Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Voima riippuu akusta

Akku ratkaisee, kuinka tehokas akulla toimiva työkalu on. Mutta mitä tarkoittavat V, Ah, NiCd ja Li-ion? Ja miksi 18 V:n laite ei ole aina tehokkaampi kuin 12 V:n laite? Tule tutustumaan akkujen salattuun maailmaan.

Käteviä akkukäyttöisiä porakoneita ja ruuvinvääntimiä on paljon. Rakennustarvikeliikkeiden hyllyt ja nettikauppojen sivut pullistelevat erilaisista kätevistä laitteista, joissa ei ole häiritseviä johtoja, vaan näppärä ladattava akku. Mutta mitä tehdä, kun akun tyyppimerkinnöissä käytetään salaperäisiä teknisiä lyhenteitä, jotka voisivat olla yhtä hyvin kiinalaisia kirjoitusmerkkejä? Niissä voi esiintyä lyhenteitä, kuten NiCd, NiMH ja Li-ion, jotka tarkoittavat akun tyyppiä. Mutta jotta kaikki olisi vielä hankalampaa, niissä näkee myös merkintöjä 1,5 Ah, 12 V sekä joukon muita symboleja.

Pelkkä jännite ei riitä

Kun aikoo hankkia uuden akulla toimivan työkalun, tulee ensiksi mieleen, kuinka paljon tehoa tarvitaan. Joskus 10 vuotta sitten saatoimme kirjoittaa tämän lehden sivuilla, että 9,6 V riittää useimpiin tee se itse -tarkoituksiin. Nykyään akulla toimivien työkalujen jännite on vähintään 12 V – ja markkinoilla on jopa 36 V:n laitteita. Mitä enemmän voltteja, sitä enemmän akussa on voimaa ja sitä pidempi käyttöaika. Mutta, mutta. Kaikki ei ole sittenkään niin yksinkertaista, että valitaan vain laite, jonka volttiluku on suuri, ja se on siinä. Kaukana siitä. On tiedettävä enemmän sekä akusta että laitteesta. 18 V on kyllä paljon, mutta jos akussa on merkintä ”1,0 Ah”, vahvastakin laitteesta loppuu pian virta. Lyhenne Ah, joka tarkoittaa ampeerituntia, ratkaisee nimittäin, kuinka kauan laitetta voi käyttää
yhdellä latauksella - yksinkertaistettuna on siis kyse akun ”bensatankista”. Ja silloin 1,0 Ah on aivan liian vähän.

Vanhat ja uudet akut

18 V ja 3,0 Ah on tavallinen merkintä tehokkaan laitteen akussa. Koskaan ei voi tietää sataprosenttisen varmasti, että laite on myös hyvin tehokas. Akku ja laite voivat olla heikkolaatuisia. Mutta jos puhutaan merkkituotteista, jotka yleensä ovat luotettavia, laite toimii hyvin, jos siinä on esim. merkinnät 12 tai 18 V ja vähintään 2,0 Ah. Mutta vain, kun puhutaan ”vanhoista” akkutyypeistä. Voidaan myös valita hiukan kalliimpi laite, jossa on uudenaikainen litium-ioniakku, ja se voi olla paljon vahvempi - ja kooltaan pienempi. Kun hankitaan akulla toimiva laite, on siis otettava huomioon paljon muutakin kuin jännite.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 1 moottori = 12 järeää laitetta

  1 moottori = 12 järeää laitetta

  09/11 Black&Deckerin uusi monitoiminen MultiEvo tuo kohtuulliseen hintaan ulottuvillesi 12 eri laitetta. Katso, mitä tämä kone osaa!

 • MONITOIMITYÖKALUT

  MONITOIMITYÖKALUT

  18/05 Monitoimityökalujen laatu on parantunut kohisten viime vuosien aikana. Nyt ne voivat tarjota nikkarille hyvän oikotien edulliseen työkaluvalikoimaan.

 • Maaginen kierre

  Maaginen kierre

  24/03 Tuntuu lähes maagiselta, kun ruuvinvääntimen pora pyörii ympäriinsä vain omaa kättä kiertämällä. Hauskan tuntuinen gyroskooppinen liike on nerokas, kun tilasta on pulaa.

 • Nikkarinverstas vain 25 €:lla

  Nikkarinverstas vain 25 €:lla

  19/02 Yläjyrsin on kuin puusepän taikasauva, ja oikealla jyrsinterällä varustettu laite pystyy siistimään karkeatkin reunat.

 • 20 vinkkiä sähkötyökalut

  20 vinkkiä sähkötyökalut

  03/09 Kotiverstailta löytyy yleensä iso joukko erilaisia sähkötyökaluja. Laitteita käytetään yleensä vain siihen työhön, jota varten ne on hankittu: aukon sahaamiseen, reiän poraamiseen, laatan leikkaamiseen jne, mutta ...

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Voima riippuu akusta
 • Voima riippuu akusta

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot