Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Vinovuorilaudoilla verhoilu

Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

Jotta rakennelmasta tulisi tukeva, tolppaan kiinnitetään ensin tukipalkki. Sitten mitataan palkin ja talon välinen etäisyys, ja sama seinän puolelta. Näin seinäke tulee varmasti suoraan.

Myös korkeuden on oltava sama kummassakin päässä. Siksi tukipuiden korkeus varmistetaan vielä vatupassin avulla. Näiden mittojen avulla voidaan nyt kiinnittää talon seinän tuleva pystypalkki.

Palkkiin merkitään neljä kohtaan, joihin porataan reiät ruuveja varten. Tässä käytetään 6 mm:n kiviporaa eli hiukan pidempää kuin ruuvit, joilla palkki kiinnitetään seinään. Nyt tarvitaan akkukäyttöistä poravasaraa , mutta voit toki käyttää myös tavallista iskuporakonetta.

Palkki kiinnitetään 8 mm:n karmiruuveilla, jolloin proppuja ei tarvita lainkaan, ja palkki pysyy hievahtamatta paikallaan. Seinä verhoillaan erityisillä läpikyllästetyillä 25 x 120 mm:n vinovuorilaudoilla. Molempiin päihin tulee jäädä 5 mm:n ilmarako, joten lautojen pituudeksi jää 122,7 cm. Se sahataan katkaisusirkkelillä. Tällaisen pikkuseinäkkeen laudat jaksaa tosin sahata käsisahallakin.

Tässä laudat kiinnitetään paineilmanaulaimella, jonka ansiosta työ sujuu todella näppärästi ja nopeasti. Ensimmäinen lauta asetetaan paikalleen ja ennen sen kiinnittämistä varmistetaan vielä vatupassin avulla että se on aivan suorassa.

Huomaa, että naulapyssyllä työskenneltäessä on syytä käyttää suojalaseja. Laudat naulataan uritetuilla, haponkestävillä ja ruostumattomilla nauloilla. Tasaisin välein kannattaa tarkistaa, että seinäkelaudat ovat vaakasuorassa.

Muista myös huolehtia siitä, että tolppien ja lautojen väliin jää 5 mm:n ilmarako. Silloin vesi ei pääse vahingoittamaan rakenteita. Kun kaikki laudat on sahattu valmiiksi, työ edistyy nopeasti. Vinovuorilaudat on helppo asentaa, koska niiden alareuna on jyrsitty siten, että se asettuu kuin itsestään alemman laudan päälle. Laudat täytyy vain naulata paikalleen.

Tässä käytetään puuta, joka on kyllästetty uudella tavalla niin, että käsittely ei vaikuta puun väriin. Tässä kyllästämismenetelmässä ei käytetä raskasmetalleja. Aine tunkeutuu koko puun läpi, joten vastasahattu pääkin on kyllästysaineen suojaama. Ylimpään lautaan ei pääse käsiksi naulapyssyllä, joten se ruuvataan kiinni. Kun viimeinen ruuvi on paikallaan, on seinäke valmis. Tämä erikoiskyllästetty puu pysyy käsittelemättömän puun värisenä, mutta tässä seinäke on päätetty maalata paremmin muun rakennuksen väriin sopivaksi.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • NÄIN rappaat ulkoseinät uuteen uskoon

  NÄIN rappaat ulkoseinät uuteen uskoon

  11/10 Ohutrappaus, yksikerrosrappaus, slammaus. Rakkaalla menetelmällä on monta nimeä. Uusi rappaus parantaa talon ulkonäköä. Katso, miten se tehdään!

 • ULKORAKENNUKSET: Perinteinen vuorolaudoitus

  ULKORAKENNUKSET: Perinteinen vuorolaudoitus

  13/09 VIDEO: Tämän pihakennuksen takaseinässä on uralevy, mutta kummassakin päädyssä on vuorolaudoitus. Vuorolaudoitus tarkoittaa sitä, että päälimmäiset laudat naulataan osittain alempien lautojen päälle. Nämä laudat ovat 10 cm ...

 • Vinovuorilaudoilla verhoilu

  Vinovuorilaudoilla verhoilu

  19/08 VIDEO: Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

 • Rimalaudoitus

  Rimalaudoitus

  19/08 VIDEO: Pohjoismaisten puutalojen julkisivu verhoillaan usein rimalaudoituksella. Tässä runkoon kiinnitetään 25 cm leveitä lautoja niin, että yksi ruuvi tulee toiseen sivuun. Ruuvin voi sijoittaa myös laudan keskelle, mutta ...

 • Rimalaudoitus

  Rimalaudoitus

  19/08 VIDEO: Pohjoismaisten puutalojen julkisivu verhoillaan usein rimalaudoituksella. Tässä runkoon kiinnitetään 25 cm leveitä lautoja niin, että yksi ruuvi tulee toiseen sivuun. Ruuvin voi sijoittaa myös laudan keskelle, mutta ...

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot