Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Apua! Sieni syö koko talon

Valokuvaajallemme oli käydä todella huonosti, kun hän havaitsi kesämökillään jotain, minkä hän arveli olevan hometta. Tarkemman tutkimisen jälkeen ilmeni, että kyseessä oli lattiasieni – ja se meinasi viedä häneltä koko talon. Hänen onnistui pelastaa talonsa, mutta se tuli kalliiksi ja vaati todella paljon työtä.

Unelma vanhan ruotsalaisen asuintalon muuttamisesta ateljeeksi ja vierastaloksi vaihtui painajaiseksi, kun talon omistaja huomasi, että talon asukkina oli lattiasieni – ja että sieni tuhosi taloa täyttä vauhtia. Pian paikan hankkimisen jälkeen oli tarkoitus tyhjentää piharakennus. Sitä oli käytetty jostain syystä lautojen säilyttämiseen, mikä osoittautui erittäin huonoksi ideaksi. Omistajan kaikki suunnitelmat menivät uusiksi, kun hän havaitsi ruskeavalkoisia itiöemiä siellä, missä laudat olivat olleet. Hänen aavistuksensa vahvistui, kun hän oli selannut nettiä jonkin aikaa. Kävi ilmi, että kummallisen näköiset kasvustot saattoivat olla erästä lattiasientä. Hän otti yhteyttä kosteus- ja sienivaurioihin erikoistuneeseen yritykseen, jonka edustaja avasi lattiaa ja seinäpanelointia ja vahvisti, että talo oli tosiaan lattiasienen vallassa. Yrityksen edustajan arvion mukaan talo oli kuitenkin onneksi pelastettavissa. Puulattia, sen alla olevat eristeet sekä kaikki lattiasienen vaurioittamat seinäpaneelit poistettiin. Kaikki jäte lajiteltiin ja kuljetettiin jätteenhävityslaitokselle suljetuissa säiliöissä, jotta sienen itiöt eivät pääsisi leviämään. Talon alla oleva maa-aines ja jäljellä olevat rakenteiden osat, jotka kestivät korkeaa lämpötilaa, kuumennettiin huolellisesti ja varovasti kaasupolttimella. Kohteet käsiteltiin kaasupolttimella kahteen kertaan kahdentoista tunnin välein. Lattiasieni ei kestä yli neljänkymmenen asteen lämpötilaa, ja siksi se voidaan hävittää kuumakäsittelyllä. Lopuksi kaikki sisätilat ruiskutettiin Boracol-valmisteella, joka on nestemäinen pohjusteaine puurakenteiden laho- ja sienivaurioiden ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan. Tämän jälkeen oli odotettava pari kuukautta ennen kuin taloa voitiin alkaa korjata uuteen uskoon. Jos sillä välin olisi ilmennyt, että talon rakenteissa on edelleen lattiasientä, olisi sekä lämpöettä kemikaalikäsittely toistettu. Lopputuloksena olisi voinut olla, että talo olisi pitänyt purkaa, maapohja talon alta puhdistaa ja tilalle rakentaa uusi talo. Nyt ei onneksi käynyt niin huonosti, vaan talo saatiin pelastettua.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • 3 asiaa, jotka PITÄÄ tehdä ennen talvea

  3 asiaa, jotka PITÄÄ tehdä ennen talvea

  06/10 Onko talosi valmis talveen? Ellei, valmistaudu lumeen ja pakkaseen JUURI NYT. Kaikkea et ehdi enää tehdä, mutta lue selviytymisvinkkimme, ja tee mitä voit.

 • 9 KEINOA: "Uusi" talo pikkurahalla

  9 KEINOA: "Uusi" talo pikkurahalla

  07/09 Ennen-talo näyttää lievästi sanottuna väsyneeltä. Piristämme sitä katonpesulla ja uudella, upealla julkisivulla. Ero on uskomaton!

 • Gør huset klar til skybrud

  Gør huset klar til skybrud

  31/08 Når regnen vælter ned, kan tagrenderne og kloakkerne ikke altid følge med. Du kan selv gøre noget for at undgå det, og du kan komme i gang allerede nu!

 • Suojaa talosi tuhotulvalta

  Suojaa talosi tuhotulvalta

  31/08 Vesikourut ja viemärit eivät aina pysy perässä, kun vettä tulee taivaan täydeltä. Voit valmistautua pahan päivän varalle jo nyt!

 • VARO: Talosi on tikittävä pommi!

  VARO: Talosi on tikittävä pommi!

  16/08 Jokaisella pientalon osalla on parasta ennen -päiväys. Jotkin tarvitsevat vaihtoa sadan vuoden välein, toiset useammin. Katso, kauanko talon osat kestävät.

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Apua! Sieni syö koko talon
 • Apua! Sieni syö koko talon
 • Apua! Sieni syö koko talon

Lue lisää

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot