Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Nosta talon energialuokkaa

Energialuokka kertoo, kuinka paljon energiaa talosi kuluttaa vuodessa. Oheiset esimerkit näyttävät, mitä kulutuksen vähentäminen ja luokituksen nosto vaatii. Voit myös teettää energiatodistuksen, jolloin saat selville, miten voit nostaa talosi energiatehokkuutta. Se merkitsee myös taloudellista säästöä.


Vaihda ikkunat, lisäeristä, asenna uusi ulko-ovi ja lämpöpumppu jne. Talon energiankulutusta voi vähentää monella tavalla ja näin parantaa talon energialuokitusta.

Mikä on energiatodistus?

Energialuokka on tuttu käsite mm. kodinkoneista, televisioista ja autoista. Kun haet rakennuslupaa uudelle talolle tai myyt tai vuokraat vuoden 1980 jälkeen rakennetun pientalon (1.7.2017 alkaen myös tätä vanhemman pientalon) tarvitset energiatodistuksen.

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen ja sen myöntää pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Voit toki teettää todistuksen, vaikka et olisi myymässä tai vuokraamassa taloasi. Uudisrakennusten todistukset maksavat noin 150–350 €, vanhempien pientalojen noin 500–700 €. Todistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Todistuksen hankkiminen kannattaa, sillä näin saa ammattilaisen arvion siitä, miten paljon talo kuluttaa energiaa ja mitä kulutuksen vähentäminen vaatii. Energiatodistus sisältää myös säästösuosituksia, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.

Energialuokat

Talo luokitellaan A–G -energiankulutusluokkaan sen kokonaisenergiankulutuksen (ns. E-luku) mukaan. E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vuotuinen ostoenergiankulutus laskettuna rakennuksen lämmitettyä nettoalaa kohden (kWh/m2, a). Energiamuotojen kertoimet ovat sähkölle 1,7, kaukolämmölle 0,7, kaukojäähdytykselle 0,4, fossiilisille polttoaineille 1,0 ja rakennuksessa käytettäville uusiutuville polttoaineille 0,5.

E-lukua tarvitaan rakennuslupaa ja lakisääteistä energiatodistusta varten ja se normitetaan eteläisimmän Suomen olosuhteisiin. A-luokka on energiatehokkain ja G-luokka energiasyöpöin. Luokitteluasteikko on erilainen riippuen rakennuksen tyypistä.

Matalaenergia- ja passiivitalot

Energiakulutusta pyritään kaikin tavoin vähentämään ja uusien talojen energiantarve pienenee. Monet talotehtaat markkinoivat matalaenergiataloja ja passiivienergiatalot yleistyvät. Uusien matalaenergiarakennusten laskennallinen lämpöhäviö saisi olla enintään 85 prosenttia rakennukselle määritetystä vertailulämpöhäviöstä. Passiivitalon lämmitykseen käytetty energia on noin neljännes tavanomaisen pientalon energiantarpeesta (Keski-Suomessa noin 25 kWh/m2/v).

Näin luet artikkelia

Ohessa 6 Keski-Suomen korkeudelle sijoittuvaa eri energialuokan pientalomallia esimerkiksi siitä, mitä kunkin talon nostaminen energialuokkaa ylemmäksi vaatii.

Osa tarvittavista toimista on hyvin yksinkertaisia ja itse toteutettavissa, toiset taas vaativat asiantuntijan palkkaamista. Voit itse esim. vaihtaa rikkoutuneen lämpölasin uuteen energiansäästölasiin, laskea huonelämpötilaa asteella, lyhentää suihkuaikaa, vaihtaa lamput led-lamppuihin yms. Itse tehden voi säästää paljon rahaa.

Lataa koko artikkeli, niin saat hyvän käsityksen siitä, kuinka voit nostaa oman kotisi energialuokkaa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Säästösuutin

  Säästösuutin

  18/07 VIDEO: Suihkuun on saatavana monenlaisia säästösuuttimia, mutta ne ovat usein kovin kapeita, ja kapea suihku voi joskus tuntua ärsyttävältä.

 • Lämmitä oikein

  Lämmitä oikein

  18/07 VIDEO: Tuli syttyy parhaiten käyttämällä ohuita puusäleitä, jotka pinotaan ilmavasti. Sitten sytytetään pari sytytyspalaa ja uuninluukku jätetään raolleen, kunnes tuli syttyy kunnolla.

 • Seuraava talosi on jo pieni VOIMALA

  Seuraava talosi on jo pieni VOIMALA

  12/02 Uudet talot tuottavat pian enemmän energiaa kuin kuluttavat. Lue täältä lisää plus-taloista, niin tiedät, kuinka voit jo nyt pienentää energialaskua.

 • Pysäytä varas pistorasialla!

  Pysäytä varas pistorasialla!

  18/12 Katso täältä, miten saat murtovarkaan karttamaan kotiasi, kun olet itse poissa.

 • KUUMA vuosi 2016

  KUUMA vuosi 2016

  15/12 Millaiset työkalut ja tarvikkeet helpottavat nikkarointia alkavana vuonna? Rakennustarvikeliikkeet ja maahantuojat antavat todella lupaavia vastauksia.

Lataa
Suurenna esikatselukuva napsauttamalla pikkukuvaa.
 • Säästä energiaa: Nosta energialuokkaa
 • Säästä energiaa: Nosta energialuokkaa
 • Säästä energiaa: Nosta energialuokkaa

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot