Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Valitse kallis sivellin ja tela

Kannattaa aina valita kallis maalaustyökalu.
Jos valitset kalliin siveltimen tai telan marketista löytyvän halvan alesarjan sijaan, saat työkalun, jolla syntyy kauniin sileitä pintoja, joissa ei ole nukkaa tai raitoja. Lisäksi säästät aikaa, sillä kalliimpi sivellin tai tela imee enemmän maalia, ja säästää ajan mittaan myös rahaa, sillä hyvät telat ja siveltimet kestävät vuosia.

Ohessa ehdotuksemme parhaista siveltimistä ja teloista seinien ja kattojen maalaamiseen.

Maalitela: MICROLON ROUGH -TELA

Leveys 240 mm – Noin 15 €

Ominaisuudet:

Laadukkaat (kalliit) telat imevät enemmän maalia ilman, eikä maali ala valua silloinkaan, jos telaa liikutellaan nopeasti. Maalipinnasta tulee kaunis ja nukaton toisin kuin halpoja teloja käytettäessä. Jotta tela imisi paljon maalia valuttamatta, nukan on oltava puolipitkää ja hyvälaatuista. Halpojen telojen nukka on kiinnitetty liimaamalla ja kalliiden hitsaamalla. Telan nukkaamisvaara on pienin, jos valitset telan, jonka nukka on hitsattu kiinni.

Materiaalit:

Uusien, kalliiden laatutelojen synteettinen materiaali on yhtä pehmeää ja upeaa kuin entisaikojen lampaannahka. Seinien ja kattojen materiaalit ovat ­kuitenkin muuttuneet lampaannahkatelojen kulta-­ajoista. Karheat paperi-ja kuitutapettipinnat ovat nykykodeissa harvinaisia, sillä nykyisin suositaan sileitä seinäpintoja, esimerkiksi lasikuitutapetteja. Uudet telat on kehitetty nykyisiä, tasaisia seinä­materiaaleja ja suosituimpia vesiohenteisia maaleja varten. Näihin kohteisiin synteettisestä materiaalista valmistettu tela on paras valinta.

Puhdistus:

Halvan telan ainoa etu on, että sen voi ­heittää pois käytön jälkeen. Kalliit telat puolestaan pitää puhdistaa huo­lellisesti, jolloin ne myös kestävät pitkään. Kaavi ­ylimääräinen maali pois tikulla. Telassa voi kevyen puhdistuksen jälkeenkin yhä olla useita desilitroja maalia. Pese tela huolella juoksevan veden alla. Hiero telaa pesuaineeseen ja huuhtele, kunnes vesi ei enää värjäänny. Purista vesi pois ja aseta tela pystyasentoon kuivumaan, jotta kaikki vesi valuu pois.

VINKKI: Muista aina huuhdella tela, ennen kuin otat sen käyttöön. Näin telassa olevat mahdolliset irralliset ­kuidut irtoavat.

Sivellin: SOIKEA YLEISSIVELLIN

55 mm – Noin: 20 €

Ominaisuudet:

Tämä sivellin imee paljon maalia, mikä on eduksi, kun katonrajat ja listat halutaan maalata ennen seinän maalaamista telalla. Mitä enemmän maalia sivellin imee, sitä pitempiä vetoja voi tehdä, eikä sivellintä tarvitse kastaa maaliin yhtä usein. Myös lopputuloksesta tulee siistimpi. Kun valitset leveän siveltimen, yksi veto riittää seinän ylä- ja alareunassa. Kapeampi sivellin vaatii useita vetoja peittääkseen ne reunat, joita ei voi maalata telalla.

Materiaalit:

Siveltimen harjas on synteettistä, silkinpehmeää PTB-kuitua, joka on ohuempaa kärjestään ja paksumpaa juuresta . Tuloksena on kaunis ja tasainen maalauspinta, jossa ei näy siveltimen jättämiä uria. Tästä on etua varsinkin silloin, kun käytetään vesiohenteista maalia, joka ei juoksetu helposti tasaiseksi pinnaksi. Jos käytät sekä halpaa että kallista sivellintä, huomaat synteettisten harjasten suuret laatuerot helposti: halvat harjakset ovat kovia ja jäykkiä ja ”raapivat” hieman. Kallii­den siveltimien harjakset ovat pehmeitä eivätkä ne jätä juuri minkäänlaisia jälkiä.

Pehmeästä ja kauniista ulkonäöstään huolimatta hintavien siveltimien synteettiset harjakset ovat erittäin kestäviä ja ­muotonsa pitäviä vielä useiden pesukertojen ­jälkeenkin, toisin kuin halvat siveltimet, joiden harjakset katkeilevat ja irtoavat.

Synteettiset harjakset ovat tukevasti kiinni harjaspäässä, jolloin vastamaalattuun pintaan ei ta­ker­ru irtoharjaksia. On tärkeää, että teräosa (harjasosan hela) peittää harjakset kiinnittävän liiman. Näin sivellin kestää pidempään. Laatusiveltimien helat on tehty ruostumattomasta teräksestä.

Muoto:

Valitse soikea sivellin, sillä siinä yhdistyvät reunoihin ja pienoihin käytettävien pyöreäharjaksisten siveltimien, ja isoihin ja tasaisiin pintoihin ­käytettävien litteiden siveltimien parhaat puolet. Soikealla siveltimellä saa terävän reunan esim. listoihin ja katonrajaan, kun harjaspäätä vedetään viistosti pintaa pitkin. Jos sivellin on suorassa, linjasta tulee hyvin tasainen ilman, että siveltimen kumpaankaan reunaan syntyy uria. Uria sen sijaan syntyy maalattaessa litteällä siveltimellä, jossa on kovat (halvat) synteettiset harjakset.

Maalarit valitsevat yleensä siveltimen, jonka varsi on pitkä ja taitettu. Pitkävartisella siveltimellä maalaaminen vaatii aluksi hiukan harjoittelua.

Puhdistus:

Vesiohenteisella maalilla maalaamisen jälkeen siveltimen voi pestä pesuaineella/saippualla ja vedellä. Liuoteohenteiseen maaliin käytetty sivellin on pestävä tärpätillä tai muulla vastaavalla maalinpesuaineella.

VINKKI: Säilytä sivellin kuivassa ja lämpimässä joko lappeelleen asetettuna tai ripustettuna harjakset alaspäin.

LUE MYÖS: Miten valitsen oikean maalaustyökalun?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Kätevä pieni maaliruisku

  Kätevä pieni maaliruisku

  26/01 Pientä ja kätevää Bosch-maaliruiskua ei ole hinnalla pilattu. Kannattaako ostos tehdä? Lue arvostelumme, niin tiedät.

 • OPAS: sivellin, tela vai ruisku?

  OPAS: sivellin, tela vai ruisku?

  27/08 Oikein valittu työväline säästää aikaa heti työhön ryhdyttäessä. Näillä ohjeilla valitset parhaiten kohteeseen sopivan maalaustyökalun.

 • Mikä maalitela on paras?

  Mikä maalitela on paras?

  11/08 Olemme juuri ostaneet vanhan talon, jonka sisäpinnat aiomme maalata. Osa seinistä on tapetoitu, osa vesihierretty ja osa rapattu. Millainen maalitela on paras?

 • Onko ikkunapesureista mihinkään?

  Onko ikkunapesureista mihinkään?

  03/10 Akkukäyttöiset ikkunapesurit myyvät kuin häkä. Valmistajien mukaan ikkunanpesu sujuu niillä leikten. Testasimme 3 laitetta ja arvioimme, onko niistä mihinkään.

 • VINKKI:  3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  VINKKI: 3 Rakennetutka paljastaa kaiken

  15/09 VIDEO: Rakennetutkan avulla pystyt selvittämään, mitä talon seinien sisään, lattian alle tai kattoon kätkeytyy jo ennen kuin ryhdyt poraamaan niihin reikiä. Näin vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Tässä kokeillaan, ...

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot