Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Uusi julkisivu tavallisista laudoista

Tavallisista laudoista rakennettu limittäinen poikkilaudoitus on kaunis ja käytännöllinen tapa tehdä puinen julkisivu. Tällä tavoin verhoilu syntyy paljon edullisemmin kuin valmista vinovuorilautaa käyttämällä.

Puuseppä näyttää, miten poikkilaudoitus syntyy helposti noudattamalla muutamia yksinkertaisia mittaus- ja asennussääntöjä. Verhoilulaudat asennetaan viistoon, jotta sadevesi pääsee valumaan alas. Siksi ensimmäisen laudan alle kiinnitetään lista tai kiila, joka on saman paksuinen kuin itse laudat.

Kiilat kiinnitetään tavallisilla ruostumattomilla 50 mm:n uritetuilla nauloilla tai 80 mm:n sileillä nauloilla. Kiilojen pitää olla pystylistojen alareunan tasalla. Ensimmäinen lauta kiinnitetään keskeltä yhdellä ruuvilla. Ruuvien pituus on kolme kertaa verhoilulautojen paksuus, tässä tapauksessa siis vähintään 75 mm.

Tarkista ennen seuraavan ruuvin kiinnittämistä, että lauta on vatupassissa. Huomaa, että ruuvi kiinnitetään keskelle lautaa tukikiilan yläpuolelle – ei sen läpi.Sitten otetaan mitta seuraavaa lautaa varten. Se tehdään mittapalalla, joka on 65 mm korkea. Merkkiviiva tehdään sen yläreunan kohdalle.

95 mm:n lautojen tulee nimittäin asettua vähintään neljäsosaltaan ja korkeintaan kolmasosaltaan päällekkäin. Aseta lauta täsmälleen merkin kohdalle ja ruuvaa kiinni ensin keskeltä ja sitten sivuilta. Jatka lautojen kiinnittämistä samaan tapaan. Huomaa, ettei ruuvi saa mennä alapuolisen laudan läpi.

On tärkeää, että yksittäisellä laudalla on tilaa elää ilman, että se vaikuttaa ylä- tai alapuolisiin lautoihin.95 mm:n verhoilulaudat ovat nyt 30 mm päällekkäin. Tämä on yksi nopeimmista tavoista verhoilla pääty tai julkisivu, ja ruuvejakin kuluu paljon vähemmän verrattuuna moniin muihin tapoihim.

Tässä esimerkissä käytettiin tavallista kuusilautaa, mutta julkisivuun kannattaa tietenkin käyttää käsiteltyä puuta tai jotakin kovapuulajia, joka ei vaadi tiheää huoltamista. Julkisivun verhoilua ei jatketa aivan kolmion reunaan saakka, koska sinne jätetään tilaa tippalistalle, jota pitkin sadevesi pääsee valumaan alas.

Tässä puuseppä jättää ylimmän laudan ja päätykolmion väliin 60 mm tilaa. Päätykolmion ja seinän väliin riittää 50 mm.Tippalista tuetaan kiilan muotoisella listalla ja asetetaan paikalleen niin, että se on joka kohdasta yhtä paljon ulkoneva. Sitten se ruuvataan paikalleen.

Vesilaudan on oltava 10-15 astetta viistossa. Tällainen vinovuorilaudoitus valmistuu nopeasti, mutta se on silti tiivis ja kestävä. Muista, että painekyllästettyyn puuhun on aina käytettävä ruostumattomia nauloja. Muutoin ruuvit ruostuvat kyllästysaineiden vaikutuksesta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • SÅDAN: Giv facaden et flot løft

  SÅDAN: Giv facaden et flot løft

  11/10 Tyndpuds, filtsning, vandskuring.... Kært barn har mange navne. Fælles for arbejdet er, at resultatet giver din facade et kæmpe løft. Se her, hvordan du gør!

 • ULKORAKENNUKSET: Perinteinen vuorolaudoitus

  ULKORAKENNUKSET: Perinteinen vuorolaudoitus

  13/09 VIDEO: Tämän pihakennuksen takaseinässä on uralevy, mutta kummassakin päädyssä on vuorolaudoitus. Vuorolaudoitus tarkoittaa sitä, että päälimmäiset laudat naulataan osittain alempien lautojen päälle. Nämä laudat ovat 10 cm ...

 • Vinovuorilaudoilla verhoilu

  Vinovuorilaudoilla verhoilu

  19/08 VIDEO: Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

 • Vinovuorilaudoilla verhoilu

  Vinovuorilaudoilla verhoilu

  19/08 VIDEO: Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

 • Rimalaudoitus

  Rimalaudoitus

  19/08 VIDEO: Pohjoismaisten puutalojen julkisivu verhoillaan usein rimalaudoituksella. Tässä runkoon kiinnitetään 25 cm leveitä lautoja niin, että yksi ruuvi tulee toiseen sivuun. Ruuvin voi sijoittaa myös laudan keskelle, mutta ...

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot