Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Nopein tapa saada
tolppa maahan

Mikä työkalu on paras, kun tolppa on saatava maahan? Valintaan vaikuttaa se, montako kuoppaa on kaivettavana. Lapiolla saa helposti kaivettua yhden kuopan, mutta kairalla kuopat syntyvät paljon nopeammin – ja mootorikairalla työ on jo tehty, kun muilla välineillä vasta aloitellaan!


Mikä työkalu on paras: pistolapio, kaira vai moottorikaira?

Yhden kuopan kaivaminen 90 cm:n syvyyteen upotettavalle tolpalle onnistuu hyvin lapiolla. Mutta entä jos kuoppia tarvitaan 4, 12 tai 20 kappaletta pergolaa, vajaa tai puuaitaa varten? Näin monen kuopan kaivuu vaatii paljon paljon hikeä ja työhön kuluu valtavasti aikaa.

Onneksi lapiolle on vaihtoehtoja: ota avuksi moottoroitu kaira tai tavallinen maakaira! Entä kannattaako työkalu ostaa vai vuokrata?

Testasimme kolmea työkalua

Kokeilimme näitä erilaisia välineitä tavalliseen helpohkoon pihamaahan. Kaivoimme tai porasimme kuopat 90 cm:n syvyyteen, jotta tolppa seisoisi siinä varmasti suorassa. Tiedämme, että työ sujuu moottorikairalla muita välineitä nopeammin, mutta sujuuko työ niin paljon nopeammin, että sen hankintaan kannattaa käyttää rahaa ja aikaa? Entä selviääkö lapiolla yhtä nopeasti kuin käsikäyttöisellä kairalla?

Erikoispistolapio

Lapion suurin etu on se, että se löytyy joka talosta, ehkä jopa tällainen erikoispistolapio. Tavallisilla painavilla lapioilla on hyvä kaivaa kantoja ylös ja katkaista juuria.

Kuoppien kaivaminen tolppia varten lapiolla on raskasta työtä ja tehokasta vain 40–50 cm:n syvyyteen asti. Tämän jälkeen kuoppa on liian ahdas lapioitavaksi, ja tuloksena on joko kartiomainen kuoppa, josta on poistettu aivan turhan paljon maata – tai tilanne, että kuoppa on lopuksi kaivettava makuuasennosta 90 cm:n syvyyteen.

HINTALUOKKA: 50–80 € riippuen laadusta ja lapio-osan pituudesta
AJANKÄYTTÖ: 20 min: kevyt, kivetön pihamaa

Maakaira

Maakaira porautuu helposti pihamaahan – saviseen tai multaiseen. Vakiohalkaisijakoot ovat 100, 120 tai 150 mm ja varren pituus on yleensä 110 cm, mikä sopii hyvin pyörökepeille ja 100 x 100 mm:n (4 tuuman) tai 120 x 150 mm (5 tuuman) tolpille.

Maakairan suurin etu on se, että pora nostaa maata vaivatta vinostakin kuopasta. Juuret ja kivet voivat edellyttää pistolapion käyttöä ja tarvittaessa kuopan laajentamista hieman.

HINTALUOKKA: 40–80 € riippuen halkaisijan koosta, kairan pituudesta ja valmistajasta
AJANKÄYTTÖ: 7 min: kevyt, kivetön pihamaa

Moottorikaira

Moottorikaira todella pureutuu maahan! Jos laitteella ei osu kiviin ja juuriin, sillä voi porata 90 cm:n syvyyteen 15 sekunnissa – mutta maata ei saa nostettua pois. Poista maata kuopasta 15–20 cm:n välein, niin pääset 90 cm:n syvyyteen 4–5 toistolla vähällä lihasvoimalla. Jos pora osuu kiviin tai juuriin, pora pysähtyy, mutta laite ei.

Joissakin malleissa on porajarru ja turvakytkin, joka katkaisee voimantulon terän jumiuduttua. Näin voi välttää esimerkiksi laitteen yhtäkkisen kiepsahtamisen terän juuttuessa.

HINTALUOKKA: noin 60 €/vrk (vuokra)
AJANKÄYTTÖ: 2 min: kevyt, kivetön pihamaa

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Onko ikkunapesureista mihinkään?

  Onko ikkunapesureista mihinkään?

  03/10 Akkukäyttöiset ikkunapesurit myyvät kuin häkä. Valmistajien mukaan ikkunanpesu sujuu niillä leikten. Testasimme 3 laitetta ja arvioimme, onko niistä mihinkään.

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

 • VINKKI: 2 Pöyröjyrsimellä reikä kaakeliin

  VINKKI: 2 Pöyröjyrsimellä reikä kaakeliin

  15/09 VIDEO: Pyöröjyrsimen timanttiterällä syntyy helposti ja nopeasti reikä esimerkiksi kaakeliin. Sillä voi leikata myös metallia ja puuta. Terällä voi leikata suoraan, vinoon ja veistää myös erilaisia muotoja. Se on erinomainen ...

 • 3 NEROKASTA sovellusta

  3 NEROKASTA sovellusta

  08/09 Nämä fiksut sovellukset säästävät maalia, laattoja, tapettia ja ennen kaikkea rahaa. Opastamme sinua niiden käytössä.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot