Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Näin suojaat itsesi
kunnolla

Jos haluat minimoida vammojen vaaran, sinun on käytettävä tervettä järkeä ja oikeita suojavarusteita. Nyt näytämme, millainen vaatetus kannattaa valita esimerkiksi ketjusahan käyttöön, hitsaukseen tai katon korjaukseen.

KYPÄRÄ

Käytä kypärää, kun riskinä on, että jokin osuu päähän, esimerkiksi kun sahaat puita tai rakennat kattoa. Kaikki rakennustarvikeliikkeiden kypärät ovat yhtä tehokkaita ja täyttävät viranomaisten vaatimukset. Voit siis tehdä valintasi maun ja mukavuutesi perusteella.

Voit hankkia myös lisävarusteita, esim. otsalampun. (Hinnat noin 20–200 €)

KUULOSUOJAIMET

Monet moottoroidut työkalut pitävät niin kovaa ääntä, että ne voivat ennemmin tai myöhemmin aiheuttaa pysyviä kuulovaurioita. Tämän vuoksi on hyvä tapa käyttää kuulosuojaimia.

Usein yksinkertaiset ja edulliset kuulosuojaimet riittävät, mutta jos haluat tehokkaamman vaimennuksen, voit käyttää sekä kuulosuojaimia että edullisia korvatulppia. (Hinnat noin 15–170 €)

TYÖTAKKI

Käytä kestävää, vahvasta kankaasta valmistettua työtakkia, joka tarjoaa suojaa, kun esim. kannat materiaaleja harteilla tai tukeudut jotakin vasten. (Tavallinen työtakki maksaa n. 50–200 € ja kalleimmat, vedenpitävät ja hengittävät takit jopa yli 500 €).

KÄSINEET

Rakennustarvikeliikkeistä löytyy paljon turva- ja työkäsineet, jotka tarjoavat hyvän otteen ja mukavan tuntuman pideltävästä esineestä. Ne on yleensä valmistettu neulotusta materiaalista ja pinnoitettu kumilla tai muulla kulutusta kestävällä materiaalilla. Vahvimmissa malleissa on myös viiltosuoja. (Hinnat alk. 5–35 €)

VIILTOSUOJAHOUSUT

Jos haluat itse katkoa pihapuut tai sahata polttopuita, sinulla tulisi olla viiltosuojahouset. Kulutusta kestävän nailonkerroksen alla on pitkistä kuitulangoista tehty viiltosuojakerros. Jos ketju osuu lankoihin, se tarkertuu niihin ja pysähtyy välittömästi. Housujen takana olevat pikalukot helpottavat housujen riisumista, jos housuja ei esim. hätätapauksessa pystytä leikkaamaan irti.

Edullisimmat mallit riittävät yleensä useimmille, ja usein voit löytää edullisen turvavarustesarjan, johon sisältyy housut, kypärä, visiiri ja käsineet alle 200 eurolla.

TURVAKENGÄT

Jalat ovat alttiina vahingoille monissa työtilanteissa, ja turvakengät voivat lievittää pahimpia vaurioita – mikäli astuit johonkin, pudotit laatan tai vain loukkasit jalkasi ruohonleikkuussa. Jos jalka osuu ruohonleikkuriin, kengän teräskärki suojaa.

Saat jo 70 €:lla hyvin toimivat kengät, jotka kestävät vuosia. Jos sijoitat hieman enemmän, saat kevyemmät kengät, jotka tuntuvat mukavammilta. (Hinnat alk. 100–200 €)

VISIIRI

Kun käytät esim. ketjusahaa tai kulmahiomakonetta, varustaudu visiirillä. Se on hyvä vaihtoehto suojalaseille, sillä visiiri peittää koko kasvojen alueen eikä höyrysty. Jos leikkaat paljon metallia, voit yhdistää visiiriin suojalasit, mikä tekee työskentelystä vielä turvallisempaa. (Hinnat alk. 20 €)

PÖLYSUOJAIN/HENGITYSSUOJAIN

Pölyävissä kohteissa työskentelyn riskinä on saada vaurioita, jotka ilmenevät vasta vuosien kuluttua. Olipa kyse purkutöistä, eristeistä, sementtivalusta tai puun hionnasta, hengitysteitä on syytä suojata suojaimella. Jos tilanteessa on riski altistua liuotusaineiden höyryille tai voimakkaammille kemian tuotteille, hanki näihin tehtäviin valmistetut erikoissuojaimet. (Hengityssuojaimet maksavat alkaen noin 15 €, pölysuojaimet alk. noin 3 €)

SUOJALASIT

Suojalasien tehtävä on estää sinkoavia pienesineitä ja hiontahiukkasia osumasta silmiin. Laseja on erilaisia: kaikkein halvimmista esim. uudenvuodenrakettien katseluun tarkoitetuista malleista aina nerokkaasti muotoiltuihin, erivärisiin laseihin. Niiden toimintatapa on sama ja ne ovat yhtä tehokkaita. Kalliimmat lasit ovat kovaa polykarbonaattia, joka ei naarmuunnu yhtä helposti. (Hinnat 5–15 €))

PUTOAMISSUOJA

Oman turvallisuuden varmistaminen korkeissa paikoissa työskenneltäessä vaatii välttämättömän, mutta melko kalliin investoinnin. Yksinkertaisin putoamissuojavarustus valjaineen, köysineen ja kiinnityspisteineen mak­saa 200 €:sta ylöspäin. Varmista aina, että joku on lähettyvillä, kun työskentelet korkealla. Itseään on vaikea pelastaa, jos riippuu ilmassa valjaista. (Alk. n. 100 €.)

3 TÄRKEINTÄ

Varustaudu aina tehtävän mukaan. Useimpiin töihin tarvitset ainakin nämä:

1. Suojalasit
2. Kuulosuojaimet
3. Käsineet

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Upeat työhanskat kovaan työhön

  Upeat työhanskat kovaan työhön

  23/05 VIIMEINKIN löytyi lujat työhanskat, joita voi käyttää lähes kaikissa töissä. Niistä voi sanoa oikeastaan vain yhden asian: osta toinen pari autoon!

 • Anna työvaatteen todella lämmittää!

  Anna työvaatteen todella lämmittää!

  24/02 Paleletko verstaalla tai puutarhatöissä? Milwaukeen lämmin työvaatemallisto on ehkä tehty juuri sinulle!

 • Onko ikkunapesureista mihinkään?

  Onko ikkunapesureista mihinkään?

  03/10 Akkukäyttöiset ikkunapesurit myyvät kuin häkä. Valmistajien mukaan ikkunanpesu sujuu niillä leikten. Testasimme 3 laitetta ja arvioimme, onko niistä mihinkään.

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot