Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Kivinen ikkunalauta

Muuratussa ikkuna-aukossa ei ole paljon tilaa, mutta tässä näytetään, miten siihen tehdään ikkunalauta graniitista.


Raniittilevyjen paksuus voi hieman vaihdella, joten aluksi mitataan levyn paksuus. Levyn paksuus on 20 mm, joten ikkunan molemmilta puolilta mitataan 25 mm, niin että siihen jää tilaa graniittilevylle ja kiinnityslaastille.

Jos ikkunankarmin sivu tarkistetaan suorakulmalla, näkyy selvästi, ettei seinä ole aivan suorassa. Siksi ikkunalaudan on mentävä hieman muurin alle, ja molemmilta puolilta on naputettava irti 2–3 mm rappausta. Vesivaa’an avulla merkitään, mistä kohtaa rappausta on poistettava.

Rappaus on helpointa poistaa tavallisella tasaisella meisselillä. Aluksi naputetaan yläreuna irti, ja siinä voi käyttää myös leveää meisseliä. Sitten sivut naputetaan tavallisella meisselillä pieninä paloina.

Kun suorakulma asetetaan taas sivuille, se menee nyt aukkoon. Kulman reunaa ei näy, mikä tarkoittaa, että ikkunalauta mahtuu nyt muurauksen alle. Jotta kiinnityslaasti tarttuisi kunnolla, muurauksesta pitää poistaa vanha maali ja rappaus.

Ikkunalaudasta tulee parhaan näköinen, jos se ulottuu molemmilta puolilta noin 2 cm ikkunan reunojen yli. Ikkuna-aukko on 80 cm leveä, joten jos kummallekin puolelle tulee 2 cm, levystä on tehtävä 84 senttimetrin levyinen. 84 cm merkitään levyyn piirtopuikolla ja suorakulmalla.

Viivat vahvistetaan punaisella värikynällä.Suorakulmalla merkitään, mistä kohtaa levyn ja seinän välinen reuna kulkee etuosaan asti. Toiselta puolelta leikataan sekä pituussuunnassa että tehdään lovi, niin että levy ulottuu 2 cm verran seinän päälle.

Se on merkitty tähän punaisella viivalla. Levyn toisesta päästä leikataan vain kohtisuoraan. Tämäkin leikkaus on merkitty punaisella. Graniittilevy leikataan ulkona laattaleikkurilla merkintöjä pitkin.

aattaleikkuria käytettäessä on käytettävä kuulosuojaimia. Terä tekee melkoisen karkeaa jälkeä, mutta se on helppo hioa sileäksi esimerkiksi kulmahiomakoneella jossa on kiviterä.

Lopuksi leikkauspinta hiotaan hiomakivellä. Levyu asetetaan paikalleen ja tarkistetaan, että se sopii sille hakattuun paikkaan. Levy sopii, ja sen voi nyt kastella. Levy kiinnitetään tavallisella kiinnityslaastilla. Sitä pannaan reilusti noin 2 senttimetrin paksuinen kerros.

Levy asetetaan varovasti kiinnityslaastin päälle. Levyn päälle asetetaan vesivaaka, ja levy naputellaan paikalleen kumivasaralla, kunnes se on poikittain vaakasuorassa. Levyn pitää tulla vaakasuoraan myös pitkittäissuunnassa.

Sen tueksi pannaan kaksi muovikiilaa. Ikkunalaudan ja seinän välinen rako suljetaan korjauslaastilla sekä sivuilta että levyn alta. Korjaus tasoitetaan märällä patterisiveltimellä ja kostealla sienellä.

Kiinnityslaasti on kuivunut noin vuorokauden kuluttua, jolloin kiilat voi poistaa ja niiden reiät täyttää korvauslaastilla. Uusi graniittinen ikkunalauta on tyylikäs vaihtoehto perinteisille puu- ja laminaattilevyille.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Näin sekoitat laastit oikein

  Näin sekoitat laastit oikein

  19/08 Rappaus, laasti, betoni ja muut säkissä ostettavat materiaalit pitää sekoittaa eri tavoin. Neuvomme tässä jutussa, miten sekoittaminen sujuu helposti.

 • Tiilikaton muuraaminen

  Tiilikaton muuraaminen

  13/07 VIDEO: Vanhoissa taloissa, joissa ei ole aluskatetta, tiilikatot on muurattu alhaalta päin, niin ettei katon alle pääse sadevettä eikä lunta. Tässä näkyy selvästi, että muuraus ei ole kunnossa.

 • Luja kiinnitys

  08/07 VIDEO: Jos haluat olla täysin varma, että laatat pysyvät kiinni, voit käyttää tätä niksiä.

 • Luja kiinnitys

  Luja kiinnitys

  08/07 VIDEO: Jos haluat olla täysin varma, että laatat pysyvät kiinni, voit käyttää tätä niksiä.

 • Vajaa sauma

  Vajaa sauma

  07/07 VIDEO: Jos saumaa on huuhdottu liikaa pois tai jos saumauslaasti on liian ohutta, sauma jää vajaaksi. Seuraavassa näytetään, miten sauman voi täyttää helposti uudelleen.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot