Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Olohuoneen maalaaminen

Tässä osassa tutustutaan maalarin työhön ja seurataan, miten ammattilainen remontoi olohuoneen uuteen uskoon. Oikean maalaustekniikan lisäksi näytetään, miten seiniin voi tehdä hienoja kuvioita maalarinteipin avulla.

Remontin yhteydessä tutustutaan kaikkiin maalaamiseen liittyviin työvaiheisiin alusta loppuun. Näin opit vaiheittain kaiken hiomisesta, seinän pesusta, puupintojen maalaamisesta ja loppukäsittelystä niin, että opit itsekin maalaamaan ammattimaista jälkeä.

Maalattavana on tämä huone, jonka seinät ovat tällä hetkellä vaaleanpunaiset seinät viininpunaisin reunuksin. Huoneessa on myös hieno kaakeliuuni, jonka kaakelien luonnonvalkoista väriä käytetään ikkunanpuitteissa ja listoissa.

Ennen töiden aloittamista suojataan ensimmäiseksi lattia. Siihen käytetään huopamattoja, joiden toinen puoli on muovia.

Näin matolle roiskunut maali ei pääse tunkeutumaan maton läpi lattiaan. Huopamattojen etuna on myös se, etteivät ne liu'u työskenneltäessä, ja ne kestävät käytössä useita vuosia.

Niistä kohdista, joissa on ollut esimerkiksi tauluja, on poistettava kiinnitystulpat ja koukut ja niiden jäänteet. Se sujuu helpoiten terävällä katkoteräveitsellä niin, että terää pidetään leikattaessa seinän suuntaisesti. Huonetta maalattaessa ammattilainen aloittaa aina ylhäältä katosta. Sama koskee myös hiomista.

Hiominen on välttämätöntä, jotta uusi maali tarttuisi kunnolla. Tässä kannattaa käyttää teleskooppivarteen kiinnitettyä hiomalevyä. Hiomiseen tarvitaan karkeaa hiomapaperia, jonka karkeus on 80.

Hiomisen jälkeen on pestävä pois kaikki lika ja pöly. Siihen tarvitaan pesuliuos, jossa on 1 desilitra yleispuhdistusainetta ja 10 litraa haaleaa vettä. Liuoksen sisältämä saippua liuottaa tahrat, kun sen annetaan olla seinässä noin 10 minuuttia.

Työ sujuu helpoiten, kun pesemiseen käytetään maalausharjaa. Kannattaa olla tarkkana, että harjakset pysyvät pintaa vasten. Se vähentää roiskumista. Seuraavaksi saippua ja lika huuhdotaan seinältä puhtaalla vedellä ja isolla sienellä.

Vesi on vaihdettava tarpeeksi usein, sillä likainen saippua kerääntyy seinältä veteen, kun sientä kostutetaan. Ennen kun maalaaminen voidaan aloittaa, seinien on oltava täysin kuivat. Seinissä olevia koloja voi kuitenkin tasoittaa sillä aikaa, kun seinä on kostea.

Tähän käytetään pehmeästä kumista valmistettua kuppia, joka on helppo puhdistaa. Kuppiin pannaan hieman vettä ja sen jälkeen kipsitasoitetta, kunnes niistä muodostuu kiinteä massa.

Tasoittamiseen käytetään pehmeää lastaa, jolla massa on helppo puristaa koloihin. Siinä pitää käyttää hieman voimaa, ja kolo on lopulta tasoitettava lastalla niin, että tasoite tulee seinän tasolle. Tasoitteen reunat voi poistaa harjaamalla kostealla siveltimellä.

Jos tasoitetta jää yli, se on heitettävä roskiin. Sitä ei saa huuhtoa viemäristä, koska kipsi saattaa tukkia viemärin.

Ennen kuin maali kaadetaan maaliastiaan, se on sekoitettava huolellisesti niin, että väripigmentti ja sidosaineet sekoittuvat. Tässä käytetään maalaustelan levyistä maalisankoa. Puhdistamisen helpottamiseksi voi käyttää pussia, joka kiinnitetään maalarinteipillä sankoon.

Näin pussi ei liu'u alas, kun telaan otetaan maalia. Maalaaminen aloitetaan ylhäältä katonrajasta. Aluksi seinän ja katon välissä oleva rajauslista maalataan koko matkalta leveällä, pitkävartisella siveltimellä. Kuvassa näkyy, miten kattomaalilla maalataan alas seinään asti. Näin maalari varmistaa, ettei rajauslistan alareunaan jää maalaamattomia kohtia.

Samalla tavoin maalataan valaisimen johdon ympärillä oleva ruusuke ja sen reunat. Kun rajauslista ja ruusuke on maalattu, otetaan käyttöön maalaustela. Tässä huoneessa rajauslista kaartuu katon suuntaan, ja tämä reuna maalataan ensin, kunnes jäljelle jää suuri tasainen kattopinta.

Nyt telaan kiinnitetään jatkovarsi. Kun valmiiksi valkoinen katto maalataan valkoiseksi, kannattaa aloittaa toisesta kulmasta ja edetä järjestelmällisesti. Ensin katto maalataan kokonaan pitkittäin suuntaan ja sen jälkeen samalla tavoin poikittain koko katon matkalta. Näin kattoon ei jää maalaamattomia kohtia.

Maalia voi estää valumasta päähän huolehtimalla siitä, että maalaustela on koko ajan kattoa vasten, ja maalaamalla rauhallisin liikkein.

Kun katon ensimmäinen kerros on maalattu, maalisangossa oleva pussi suljetaan niin, ettei siihen pääse ilmaa. Sekä maalaustela että sivellin pakataan myös muovipussiin. Näin maali ei pääse kuivumaan, ja työkalut on helppo ottaa uudelleen käyttöön, kun ruvetaan maalaamaan toista kerrosta.

Sillä aikaa, kun katto kuivuu, siirrytään maalaamaan ikkunanpuitteita. Aluksi on peitettävä ikkunaruudut. Siihen tarvitaan suojauspaperia. Sen jälkeen ikkunanpuitteet hiotaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 80. Maalari ei käytä tässä hiontatukea vaan hioo ikkunanpuitteet käsin.

Näin hiominen seuraa paremmin puun muotoja ja kaikki kolot tulevat hiotuiksi. Ikkunanpuitteiden tasoittamiseen käytetään kittiä. Kitti on melko rasvaista, joten sitä kastetaan pussiin, jossa on tasoitetta, ja jauhe sekoitetaan hyvin kittiin.

Kitti soveltuu erityisen hyvin ikkunanpuitteissa olevien syvien halkeamien ja reikien täyttämiseen. Jotta ikkunanpuitteista tulisi aivan tasaiset, käytetään alkydisilotetta.

Se on öljypohjainen tasoite, joka soveltuu erityisesti puuhun ja metalliin, koska kuivuessaan siitä tulee erittäin kovaa.

Silotteen pitää kuivua noin tunnin verran ennen kuin päästään maalaamaan. Maali koostuu pääasiassa vedestä, sideaineesta, täyteaineesta ja pigmentistä. Sideaine, joka kelluu tässä ylempänä, pitää maalin koossa ja määrittää maalin laadun.

Vesi on ohennin, joka haihtuu maalaamisen jälkeen. Maalin väri on peräisin pigmentistä. Täyteaineet ovat halpoja lisäaineita, joiden tehtävänä on vain toimia täytteenä. Mitä halvempaa maalia, sitä enemmän se yleensä sisältää täyteaineita. Maalin hinnasta riippumatta juuri avattu maalipurkki on sekoitettava huolellisesti ennen käyttöä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • OPAS: Näin ylitasoitat seinät

  OPAS: Näin ylitasoitat seinät

  27/09 Ylitasoittaminen sopii sekä maalattaville että tapetoitaville seinille. Katso tästä, miten seinät ylitasoitetaan.

 • OPAS: Näin tasoitat kipsilevyt

  OPAS: Näin tasoitat kipsilevyt

  26/08 Kipsilevyistä voi rakentaa hienoja, tasaisia pintoja. Lopputuloksesta ei kuitenkaan tule hyvä, jos saumoja ei tasoiteta oikein. Opettele oikea tekniikka!

 • Maalinpoisto

  Maalinpoisto

  23/08 VIDEO: Vanhoissa ovissa ja ikkunoissa on usein monta maalikerrosta, jotka on ensin poistettava, jos haluaa maalata pinnan uudelleen ja saada tasaisen lopputuloksen.

 • Vaihda talosi väri - sekunnissa!

  Vaihda talosi väri - sekunnissa!

  09/08 Voit ladata älypuhelimeesi sovelluksen ja katsoa, miltä talosi näyttää maalauksen jälkeen. Se on helppoa ja ilmaista!

 • Maalaatko (sinäkin) ulkona väärin?

  Maalaatko (sinäkin) ulkona väärin?

  08/08 Taivasalla maalatessa voi syyllistyä moniin virheisiin. Tarkista tästä, sorrutko klassisiin virheisiin, kun heilutat pensseliä.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot