Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Pientalo on aikapommi!

Talollisen elämä on jatkuvaa taistelua aikaa vastaan, sillä kaikki rakenteet vanhenevat vääjäämättä. Jotkin rakenteet kestävät sata vuotta, mutta osa olisi pitänyt jo korjata. Jos et ole valpas, pommi voi räjähtää käsiin.


Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen uusiin pienentää sähkölaskua. Uusien karmien elinikä on usein pitempi kuin alkuperäisten.

Suomen ympäristöministeriön, omakotitaloliiton ja kuntotarkastusfirmojen käyttämät taulukot kertovat rakennuksen eri osien teknisen käyttöiän. Tekninen käyttöikä on teoreettinen, kokemukseen ja tietoon perustuva aika, joka ei ota huomioon kiinteistön ominaispiirteitä tai asumisen aiheuttamaa kulutusta. Oikeassa elämässä rakenteiden käyttöikään vaikuttavat kuitenkin monet muut asiat kuten sääolosuhteet, mekaaninen rasitus ja kunnossapito.

Taulukot ovat erinomainen apu talon omistajalle, joka haluaa asua talossaan mahdollisimman kauan. Taulukoita voi etsiä verkosta esimerkiksi osoitteesta omakotiliitto. fi. Omakotitalon huoltokirja -niminen opas kertoo rakenteiden tekniset käyttöiät ja antaa suosituksia eri rakenteiden korjaus-, huolto ja uusimisaikatauluista.

ALUSKATE

Nykyaikaset aluskatteet kestävät yhtä pitkään kuin niiden päälle tarkoitetut katteet. Toisin oli ennen. Vielä 1990-luvulla aluskatteena saatettiin käyttää kaikkein halvinta rakennusmuovia. Vanhojen aluskatteiden kestävyydestä on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta uusien aluskatteiden käyttöiäksi oletetaan katteen käyttöikää.

TYYPPI VUOTTA
Aluskatemuovi, konesaumakatto 60
Umpilaudoitus ja huopa, tiilikatto 50
Aluskatemuovi, profiilipeltikatto 40
Aluhuopa, umpilaudoitus, huopakatto 30
Aluskatemuovi, kuitusementtikatto 50


LÄPIVIENNIT JA VESIKOURUT

Ilmastointien läpiviennit ja vesikourut kestävät yleensä kymmeniä vuosia, mutta ovat alttiita vaurioille. Raskas lumi saattaa irrottaa läpiviennin liitoksen katosta, ja täynnä lehtiä olevat vesikourut voivat haljeta pakkasessa. Kaikkia katolla olevia rakenteita ja niiden osia kannattaa pitää silmällä erityisen tarkasti. Kattorakenteiden vaihtaminen on halpaa siihen verrattuna, millaisia vahinkoja vuotava katto aiheuttaa.

TYYPPI VUOTTA
Huippuimurit 50
Räystäskourut 20-40


KATE

Kate on katon ja koko rakennuksen päällimmäinen kerros, joten siihen pääsee helposti käsiksi. Kate voi olla joko halpa ja lyhytikäinen tai kallis ja kestävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että katolla on usein vaikea tehdä jopa pieniä korjauksia. Katteen vaihtamiseen tarvitaan yleensä telineet, ja koko talo on vaihtamisen aikana pelkän aluskatteen varassa. Kallilla ja kestävällä katteella on puolensa, sillä kattoa ei kannata uusia joka muodin mukaan.

TYYPPI VUOTTA
Rivipeltikatto, sinkitty ja maalattu 60
Tiilikatto 50
Profiilipeltikatto 40
Kaksikerroksinen kuitubitumikermikate 30
Kuitusementtikate 30
Yksikerroksinen kuitubitumikermikate 25


ULKOSEINÄT

Ulkovuorauksen käyttöikä riippuu materiaalista. Mineriittilevyt ovat halpoja, mutta kestävät vain vähän aikaa muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Puu ja tiilet kestävät pitempään, mutta vaativat huoltoa. Ulkovuoraus pitää maalata säännöllisesti, ja lahonneet laudat on vaihdettava uusiin. Tiiliseinä kestää ainakin sata vuotta, mutta saumoja pitää paikata silloin tällöin. Alla olevaan taulukkoon on listattu joidenkin seinämateriaalien tyypilliset käyttöiät.

TYYPIT VUOTTA
Tiiliseinä Rajaton
Lautaverhous 50
Rappaus 50
Pinnoitettu betoni 50-100
Pinnoittamaton betoni 40
Asbestiton mineriitti 30


OVET JA IKKUNAT

Korkealaatuiset ikkunat kestävät käytännössä ikuisesti, jos niistä huolehditaan kunnolla. Vanhoja ikkunoita vaihdetaan nykyään uusiin, vaikka ne olisivat vielä ihan hyvässä kunnossa, sillä uudet energiansäästölasit pienentävät sähkölaskua. Myös ovien lämpöarvot ovat parantuneet viime vuosina.

TYYPPI VUOTTA
Puu-alumiini-ikkunat 60
Puuikkunat 50
Metalliovet 60
Puuovet 40


PUTKET JA PATTERIT

Käyttövesiputket, lämmitysputket ja viemärit pitäisi vaihtaa uusiin ennen viimeistä käyttöpäivää. Jos putket ehtivät ruostua puhki, ne saattavat aiheuttaa todella vaikeita ja kalliita vesivahinkoja. Jotkut putket voi myös sukittaa, jolloin koko putkistoa ei ole pakko uusia. Myös viemärit voi pinnoittaa uusiksi sisäpuolelta.

TYYPPI VUOTTA
Lämmitysputket, kuparia 50
Käyttövesiputket, kuparia, ruostumatonta terästä 40-50
Viemärit, valurautaa ja muovia 50
Lämmitysputket, terästä ja muovia 40-50
Patterit, valurautaa 50


KATTOIKKUNAT

Kattoikkunoiden valmistajat ovat harvassa, eikä erilaisia ikkunatyyppejä ole paljon. Hyvälle pohjalle rakennettu kattoikkuna vaatiin usein vain vähän huoltoa.

TYYPPI VUOTTA
Puuikkuna metallikehyksillä 30


LATTIAT

Lattian pintamateriaalin käyttöikä riippuu hyvin paljon talon asukkaista. Esimerkiksi koirat tai kenkien pohjassa kantautuva vesi pilaavat hyvänkin parketin pinnan nopeasti. Lattian muut rakenteet ovat hyvin suojassa, ja niiden vauriot johtuvat usein vesivahingoista tai rakennusvirheistä.

TYYPPI VUOTTA
Massiivipuulattia >50
Alustaan liimattu parketti 40
Linoleum-lattia 30
Lautaparketti 25
Kokolattiamatot 20
Maali ja lakka 10


Lataa koko artikkeli ja lue, kuinka voit ajoissa ehkäistä talon eri osien vauriot.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 3 asiaa, jotka PITÄÄ tehdä ennen talvea

  3 asiaa, jotka PITÄÄ tehdä ennen talvea

  06/10 Onko talosi valmis talveen? Ellei, valmistaudu lumeen ja pakkaseen JUURI NYT. Kaikkea et ehdi enää tehdä, mutta lue selviytymisvinkkimme, ja tee mitä voit.

 • 9 KEINOA: "Uusi" talo pikkurahalla

  9 KEINOA: "Uusi" talo pikkurahalla

  07/09 Ennen-talo näyttää lievästi sanottuna väsyneeltä. Piristämme sitä katonpesulla ja uudella, upealla julkisivulla. Ero on uskomaton!

 • Gør huset klar til skybrud

  Gør huset klar til skybrud

  31/08 Når regnen vælter ned, kan tagrenderne og kloakkerne ikke altid følge med. Du kan selv gøre noget for at undgå det, og du kan komme i gang allerede nu!

 • Suojaa talosi tuhotulvalta

  Suojaa talosi tuhotulvalta

  31/08 Vesikourut ja viemärit eivät aina pysy perässä, kun vettä tulee taivaan täydeltä. Voit valmistautua pahan päivän varalle jo nyt!

 • Ulkoseinän eristäminen

  12/07 VIDEO: Rakentajakoulun tässä osassa tehdään lisäeristys vanhaan puutaloon. Ammattilainen poistaa vanhan ulkoverhouksen ja eristeet ja tekee tilaa lisäeristeille. Samalla taloon tehdään uusi ulkoverhous.

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • TALO: Pientalo ei kestä ikuisesti!
 • TALO: Pientalo ei kestä ikuisesti!
 • TALO: Pientalo ei kestä ikuisesti!

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot