Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


OPAS: Katkaisu- ja jiirisirkkelin terät

Katkaisu- ja jiirisirkkeli on juuri niin hyvä kuin siihen kiinnitetty terä. Oikeilla terillä sirkkelillä voi sahata melkein mitä tahansa. Näytämme, miten valitset oikean terän ja saat sirkkelistä mahdollisimman ison hyödyn vähillä varusteilla.

Katkaisu- ja jiirisirkkelin terät

1. KOKO: Terän sisäkehällä olevat luvut kertovat terän koon. 210 on terän halkaisija. 2,6 tarkoittaa terän paksuutta ja kertoo, kuinka monta milliä terä haukkaa puusta. 30 tarkoittaa keskiön halkaisijaa ja kertoo, sopiiko terä sirkkeliisi.
2. HAMPAIDEN MÄÄRÄ: Luku 30 tarkoittaa, että terässä on 30 hammasta. Jos kyse on puuterästä, 30 tarkoittaa, että terä on tiheähampainen. 24 hampaan terä tekee karkeampaa jälkeä.
3. NOPEUS: Luku 7 000 kertoo terän suurimman mahdollisen pyörimisnopeuden.
4. MATERIAALI: Terän nimi kertoo yleensä sen, mille materiaalille se on tarkoittu.
5. LEIKKAUS: Terässä oleva pieni lovi vähentää melua ja jäähdyttää terää.

STANDARDIT: NELJÄ YLEISINTÄ TERÄMALLIA
Tiheähampainen terä TIHEÄHAMPAINEN PUUTERÄ
Jos jokin terä pitäisi nimetä kaikkein tärkeimmäksi, valinta osuisi tiheähampaiseen puuterään, sillä sille on eniten käyttöä. Tiheähampaista terää tarvitaan kaikkiin viimeistelytöihin.
Harvahampainen terä KARKEAHAMPAINEN PUUTERÄ
Uudessa katkaisu- ja jiirisirkkelissä on usein kiinni karkeahampainen puuterä. Sillä on nopeampi sahata kuin tiheähampaisella terällä, mutta jälki on tikkuista. Sopii parhaiten runkopuille.
Metalliterä METALLITERÄ
Metalliterä on tarkoitettu raudan sahaamiseen, mutta se ei valitettavasti sovellu kunnolla alumiinin ja ruostumattoman teräksen katkaisemiseen. Sahausöljy auttaa terää kestämään pitkään.
Yleisterä YLEISTERÄ
Yleisterä on hyvä vaihtoehto muovin ja pehmeän metallin kuten alumiinin sahaamiseen. Yleisterä sahaa kaikkia materiaaleja, eikä sen lisäksi tarvita erikoisteriä. Käytä metallin sahaamiseen öljyä, jotta terä kestää pitempään.


TARVIKKEET: KATKAISU- JA JIIRISIRKKELIN TYÖPÖYDÄT
Työpöytä SOPIVA TYÖKORKEUS
Hyvien sirkkelipöytien hinnat alkavat 150 eurosta. Sirkkelipöydän edessä voi seisoa järkevässä työasennossa, jolloin puut pysyvät aloillaan ja leikkauspinnoista tulee suoria. Pöytä liikkuu kevyesti mukana paikasta toiseen.
Työpöytä Tarkista, kuinka kaukana sirkkelisi kiinnitysreiät ovat toisistaan. Tarkista myös, kuinka leveälle työpöydän kiinnitysraudat voi säätää. Mitat kertovat, sopiiko pöytä sirkkeliisi.
Työpöytä Kaikkien työpöytien päissä on rullat. Sahattavat puut voi laskea rullien päälle, jolloin ne liikkuvat kevyesti edestakaisin. Rullien avulla laudat on helppo liikuttaa juuri oikeaan paikkaan.


TARVIKKEET: RAKENNA SIRKKELILLE PITKÄ TYÖPÖYTÄ

Katkaisu- ja jiirisirkkelillä sahattavien puiden pitää olla vaakatasossa. Jos puiden päät roikkuvat holtittomasti, katkaisupinnoista tulee vinoja. Pitkiä listoja ja lautoja varten kannattaa rakentaa puinen työpöytä, johon laudat voi puristaa lujasti kiinni. Tällaisella työpöydällä pitkätkin puut katkevat todella tarkasti.

Työpöytä

Voit rakentaa työpöydästä juuri niin pitkän kuin haluat. Tee pöydästä kuitenkin vähintään puolitoistametrinen. Jos tarvitset paljon samanmittaisia lautoja tai rimoja, voit kiinnittää työpöytään topparin. Pöytä kannattaa rakentaa täysin suorista laudoista.

Työpöytä

Pöytä rakennetaan pitkästä ja suorasta laudasta (A) ja rimasta (B), jotka kiinnitetään toisiinsa suoraan kulmaan. Laudan (A) alle ruuvataan kiinni korokkeet (C). Korokkeiden korkeus määräytyy sirkkelin perusteella. Korokkeiden pitää nostaa lauta (A) niin ylös, että sen yläreuna on samassa tasossa kuin sirkkelin taso.

TYÖPÖYTÄ TIKAPUISTA

Voit käyttää työpöytänä myös alumiinitikkaita. Tikkaat sopivat työpöydäksi etenkin ulkona, missä on paljon tilaa. Tikaspöytä pysyy vakaana, jos kiinnität tikkaiden molemmat päät puristimilla pukkeihin.

RAKENNA SIRKKELILLE LIIKKUVA TYÖPÖYTÄ
Työpöytä class= Liikkuva työpöytä tuo sirkkelin aivan työmaan viereen. Tarkkojen sahausten tekeminen onnistuu tikkaista tehdyn työpöydän avulla helposti ja nopeasti.
Työpöytä Kiinnitä sirkkeli levynkappaleeseen tikkaiden toiseen päähän. Levy voi olla esimerkiksi mdf:ää tai vaneria. Tee levystä tikkaita leveämpi ja ruuvaa pohjaan kaksi rimaa.
Työpöytä Kiinnitä tikkaiden toiseen päähän tukipuu, joka nostaa sahattavat laudat sirkkelipöydän korkeudelle. Topparin avulla on nopea sahata samanmittaisia lautoja.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • OPAS: Näin käytät jiirisirkkeliä

  OPAS: Näin käytät jiirisirkkeliä

  03/10 Katkaisu- ja jiirisirkkeli on iso apu monessa työssä. Näytämme, miten sirkkeliä säädetään ja käytetään oikein.

 • Hanki jiirisirkkeli TÄMÄN takia!

  Hanki jiirisirkkeli TÄMÄN takia!

  06/09 Jos kokeilet katkaisu-jiirisirkkeliä edes kerran, et halua enää luopua siitä. Autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan mallin!

 • DeWaltin akkutoiminen supersaha

  DeWaltin akkutoiminen supersaha

  18/07 DeWalt kehitti 18-volttisen katkaisu/jiirisirkkelin kaikille, jotka haaveilevat pääsevänsä eroon jaloissa pyörivistä virtajohdoista. Katso esittely täältä!

 • Katkaisu/jiirisaha KUNNON haasteisiin

  Katkaisu/jiirisaha KUNNON haasteisiin

  11/02 Metabon katkaisu/jiirisahan kapasiteetti ei lopu kesken eikä herkuista ole tingitty. Katso, kannattaako investointi.

 • Mikä katkaisu-/jiirisaha on paras?

  Mikä katkaisu-/jiirisaha on paras?

  08/10 Katkaisu-/jiirisaha on erinomainen apuri silloin, kun yhdenmukainen sahausjälki ratkaisee. Testasimme kahdeksan sahaa – katso testivoittaja tästä.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Kesämökin lisäeristys

Vanha kesämökkini on rakennettu tolppien ...

Kylpyhuoneremontin rahoitus

Keskustelu tuntuu olevan melkoisen hiljaista, ...

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot