Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


TESTI: 8 ketjusahan kova taisto

Miten paljon vastinetta saat rahoillesi, kun ostat moottorisahan? Testasimme kahdeksan kohtuuhintaista sahaa – emme etsineet ammattikäyttöön tarkoitettua sahaa vaan polttopuiden kaatoon ja sahaukseen soveltuvaa työvälinettä. Katso, mikä laitteista voitti.


Metsäalan ammattilaisen opastuksella testasimme kuinka sahat selvisivät puunrunkojen siivutuksesta.

Jos aiot hankkia polttopuut metsästä, tarvitset kunnollisen moottori- eli ketjusahan. Sen pitää toimia bensiinillä, sillä metsässä ei ole sähköpistokkeita tarjolla, eikä sähkösaha ole näihin töihin myöskään tarpeeksi tehokas.

Kun työskentelet ketjusahalla, muista, että työskentelykohta ei saa olla pääsi yläpuolella, ja varustaudu aina kunnollisin turvavarustein. Myös sahan täytyy olla ominaisuuksiltaan turvallinen. Kokeile sahoja siis jo liikkeessä, ennen kuin teet ostoksesi.

Työnnä ketjujarrua eteenpäin ja tarkista, tuntuuko se toimivan kunnolla ja oikein ja että se ei edes ajoittain vahingossa pysäytä ketjua. Kokeile myös, kuinka vaikeaa tai helppoa sahaa on käynnistää sekä kylmänä että lämpimänä, ja varmista, että sahassa on myös turvaketju eli erikoisketju, joka vähentää takapotkun vaaraa. Turvaketju saattaa jopa pelastaa henkesi. Kun nämä asiat ovat kunnossa, voit tehdä ostoksesi luottavaisin mielin.

TESTASIMME NÄMÄ MOOTTORISAHAT

STIHL MS 193 C
RYOBI RCS 5133 CB
HUSQVARNA 445E TRIOBRAKE
HUSQVARNA 435
JONSERED CS 2240 S
MCCULLOCH CS 450 ELITE
MAKITA ES3201S35A
AL-KO BKS 4540

Tarkista nämä kun valitset moottorisahaaKetjujarru. Jos terän kärki osuu puuhun, saha voi iskeytyä ylöspäin. Tällöin vasen kätesi työntää ketjujarrun eteenpäin ja saha pysähtyy välittömästi. Ketjujarru pysäyttää sahan 0,1 sekunnissa. Jos ketjun pyörimisnopeus on 20 m sekunnissa, se ehtii pyöriä vielä 2 metriä jarrutuksen jälkeen. Tämän takia on tärkeää, että jarrua ei joudu työntämään pitkälle eteen, ennen kuin sahan saa pysäytettyä. Tarkista jo liikkeessä sahan toiminta.

Ketju. Ketjuja on erilaisia, mutta kaikkein tärkeintä on pitää ketju todella terävänä, sillä muutoin se voi juuttua puuhun kiinni ja irrota.

Terä. Mitä pidempi terä, sitä paksumpia runkoja voi sahata. Lyhyessä terässä on kuitenkin enemmän voimaa. Tarkista, voiko sahassasi käyttää eripituisia teriä (ja ketjuja)

Ketjunkiristin. Ketjun pitää aina olla kireänä, ja tämä sujuu helpoiten, jos sen voi kiristää ilman työkaluja.

Ketjusieppo. Pieni pohjassa oleva koukku vangitsee ketjun, mikäli se hypähtää tai irtoaa ollessaan liian löysä. Ketjusieppo suojaa kättäsi oikean käden suojan kanssa.

Oikean käden suoja. Jos ketju sattuisi hypähtämään, se voi iskeytyä taaksepäin ja osua oikeaan käteesi. Tämän vuoksi suojuksen tulee olla tarpeeksi iso suojatakseen kättäsi. Tarkista kuitenkin, että kädelle ja vankalle työhansikkaalle jää yhä tilaa.

Kaasun turvaliipasin. Moottorisahassa pitää olla turvaliipasin, jotta sahan voi käynnistää ilman, että ketjun pyöriminen käynnistyy.

Etukahva. Koneesta pitää saada hyvä ote vasemmalla kädellä, sillä vasen käsi ohjaa sahan kulmaa suhteessa sahattavaan puuhun. Etukahvan tulee yltää sahan ympärille, jotta terällä voi sahata sekä pysty- että vaakasuoraan.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • VIDEO: Tylsä ketjusaha

  VIDEO: Tylsä ketjusaha

  11/06 Kun ketjusahan ketju tylsyy, sahasta tulee kehno ja vaarallinen apuri. Terota siis ketju jo turvallisuuden nimissä. Video opastaa, kuinka tämä tehdään.

  Vaikeus 1/4
 • Huoltokohde: Ketjusaha

  Huoltokohde: Ketjusaha

  29/04 Voit itse varmistaa, että ketjusahasi toimii hyvin ja sitä on turvallista käyttää. Lue hyvät neuvomme.

 • Testissä Boschin uusi vainukoira

  Testissä Boschin uusi vainukoira

  27/10 Bosch D-tect 120 -rakenneilmaisin paljastaa piilossa olevat rakenteiden osat. Laite osoittautui testissä varsinaiseksi vainukoiraksi.

 • Pärjääkö akkutoiminen ketjusaha?

  Pärjääkö akkutoiminen ketjusaha?

  21/10 Akkutoiminen ketjusaha? Emme odottaneet paljoakaan Black & Deckerin pikku ketjusahalta. Katso, kuinka luulo vaihtui tiedoksi!

 • TESTI: Markkinoiden paras pistosaha

  TESTI: Markkinoiden paras pistosaha

  15/09 Pistosahoista on tullut tehokkaampia, tarkempia ja helppokäyttöisempiä. Siksi uusi saha kannattaa hankkia NYT. Katso, mikä kahdeksasta testimallista vei voiton.

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Tässä on markkinoiden paras moottorisaha
 • Tässä on markkinoiden paras moottorisaha
 • Tässä on markkinoiden paras moottorisaha

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot