Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Päätykolmio profiililaudoista

Kaunis ja nopea päätykolmioverhoilu syntyy profiililaudoista. Tarkka mittaaminen on tässä erityisen tärkeää, sillä nyt on otettava huomioon lautojen erikoisprofiili. Sen tähden yhteenliitetyt laudat peittävät lautojen kokonaisleveyttä pienemmän alueen.

Tässä käytetään 120 mm:n levyistä profiililautaa, mutta niissä on on 25 mm:n ura. Siksi kukin lauta peittää vain 95 mm:n levyisen pinnan.

Ensimmäinen asetetaan päätykolmion keskelle, josta otetaan mitta. Nyt mitataan siis 47,5 mm keskeltä eli puolet päätykolmion pinnasta. Kiinnitä keskimmäinen lauta ensin ja mittaa sitten korkeus laudan vasenta eli urospuolta varten. Korkeus on 44 cm.Huomaa, että mitta otetaan yhden senttimetrin tukilistasta, joka varmistaa sen, että päätylaudoituksen ja tippalistan väliin jää ilmarako.

Lautaa varten otetaan mitta niin, että se sahataan yläreunasta molemmin puolin viistoon. Siksi merkki tulee 47,5 cm:n päähän. Tästä merkistä lauta sahataan 45 asteen kulmassa, mikä vastaa katon kallistusta laudan kummallakin puolella. Nyt lauta on sahattu teräväkärkiseksi, ja 44 cm:n mitta merkitään lautaan urosreunan alkukohtaan ja sitten alareuna sahataan 15 astetta jiiriin.

Lauta kiinnitetään ruuveilla päätykolmion keskelle. Ruuvit eivät saa mennä pontin kohdalta läpi kummaltakaan puolelta. Se nimittäin estäisi seuraavan laudan asentamisen. Mittaa nyt seuraava lauta, jonka naaraspuolen pitää olla 44 cm, jotta se se sopii edelliseen lautaan.

Mittaa ja sahaa se siis naaraspuolen mukaan. Jälleen alareuna sahataan 15 astetta vinoon. Lyö lauta paikalleen ja jatka lautojen mittaamista, sahaamista ja kiinittämistä samalla tavalla, kunnes päätykolmio on valmis. Peukalosääntö on, että ruuvien pituuden tulee olla kaksi kertaa laudan paksuus. Tässä ruuvit ovat siis 50 mm:n mittaisia, kun laudan paksuus on 25 mm.

Kaikki laudat kiinnitetään kahdella ruuvilla sekä ylä- että alareunasta. Jos lauta on kyllästettyä puuta, kuten tässä, pitää ruuvien olla ruostumattomia. Jos haluat aivan suoran ruuvirivistön, merkitse ensin niiden paikat mittalaudan tai vatupassin avulla. Päätykolmion oikea puoli sahataan ja kiinnnitetään samalla tavalla mutta peilikuvana. Huomaa vielä etäisyys tippalistasta, jonka ansiosta rakenne on ilmava ja sadevesi valuu siitä pois.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • NÄIN rappaat ulkoseinät uuteen uskoon

  NÄIN rappaat ulkoseinät uuteen uskoon

  11/10 Ohutrappaus, yksikerrosrappaus, slammaus. Rakkaalla menetelmällä on monta nimeä. Uusi rappaus parantaa talon ulkonäköä. Katso, miten se tehdään!

 • ULKORAKENNUKSET: Perinteinen vuorolaudoitus

  ULKORAKENNUKSET: Perinteinen vuorolaudoitus

  13/09 VIDEO: Tämän pihakennuksen takaseinässä on uralevy, mutta kummassakin päädyssä on vuorolaudoitus. Vuorolaudoitus tarkoittaa sitä, että päälimmäiset laudat naulataan osittain alempien lautojen päälle. Nämä laudat ovat 10 cm ...

 • Vinovuorilaudoilla verhoilu

  Vinovuorilaudoilla verhoilu

  19/08 VIDEO: Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

 • Vinovuorilaudoilla verhoilu

  Vinovuorilaudoilla verhoilu

  19/08 VIDEO: Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

 • Rimalaudoitus

  Rimalaudoitus

  19/08 VIDEO: Pohjoismaisten puutalojen julkisivu verhoillaan usein rimalaudoituksella. Tässä runkoon kiinnitetään 25 cm leveitä lautoja niin, että yksi ruuvi tulee toiseen sivuun. Ruuvin voi sijoittaa myös laudan keskelle, mutta ...

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot