Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tiilten koot ja limitykset

Suomalaisen normaalitiilen pituus on 27 cm, josta tulee sauman kanssa 28,5 cm. Näihin mittoihin perustuvat kolme muuta muurarin käyttämää mittaa.

Katkaisemalla saadaan ¾-kivi, jonka pituudeksi tulee 20,25 cm, ja kokonaispituudeksi saumoineen 21,5 cm. Puolikkaan tiilen pituus saumoineen on noin 14,5 cm.

Puolikkaan tiilen pituus vastaa suunnilleen kokonaisen tiilen leveyttä saumoineen. Pienin koko on neljänneskivi, joka sauman kanssa on yhteensä 8 cm pitkä.

Sitä ei käytetä kovinkaan usein, mutta sitä voi joskus tarvita limityksen yhteensovittamiseen. Limitys tarkoittaa sitä tapaa, jolla erikokoiset tiilet liitetään yhteen. Jotta muuraus olisi mahdollisimman kestävä, pystysuorat saumat eivät koskaan saa tulla päällekkäin. Siksi tiilten on oltava limittäin toisiinsa nähden.

Kantavissa muurauksissa saumojen on siirryttävä vähintään neljännes muurauskiven pituudesta. Siirrettyjen kivien muodostamia kuvioita sanotaan limityksiksi. Niitä tunnetaan satoja erilaisia. Kaikkein helpoin limitys tee-se-itse-rakentajalle on ½-kiven limitys ja modulitiilellä 1/3-kiven limitys.

Siinä kuluu vähiten materiaalia, ja sen muuraaminen on helppoa. ½-kiven limityksessä kokonainen muurauskivi siirtyy puolen kiven verran jokaisessa kerroksessa niin, että ne sijaitsevat täsmälleen samalla kohtaa joka toisessa kerroksessa.

Jotta limitys sopisi yhteen, muurin päässä käytetään ½-kiveä. Toinen yleinen limitys on munkkilimitys. Siinä kahta kokonaista kiveä seuraa säännöllisesti yksi puolikas kivi. Näin puolikkaat kivet tulevat samalle kohdalle joka toisessa kerroksessa.

Limitystä on käytetty keskiajalta lähtien, ja se on sekä hyvän näköinen että vankka. Yleensä ottaen limitys näyttää useimmiten sitä paremmalta, mitä yksinkertaisempi se on.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

  29/07 Vaahto on nerokas aine saumojen tiivistämiseen ja reikien paikkaamiseen. Väärällä vaahdolla kaikki voi kuitenkin mennä mönkään. Lue vaahtojen eroista tästä.

 • Oman saumausraudan tekeminen

  Oman saumausraudan tekeminen

  10/05 VIDEO: Jos saumaustöitä on vähän, ei kannata hankkia oikeaa saumausrautaa. Oman saumaustyökalun voi tehdä helposti itsekin.

 • Saumaaminen

  Saumaaminen

  10/05 VIDEO: Näyttää hämmästyttävän helpolta, miten muurari ottaa laastia hierrinlatalta ja käy saumaamaan. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä näyttää. Usein osa laastista tipahtaa matkalla pois muurauskauhalta. Sen voi ...

 • Viallisten saumojen kunnostaminen

  Viallisten saumojen kunnostaminen

  10/05 VIDEO: Halkeilleet, reikiintyneet ja murentuneet saumat helpottavat kosteuden pääsyä muuraukseen, mikä voi aiheuttaa pakkasvahinkoja, ja hyönteiset pääsevät rakenteisiin. Tässä saumat ovat niin huonossa kunnossa, että niitä ...

 • Ikkunan saumaaminen

  Ikkunan saumaaminen

  09/05 VIDEO: Kun taloon rakennetaan uusi ikkuna, se on tietenkin saumattava. Monet käyttävät tiivistevaahtoa, toiset solumuovitiivistettä, mutta tässä näytetään, miten saumaus tehdään laastilla.

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot