alas. Kun koko sauma on saumattu, se tasoitetaan saumausraudalla niin, että siitä tulee tasainen ja tiivis, eikä siihen pääse vettä.

Ylimääräinen laasti poistetaan sivelemällä sauma ja ikkunankehykset kostutetulla patterisiveltimellä.

Lopuksi ne pyyhitään kuivalla rätillä.Sama tehdään muille ikkunaa ympäröiville saumoille. Muurattu sauma on helppo tehdä, ja se sointuu hyvin yhteen muurauksen kanssa. Samalla tavalla voi saumata myös oviaukon.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  29/07 Vaahto on nerokas aine saumojen tiivistämiseen ja reikien paikkaamiseen. Väärällä vaahdolla kaikki voi kuitenkin mennä mönkään. Lue vaahtojen eroista tästä.

 • Oman saumausraudan tekeminen

  Oman saumausraudan tekeminen

  10/05 VIDEO: Jos saumaustöitä on vähän, ei kannata hankkia oikeaa saumausrautaa. Oman saumaustyökalun voi tehdä helposti itsekin.

 • Saumaaminen

  Saumaaminen

  10/05 VIDEO: Näyttää hämmästyttävän helpolta, miten muurari ottaa laastia hierrinlatalta ja käy saumaamaan. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä näyttää. Usein osa laastista tipahtaa matkalla pois muurauskauhalta. Sen voi ...

 • Tiilten koot ja limitykset

  Tiilten koot ja limitykset

  10/05 VIDEO: Suomalaisen normaalitiilen pituus on 27 cm, josta tulee sauman kanssa 28,5 cm. Näihin mittoihin perustuvat kolme muuta muurarin käyttämää mittaa.

 • Viallisten saumojen kunnostaminen

  Viallisten saumojen kunnostaminen

  10/05 VIDEO: Halkeilleet, reikiintyneet ja murentuneet saumat helpottavat kosteuden pääsyä muuraukseen, mikä voi aiheuttaa pakkasvahinkoja, ja hyönteiset pääsevät rakenteisiin. Tässä saumat ovat niin huonossa kunnossa, että niitä ...

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot