Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Laajenna terassia

Vanha terassi kaipaa laajentamista, sillä se on aivan liian kapea. Jos pöydän päässä istuu joku, kukaan ei pääse kulkemaan ohi.


Onneksi terassi on rakennettu niin tukevaksi ja niin hyvistä materiaaleista, että sitä voi jatkaa purkamatta vanhaa. Kantavat palkit rakennetaan samanlaisista paksuista palkeista. Käytämme siis 45 x 195 mm:n palkkeja ja koolinkeihin 45 x 145 mm:n lankkuja.

Vanha terassi on 140 cm leveä. Se laajennetaan nyt kaksinkertaiseksi, eli uudeksi leveydeksi tulee 3 metriä. Viikko sitten perustukset kaivettiin maahan. Tässä käytettiin valmiita 70 cm korkeita betonianturoita.

Ne kaivetiin maahan niin, että niiden korkeus sopii vanhan terassin korkeuteen. Anturoita on vaikea saada täysin samalle korkeudelle, mutta tässä ongelma ratkeaa siten, että tolppakengän korkeus säädetään sopivaksi, kun poikkipuut pannaan paikalleen. Työ aloitetaan asettamalla poikkipuut.

Terassi on 7,4 metriä pitkä. Niin pitkiä lankkuja ei ole saatavana, joten on käytettävä kahta 4,2 metrin mittaista lankkua.

Lankut yhdistetään niin kutsutulla lapajatkoksella. Sillä tavoin jatkoksesta tulee kaikkein kestävin. Mittaa puolet lankun paksuudesta sekä 20 cm kummankin lankun päästä. Merkitse rastilla irti sahattavat osat, jotta et sahaa vahingossa väärää kohtaa.

Oikeasta lankusta sahataan ylempi osa pois. Vasemmasta taas alaosa. Asettele kaksi lankkua päällekkäin ja tarkista, että ne ovat vaaterissa. Kun lankut ovat vaaterissa, jatkoskohta yhdistetään.

Poraa kaksi reikää, jotka menevät ylemmän lankun läpi kokonaan ja alemman lankun läpi puoliksi – yhteensä 30 cm. Tässä reiät porataan 16 mm:n puuporalla, jonka pituus on 40 cm. Sahaa katkaisusirkkelillä kaksi 16 mm:n mäntytappia 35 cm:n mittaisiksi.

Tapit kannattaa tehdä pehmeästä puulajista kuten männystä. Se laajenee kostuessaan jonkin verran, ja sen vuoksi pysyy tiivisti paikallaan paremmin kuin kovapuinen esimerkiksi teakinen puutappi.

Teroita tapin päätä hiukan, niin se liukuu paremmin sisään. Sivele siihen ulkokäyttöön tarkoitettua puuliimaa.

Muista pursottaa liimaa myös reikään, jotta saat todella kestävän jatkoksen. Kun tappi on paikallaan, pieni pala on lankun ulkopuolella. Sahaa se pois hienoteräisellä käsisahalla.

Tarkista, että lankut ovat vaaterissa ennen kuin kiinnität ne tolppiin. Nyt ne eivät ole aivan vaaterissa, mutta asia voidaan korjata säätämällä tolppakenkiä sen verran, että poikkipuut saadaan suoraan.

Muista kiristää vastakappaleet kunnolla sekä ylä- että alapuolelta, jotta helat eivät pääse siirtymään ylös eivätkä alas. Kiristä lankku tolppakenkiin 35 mm:n helaruuveilla.

Tällaiset ruuvit sopivat käytettäväksi kyllästetyn puun kanssa. Nyt on uuden terassin perustus tehty ja on aika ryhtyä kiinnittämään lattiavasoja. Aloita terassin toisesta päästä. Mittaa vatupassin avulla vanhojen terassilankkujen alaosa. Mitta on 6,5 cm.

Mittaa nyt vatupassia apuna käyttäen, mille kohdalle ensimmäinen koolinki asettuu ja mille kohdalle se kiinnitetään.Koolingit yhdistetään poikkipuuhun lapaliitoksella.

Koolingit voitaisiin kiinnittää myös palkkikengän avulla. Tässä on kuitenkin haluttu toteuttaa työ perinteisellä, kestävällä puuliitoksella. Koolingin leveys eli 45 mm merkitään poikkipuuhun. Jos teet huolellisesti merkinnät, sahauksen ja viimeistelyn taltalla, huomaat, että lovet sopivat täsmällisesti toisiinsa.

Kun lapaliitos on tehty, tarkistetaan, että koolinkilankut ovat vaaterissa ja samalla korkeudella vanhan terassilattian alapinnan kanssa. Vanhaan terassiin koolingit kiinnitetään 80 mm:n vahvistetulla kulmalevyllä.

Se kiinnitetään 12:lla 35 mm:n helaruuvilla, joita tulee kuusi kappaletta kummallekin puolelle. Lapaliitos kiinnitetään kahdella 6 x 100 mm:n ruuvilla.

Ne ruuvataan vinoon koolingin ja poikkipuun läpi. Näin syntyy kestävin lopputulos. Terassin koolinkilaudat sijoitetaan 55 cm:n päähän toisistaan entisten koolinkien suuntaisesti. Muista, että niiden välinen etäisyys saa olla korkeintaan 60 cm.

Jos terassilaudat ovat kapeampia kuin 20-22 cm, saa koolinkien etäisyys toisistaan olla vain 50 cm, jotta lattiasta tulee varmasti tukeva.

Laudat mitataan, helat ruuvataan kiinni ja muihin koolinkeihin tehdään lapaliitokset. Kun kaikki koolingit ovat paikoillaan ja kiinnitettyinä sekä vanhaan terassiin että uusiin poikkipuihin, on laajennusosan perustus valmis.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • GALLERIA: Suojaa ja valoa terassille

  GALLERIA: Suojaa ja valoa terassille

  11/08 Syksy painaa päälle, mutta onneksi kesää voi pidentää. Esittelemme parhaat keinot kesäkauden jatkamiseen.

 • Linjalanka

  Linjalanka

  27/07 VIDEO: Linjalanka on maino apuväline, jos joudut mittaamaan ja merkitsemään kokonaisia lattioita.

 • Bulldog- eli hammaslevyliitos

  Bulldog- eli hammaslevyliitos

  27/07 VIDEO: Nämä kaksi vahvaa lankkua on kiinnitetty yhteen niin sanotulla bulldog- eli hammaslevyllä, jolla syntyy kestävä kiinnitys.

 • Ruuvien upottaminen kovaan puuhun

  Ruuvien upottaminen kovaan puuhun

  27/07 VIDEO: Terassin lattiaa rakennettaessa on usein kiinnitettävä satoja ruuveja. Siihen kuluu paljon aikaa etenkin, jos laudat ovat kovapuuta, jolloin on ensin porattava erillinen reikä, jos ruuvit halutaan upottaa.

 • Vahingoittuneen terassilaudan vaihtaminen

  26/07 VIDEO: Vaikka terassi on rakennettu kyllästetystä puusta, saattaa joskus käydä näin.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot