Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Valitse oikeat terät ja kärjet

Porakoneet ja ruuvinvääntimet eivät ole mitään ilman teriä ja kärkiä. Parhaatkin koneet tekevät huonoa jälkeä, jos niihin kiinnitetään kehno ruuvauskärki tai surkea poranterä. Kerromme, miten valitset parhaat kärjet ja sopivimmat terät kuhunkin työhön.

1. KESKITYSKÄRKI: Poranterän päässä oleva kärki kertoo, mihin tarkoitukseen terä on tehty. Pitkä keskityskärki kertoo, että terä on tarkoitettu puulle.

2. KIERRE: Poranterässä on usein kaksoiskierre. Kierteiden reunojen pitää olla terävät, jotta reiästä tulee tasalaatuinen.

3. KIERTEEN TYVI: Kierteen tyven ei kuulu leikata, vaan kuljettaa lastut pois reiästä.

4. VARSI: Varsi kertoo, millaiseen porakoneeseen terä sopii. Sileävartiset terät on tarkoittu pora- ja iskuporakoneille, ei poravasaroille.


5. METALLI: Hyvä kärki on tehty vähintään kahdesta eri metallista. Ulkopinnan kova metalli estää kärkeä murenemasta ja sisällä oleva taipuisa metalli huolehtii siitä, ettei kärki katkea.

6. NIMI: Kärkien tyypit ja koot merkitään kirjaimilla ja numeroilla, jotta oikea kärki on helppo löytää.

STANDARDI: NELJÄ TAVALLISTA PORANTERÄÄ
PUUTERÄ
Kaikissa puuporanterissä on pitkä keskityskärki. Kärki pitää terän paikallaan porauksen alussa, jotta terä ei lipsahda väärään paikkaan. Yleisimmät puuporanterät ovat perinteisiä kierreteriä, joita ei voi käyttää muihin materiaaleihin kuin puuhun.
METALLITERÄ
Metalliterät ovat usein mustia. Ne on tehty siten, että lastut punoutuvat kierteelle. Toisin kuin puuterä, metalliterä aloittaa reiän tekemisen keskeltä. Terä on erikoiskovaa metallia, ja sitä voi käyttää myös muihin materiaaleihin, kuten puuhun ja muoviin.
KIVITERÄ
Kiviterällä voi porata reikiä tiileen, betoniin ja kiveen. Kiviterän kärkeen on juotettu kiinni pieni ja kova levy. Hyvän terän kärki on niin kovaa terästä, ettei se murene käytännössä koskaan. Loppuosa on pehmeämpää metallia, jotta terä ei katkea.
YLEISTERÄ
Yleisterässä yhdistyvät muiden terien ominaisuudet. Siinä on kiviporan kova kärki ja terävät reunat. Terällä voi porata monia erilaisia materiaaleja, myös keraamisia laattoja. Terää käytetään yleensä ilman iskutoimintoa.


ERIKOISTAPAUKSET: KOLME TERÄÄ ERIKOISTAPAUKSIINKIERRETERÄ: Kierreterän ruuvikärki uppoaa puuhun ja vetää terän perässään. Terää käytetään esimerkiksi tarkkojen tapinreikien tekemiseen. Koot: 6–32 mm.


Luku kertoo terän koon milleissä.

LATTATERÄ: Lattaterää käytetään isojen reikien poraamiseen. Työ käy nopeasti, mutta jälki ei ole yhtä tarkaa kuin kierreterällä. Koot: 6–40 mm.

BETONIPORA (SDS-KIINNITYS): Poravasara on paras työkalu kiven ja betonin rei’ittämiseen. Sen terissä on erityinen SDS-kiinnitys. Tavalliset, sileävartiset terät eivät käy poravasaraan.


LÄHIKUVASSA: YLEISIMMÄT RUUVINKANNAT JA KÄRKIMALLIT
TALTTAPÄÄ
Talttapää on vanhin kärki- ja ruuvinkantamalli. Harvinainen uusissa tuotteissa.
RISTIPÄÄ (PH)
Tähdenmuotoinen kärki. Ristipäämeisseliä käytetään tähän ruuvimalliin.
RISTIPÄÄ (PZ)
Tässä mallissa on kaksi päätä. Toinen pää on iso ja toinen suhteellisen pieni.
TORX-PÄÄ
Nykyään laajimmalle levinnyt kärkimalli. Käyteteen etenkin ulkoruuveissa.
KUUSIOKOLO
Tunnetaan myös nimellä Unbraco. Usein huonekaluissa, pyörissä ja työkaluissa.


VINKKI: OSTA KOKO SARJA

Sekä kärkiä että teriä voi ostaa valmiina sarjoina. Etenkin kärjet kannattaa ostaa sarjoina. Hyvälaatuiset sarjat tulevat pitemmän päälle halvemmiksi kuin halvat, joiden kärkiä voi käyttää vain muutaman kerran.


LÄHIKUVASSA: ISTUKAT
LUKITTAVA PIKAISTUKKA
Istukka lukitsee kärjen paikoilleen. Kun kärki halutaan vaihtaa, musta rengas vedetään eteen. Pikaistukka lukitsee kärjen kiinni lujasti.
MAGNEETTINEN PIKAISTUKKA
Magneetti pitää kärjen paikoillaan työskentelyn aikana mutta ei silloin, kun porakone vedetään pois. Magneetti-istukat ovat usein halpoja.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Onko ikkunapesureista mihinkään?

  Onko ikkunapesureista mihinkään?

  03/10 Akkukäyttöiset ikkunapesurit myyvät kuin häkä. Valmistajien mukaan ikkunanpesu sujuu niillä leikten. Testasimme 3 laitetta ja arvioimme, onko niistä mihinkään.

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

 • VINKKI: 2 Pöyröjyrsimellä reikä kaakeliin

  VINKKI: 2 Pöyröjyrsimellä reikä kaakeliin

  15/09 VIDEO: Pyöröjyrsimen timanttiterällä syntyy helposti ja nopeasti reikä esimerkiksi kaakeliin. Sillä voi leikata myös metallia ja puuta. Terällä voi leikata suoraan, vinoon ja veistää myös erilaisia muotoja. Se on erinomainen ...

 • 3 NEROKASTA sovellusta

  3 NEROKASTA sovellusta

  08/09 Nämä fiksut sovellukset säästävät maalia, laattoja, tapettia ja ennen kaikkea rahaa. Opastamme sinua niiden käytössä.

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot