Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Asenna portaat ullakolle

Oletko kyllästynyt siirtelemään tikkaita joka kerta kun haluat mennä ullakolle? Silloin kannattaa asentaa näppärä kattoluukku, jossa on kiinteät portaat. Aloita mittaamalla aukon koko. Se on usein liian pieni portaita varten. Sitä joudutaan siis suurentamaan.

Kattolevyä poistetaan tässä vasaran ja taltan avulla. Sitten on reunakehyksen vuoro. Tikkaat asetetaan niin, etteivät ne lepää metallituen varassa. Sekin täytyy nimittäin irrottaa. Tässä käytetään sorkkarautaa. Sen pystyy työntämään ruuvien ja helojen alle, jolloin ne on helppo saada irti.

Kehys sahataan ensin muutamasta kohdasta poikki ja irrotetaan vasta sitten sorkkaraudalla. Aukon pitää olla kummassakin suunnassa ainakin 10 cm leveämpi kuin uuden portaan karmi, mutta tarkista oman portaasi asennusohjeesta tarkat mitat. Ensin uusista portaista otetaan itse tikapuut irti. Ne olisivat tässä vaiheessa vain tiellä.

Kattolevy nostetaan ullakon puolelle ja aukon reunoille kiinnitetään tukilaudat. Kattoluukku asetetaan niiden päälle, jolloin sen pystyy kiinnittämään sisäkaton tasalle. Parin tukilaudan avulla varmistutaan siitä, että kehikko ei mene kieroon ja sulkeutuu oikein. Nyt porras voidaan kiinnittää listoihin, mutta luukku on silti avoin, joten asentaja pääsee alas kiinnitettyään kehikon aukkoon.

Sitten mitataan sisäkaton ja kehyksen välinen matka, jolloin tarvittavien kiilojen koko saadaan selville. Tässä on päätetty käyttää puukiiloja. Kiilat asetetaan paikalleen ja sitten porataan reikä kehikon ja kiilojen läpi seinään saakka. Kehikko kiinnitetään paikalleen 6 x 100 mm:n ruuveilla. Kaikkiin neljään kulmaan kiinnitetään tukilista.

Nyt tukilaudat irrotetaan ja tarkistetaan vielä, että kehikko on oikeassa kohdassa. Luukku sulkeutuu kuten pitääkin, joten kaikki on kunnossa. Nyt kiinnitetään kaksi kiilaa kehyksen kahdelle sivulle. Kaksi muuta saavat vielä odottaa, sillä silloin kehikkoa voi vielä hienosäätää, jos luukku ei mene kunnolla kiinni.

Nyt vintinluukku on paikallaan, ja ylimmäinen porraselementti voidaan kiinnittää siihen. Se vain ruuvataan takaisin kiinni heloihin – tässä käytetään lyhytvartista ruuvimeisseliä, joka on kätevä ahtaissa paikoissa.

On aika irrottaa tukilaudat. Sitten on kannen vuoro.Ensin kehyksen kaikille sivuille ruuvataan koukut. Ne kannattelevat jousta, jonka varassa luukku avautuu ja sulkeutuu liukuvasti. Sitten kiinnitetään kannatinpuut itselukkiutuvilla ruuveilla. Seuraavaksi asennetaan lukitusmekanismi - sen sijaintipakka mitataan ensin ja sitten se ruuvataan kiinni.

Nyt luukun saa kiinni siksi ajaksi kun kummallekin puolelle asennetaan vieterit. Nyt puuttuu enää alin porraselementti. Se pitää ensin sahata oikean korkuiseksi, sillä liian lyhyt tai liian korkea portaikko voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tässä mitataan pituus portaiden kallistuskulman mukaan, jotta alimmaisestakin elementistä tulee samansuuntainen. Reisipuun pituus mitataan sekä edestä että takaa.

Mitat merkitään porraselementtiin. Sitten sen reisipuut sahataan oikean mittaisiksi. Nyt alimmainen elementti voidaan ruuvata paikalleen. Tarvitaan enää kattoluukku. Kätevästi seinään ripustettavalla nostokoukulla luukku on nopea avata ja sulkea. Lukitusmekanismin voi avata sekä sisä- että ulkopuolelta, joten loukkuun jäämisen vaaraa ei ole.

Porraselementti kiinnitetään kattoluukkuun kiristysjousella ja yksinkertaisella helalla, joka on kiinnitetty alimmaisen porraselementin reisipuuhun ruuvilla. Nyt kaunis ja käytännöllinen kattoluuukku on valmis, ja ullakolle pääsee tarvittaessa nopeasti ja turvallisesti.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Oikea askelmaleveys

  Oikea askelmaleveys

  22/08 VIDEO: Porrasaskelman on on oltava tietyn levyinen, jotta portaissa on turvallista liikkua. Tämä mitta riippuu ihmisen askeleen pituudesta. Normaalisti ihminen ottaa noin 63 cm:n askeleita, mutta liikuttaessa korkeussuunnassa ...

 • Kaide kellarinportaisiin

  Kaide kellarinportaisiin

  22/08 VIDEO: Kaiteettomassa portaikossa saattaa syntyä vaaratilanne. Siksi seinään on päätetty asentaa kaide. Ensin on päätettävä, miten tiheästi kaiteeseen tarvitaan kiinnitysheloja. Siksi mitataan uloimman portaan leveys ja ...

 • Portaiden asentaminen

  Portaiden asentaminen

  19/08 VIDEO: Portaat näyttävät tyylikkään keveiltä, mutta ulkonäkö pettää: niiden paikalleen nostamiseen tarvitaan ehdottomasti apua, sillä muuten saattaa käydä huonosti. Alussa on päätettävä kuka työtä johtaa, ettei siitä tule ...

 • Portaiden kokoaminen

  Portaiden kokoaminen

  19/08 VIDEO: Portaat ovat tulleet valmistajalta. Ne tarvitsee vain koota. Ennen kuin työ aloitetaan, on hyvä tarkistaa, että kaikki ruuvit, prikat ja muut tarvikkeet ovat mukana toimituksessa.

 • Porrasaukon levyttäminen

  Porrasaukon levyttäminen

  19/08 VIDEO: Ennen uusien portaiden asentamista on aukkoon kiinnitettävä uudet reunalevyt. Työ aloitetaan jälleen mittaamisesta. Koska tähän tullaan asentamaan uusi lattia, käytetään samanlaista lautaa. Vatupassin avulla ...

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot