Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


HITSAUS: Hitsaus ei
ole vaikeaa!

Vaikka et koskaan olisi pidellyt käsissäsi hitsauskojetta, voit koota kaksi metallikappaletta toisiinsa hitsauslangalla ja rakentaa pihallesi esimerkiksi tulisijan tai grillin. Hitsaaminen ei nimittäin ole niin vaikeaa. Tarvitset vain MAG-hitsauslaitteen ja oikeat varusteet.


HITSAUS: Hieman harjoittelua tarvitaan, mutta hitsaamaan oppii nopeasti. Kun olet kerran hitsannut, et malta enää lopettaa.

Näytämme, miten pistehitsaat, saumahitsaat ja työstät T-liitoksen. Opit myös, miten menetellä hitsauksen jälkeen.

TAVALLINEN HITSAUS


1. Hitsauskoneen virta säädetään. Mitä paksumpaa kappaletta aiotaan hitsata, sitä suurempi virran tulee olla. Myös kaasumäärä on säädettävä. Jos olet aloittelija, joudut ensin hiukan kokeilemaan.
2. Hitsauspistoolin päätä pidellään noin senttimetrin päässä hitsattavasta kappaleesta. Pistoolia pidetään hiukan viistossa, noin 80 asteen kulmassa. Nyt voit ryhtyä hitsaamaan.3. Voit yhdistää kappaleita ja korjata levyjä heftaamalla, jolloin sulatat vain pieniä määriä hitsauslankaa korjaus­kohtiin. Tarkista työn aikana, että levyt ovat yhä oikeassa kulmassa.4. Saumahitsauksessa pistoolia liikutetaan tasaisesti eteenpäin. Oikealta etäisyydeltä ja oikeassa kulmassa tehdyn hitsauksen pitäisi kuulostaa nopealta, yhtenäiseltä tikitykseltä ilman rätinää.5. Jos haluat yhdistää kaksi rauta- tai teräskappaletta 90°:n kulmaan, nk. T-liitokseksi, kuljeta pistoolia eteenpäin siksak-liikkein, niin hitsaussula kiinnittyy molempiin kappaleisiin.


HITSAUKSEN JÄLKIKÄSITTELY


1. Hitsauksen jälkeen pinta on aina epätasainen ja metalli voi olla värjääntynyt. Värjääntymiä voi kiillottaa kulma­hiomakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla. Ne voi myös hioa pois.


2. Epätasaisuudet hiotaan kulmahiomakoneella. Käytä ensin metalliin tarkoitettua hiomalaikkaa. Hio tämän jäl­keen lamellilaikalla. Kiillota hitsattu alue lopuksi kulmahiomakoneen teräsharjalla.


3. Jos haluat lakata tai maalata hitsaamasi kappaleen, poista pinnasta ensin kaikki rasva ja lika alkoholilla tai asetonilla. Tämän jälkeen voit lakata tai pohjamaalata.


HYVÄ TIETÄÄ HITSAUSSAUMASTA:
1. Tältä näyttää oikeaoppinen hitsaussauma. Hitsaussauma ”kelluu” metalli­pinnalla.
2. Hitsaukseen on käytetty hieman liikaa hiilidioksidia (CO2). Hitsaus­saumaan on muodostunut kraatereita (syvennyksiä).
3. Virtamäärä on ollut liian pieni. Hitsaussauma on ”makkaralla”.
4. Virtamäärä on ollut aivan liian suuri, ja se on polttanut te­räkseen reiän.


VALITSE OIKEAT VARUSTEET

Hitsattaessa on käytettävä turvavarusteita. Joitakin niistä sinulla on varmasti jo entuudestaan.

SILMIÄ suojataan kypärällä. Hitsauskypärä kattaa koko kasvojen alueen. Suojuksessa tulee olla tummennettu lasi, jossa on merkintä DIN9.

VARTALO on peitettävä vaatteilla, jotka eivät sisällä keinokuituja, sillä ne voivat polttaa ihosi.

KÄDET suojataan paksuilla nahkahansikkailla, jotka kestävät korkeaa lämpöä. Kun et hitsaa, saat pihdeistä yms. paremman otteen käyttämällä puuvillahansikkaita, joissa on liukumaton pinnoite.

JALAT ovat suojassa, jos käytät umpikenkiä tai -saappaita, ja housusi ovat niin pitkät, että kekäleet ja roiskeet eivät voi pudota kengillesi.


VINKKI: LEVY PÖYDÄLLE

Jos aiot käyttää verstaasi työpöytää hitsaustöihin, joudut hankkimaan paksun rautalevyn, jonka voit asettaa pöydän päälle. 10 mm paksu levy on hyvä, ja jos se työntyy hieman pöydän reunojen yli, voit helpommin kiinnittää hitsattavia kappaleita hitsauspihdeillä.

Hitsauspihdeistä on monta eri mallia, ja niillä voi tarttua, pidellä ja kiinnittää hitsauskappaleita.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • GALLERIA: Kyllä se siinä pysyy!

  GALLERIA: Kyllä se siinä pysyy!

  20/10 Se tunne on monelle tuttu. Lopputulos voisi näyttää paremmalta, mutta huonompikin jälki kelpaa. Joskus jälki on kuitenkin LIIAN huonoa...

 • Miten laattakuviosta tulee siisti?

  Miten laattakuviosta tulee siisti?

  06/10 Aion laatoittaa kylpyhuoneeni uusiksi. En haluaisi jättää seinien viereen kapeita suikaleita. Miten sen voi välttää?

 • NÄIN irrotat kiinnipalaneen teipin!

  NÄIN irrotat kiinnipalaneen teipin!

  04/10 Liimattujen esineiden irrottaminen on joskus sietämättömän vaikeaa. Kaikki on kuitenkin mahdollista oikeilla välineillä. Katso 10 nerokasta vinkkiä täältä.

 • Vilppi kannattaa (ainakin joskus)

  Vilppi kannattaa (ainakin joskus)

  23/09 Työt kannattaa yleensä tehdä sääntöjen mukaan. Ei kuitenkaan aina. Esittelemme muutaman hyvän vippaskonstin sekä pari temppua, joihin ei pidä sortua KOSKAAN!

 • VISA: Milloin vilppi kannattaa?

  VISA: Milloin vilppi kannattaa?

  20/09 Upottaisitko ruuvin vasaralla? Jotkut vippaskonstit ovat fiksuja, mutta toiset todella tyhmiä. Osaatko erottaa jyvät akanoista?

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot