Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Testissä epäkeskohiomakoneet

Useimmilla kelpo nikkareilla lienee epäkeskohiomakone, eikä syyttä. Pientä epäkeskohiomakonetta on helppo käsitellä, ja sillä saa todella paljon aikaan. Testasimme puolestasi markkinoiden 8 suosituinta laitetta, jotta tiedät, minkä ostat seuraavalla kerralla.


Testasimme epäkeskohiomakoneita erilaisiin pintoihin käyttäen sekä hienojakoista että karkeaa hiomapaperia.

Testasimme 8 suosituinta epäkeskohiomakonetta – koneet pääsivät tositoimiin. Testitulosten perusteella osaamme nyt neuvoa, millaista suorituskykyä ja laatua peruslaitemalleilta on lupa odottaa. Testaamissamme hiomakoneissa oli 125 mm:n hioma-alusta, sillä tämän kokoluokan laitteita myydään tavarantoimittajien mukaan eniten. Nämä ovat myös juuri niitä laitteita, joihin on helpointa löytää kohtuuhintaisia hioma-alustoja.

Näin valitsimme testattavat 8 hiomakonetta

Sähköisen työkalun ostos voi olla kuin viidakkoseikkailu, sillä samoistakin laitteista on tarjolla useita erilaisia tuotepaketteja erilaisin lisävarustein. Käytimme testissä ainoastaan perusmalleja emmekä kajonneet riippumatta laitteiden mukana mahdollisesti tuleviin lisävarusteisiin. Ilmoittamamme hinta kattaa pelkästään konerungon – liikkeistä löytää kyllä varmasti sekä edullisempia että kalliimpia hintoja. Hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen internetistä.

Mitä tarkoittaa epäkesko?

Epäkesko (eli ex-center) tarkoittaa jotakin, mikä on mitattavan keskikohdan ulkopuolella. Koko hioma-alusta tekee pyörivää liikettä, ja epäkeskohiomakoneiden niksi on siinä, että hioma-alustaa ei ole kiinnitetty laitteen napaan keskikohdastaan, vaan alusta tekee kahta erilaista kiertoliikettä samanaikaisesti, aivan kuten Maa kääntyy oman akselinsa ympäri kiertäessään aurinkoa. Tämä tuplarotaatio poistaa hiomaurien muodostumisriskin lähes täysin – hiomaurat näet syntyvät saman kohdan hiomisesta liian kauan.

Ensimmäisenä epäkeskohiomakoneen kehitti Festool; laite julkistettiin vuonna 1976. Festool kehitti niin ikään myös ensimmäisen tasohiomakoneen vuonna 1951.

TESTASIMME NÄMÄ LAITTEET

DEWALT D 26453
METABO SXE TURBO TEC
BOSCH GEX 125-150 AVE
RYOBI ROS 300
MILWAUKEE ROS 125 E
BLACK+DECKER KA 198
AEG EX 125 ES
BOSCH PEX 400 AE

MUISTA NÄMÄ SEIKAT, KUN VALITSET EPÄKESKOHIOMAKONETTA

■ Kahva. Laitetta on voitava pidellä sekä kaksin käsin että yhdellä kädellä. Tämän vuoksi kahvoja tulisi olla vähintään 2 ja mieluiten 3 ja niissä liukumaton pinnoite, jotta hiomista voisi jatkaa pitkään.

■ Nopeudensäätö. Valitse laite, jonka nopeutta voi säätää, koska kaikkia materiaaleja ei voi hioa samalla nopeudella. Mahdollisuus laajaan 4 000–13 000 kierroksen minuuttivauhdin vaihteluun on eduksi.

■ Moottori. Älä valitse hiomalaitetta, jossa on alle 250 W:n moottori, sillä sillä ei välttämättä selviä pehmeistä puulajeista. Moottorijarru on myös eduksi, jotta et joudu odottamaan laitteen liikkeen pysähtymistä voidaksesi asettaa sen pöydälle.

■ Hioma-alusta. Hioma-alustan alla olevan tarramateriaalin laadussa on suuria eroja. Varmista, että hiomapaperi irtoaa huonosti tarrasta, niin voit olla varma, että paperi ei liu’u hionnan aikana sivulle.

■ Käynnistyskytkimen on hyvä sijaita niin, että se ei ole tiellä etkä pysty vahingossa käynnistämään tai sammuttamaan laitetta.

■ Pölynsuodatin. Suodatin poistaa merkittävän osan hiomapölystä ja vangitsee sen koteloon tai pussiin. Kotelo on helpompi tyhjentää mutta tulee usein tielle, joten suosittelemme pussia. Laite pitäisi voida kytkeä myös verstasimuriin ilman, että siihen tarvitaan erillistä sovitinta.

■ Johto. Jos laitteessa ylipäätään on sähköjohto, sen on syytä olla niin pehmeä, että voit työskennellä vapaasti, ja niin pitkä, että pääset kiertämään koko hiottavan kappaleen ympäri ilman, että joudut vetämään perässäsi pistorasiaa ja jatkojohtoa. Neljän metrin johto on hyvä tähän tarkoitukseen. Tarkista asia, kun seisot liikkeen hyllyjen äärellä ja tutkit toinen toistaan houkuttelevampia laitetarjouksia.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 20 vinkkiä sähkötyökalut

  20 vinkkiä sähkötyökalut

  03/09 Kotiverstailta löytyy yleensä iso joukko erilaisia sähkötyökaluja. Laitteita käytetään yleensä vain siihen työhön, jota varten ne on hankittu: aukon sahaamiseen, reiän poraamiseen, laatan leikkaamiseen jne, mutta ...

 • Testi - Epäkeskohiomakoneet

  Testi - Epäkeskohiomakoneet

  07/01 Epäkeskohiomakone, jota voi käyttää yhdellä kädellä, on tullut jäädäkseen. Ammattilaiset käyttävät sitä hiontapalan sijasta, ja me muut käytämme sitä sekä pieniin että isoihin töihin. Lue, mistä kaikesta näiden koneiden on ...

 • TESTI: Tapaa uusi kolmiohiomakoneesi

  TESTI: Tapaa uusi kolmiohiomakoneesi

  21/09 Pieni kolmiohiomakone on korvaamaton apuvälinen ikkunanpokien ja lattioiden nurkkien hiomisessa. Testasimme 8 mallia. Katso yllätysvoittaja!

 • Näin säästetään maalia

  Näin säästetään maalia

  18/08 VIDEO: Hyvät maalit ja puunsuoja-aineet ovat kalliita. Maalin menekki vähenee puoleen, jos höyläämätönta puuta hiotaan sileämmäksi ennen maalaamista.

 • Kevyt ja tehokas hiomalaite

  Kevyt ja tehokas hiomalaite

  02/05 Akkutoiminen kulmahiomakone on kätevä, kun pitää kiivetä tikkaille ja hioa maalia ikkunanpuitteista. Testasimme Ryobin voimanpesän, katso tulokset!

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Epäkeskohiomakone – Tee Itse testasi 8 epäkeskohiomakonetta
 • Epäkeskohiomakone – Tee Itse testasi 8 epäkeskohiomakonetta
 • Epäkeskohiomakone – Tee Itse testasi 8 epäkeskohiomakonetta

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot