Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Edullisin tapa
lämmittää koti

Lämpiääkö kotisi öljyllä? Se on edelleen erittäin yleinen lämmitysratkaisu. Ehkä kannattaa kuitenkin harkita myös edullisempia ratkaisuja.

Lämmitys haukkaa leijonanosan asumiskustannuksista. Ilmaista se ei ole koskaan, mutta oletko miettinyt, olisiko kotiasi mahdollista lämmittää nykyistä edullisemmin? Monessa kodissa on siirrytty esimerkiksi öljystä kaasulämpöön, mutta kumpikaan näistä ei välttämättä ole edullisin tai fiksuin lämmitysmuoto.

Tässä on viisi vaihtoehtoista tapaa lämmittää koti:Kaukolämpö

Kaukolämpö tulee putkia myöten paikallisesta lämpövoimalasta. Se ei vaadi käyttäjältä huolto- tai ylläpitotoimia, mutta edellytyksenä siis on, että paikkakunnalta löytyy lämpövoimala. Jos asuinalueelle tuodaan kaukolämpö, kiinteistöt yleensä velvoitetaan liittymään lämpöverkkoon.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 320 euron luokkaa.


Lämpöpumppu

Tarjolla on sekä ilmapumppuja että ilma-vesipumppuja. Jälkimmäiset ovat tehokkaimpia, ja niihin liittyy yleensä lattialämmitys. Ilmalämpöpumput toimivat sähköllä, mutta niiden tehokkuuden vuoksi niitä kannattaa suosia. Ne edelyyttävät hyvää eristystä, ja vanhemmat talot onkin syytä lisäeristää.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 240 euron luokkaa.


Puupelletit

Pellettikattila hyödyntää puristetusta puupölystä tehtyjen pellettien energian erittäin tehokkaasti. Kattola vaatii jonkin verran huolto- ja ylläpitotoimia, ja lisäksi talosta pitää löytyä varastotilaa pelleteille. Jos olet päättänyt investoida pellettikattilaan, hanki saman tien markkinoiden tehokkain malli.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 180 euron luokkaa.


Aurinkolämpö

Soveltuu edelleen parhaiten lähinnä veden lämmittämiseen. Aurinkokennoja kehitetään jatkuvasti entistä tehokkaammiksi, mutta tavat säilyttää aurinkoisina päivinä kerätty energia pilvisten päivien varalle ovat yhä melkolailla lapsenkengissään. Aurinkolämpö on toistaiseksi siis etenkin talviaikaa ajatellen lähinnä täydentävä lämmitysmuoto.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölaskun suuruus riippuu siitä, mikä on talon pääasiallinen lemmitystapa aurinkolämmön lisäksi.


Maalämpö

Kun asennat maan poveen metrikaupalla letkua, saat erittäin edullista lämpöä. Ainoana miinuksena on laitteiston ja sen asentamisen hinta, joka kipuaa helposti yli kymmenentuhannen euron. Lisäksi edellytyksenä on, että talo on hyvin eristetty ja kaava sallii maalämpöputkien asentamisen.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 200 euron luokkaa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Lämpöpumpun asentaminen

  18/07 VIDEO: Lämpöpumppu on tehokas lämmityskeino. Sen toiminta perustuu lämmönvaihtoperiaatteeseen. Pumppu kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa, joka vapautuu järjestelmään ilmaiseksi.

 • 4 kelpo tapaa piilottaa ilmalämpöpumppu

  4 kelpo tapaa piilottaa ilmalämpöpumppu

  17/02 Ilmalämpöpumppu säästää energiaa, mutta kaunis se ei ole. Tee Itsen lukijat ovat taitavia piilottamaan lämpöpumpun. Katso neljä lukijoidemme koteloideaa.

 • Älä käytä lämpöä kahdesti

  Älä käytä lämpöä kahdesti

  15/02 Kerroimme artikkelissamme, kuinka alakerran lämpimän ilman voi hyödyntää uudelleen päästämällä sen ristikon kautta yläkertaan. Valitettavasti ratkaisu on vastoin lakia.

 • Miksi putket ruostuvat?

  Miksi putket ruostuvat?

  22/01 Meille asennettiin kuusi vuotta sitten kaasulämmitys, ja rautaputkien sisälle on tullut korroosiovaurioita. Johtuuko tämä liitännöissä käytetystä kuparista?

 • Voiko lämmitystä etäohjata?

  Voiko lämmitystä etäohjata?

  08/12 Talossamme on paljon huoneita, ja lämmitystä olisi hyvä voida myös etäohjata. Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla?

Saat ilmaisen uutiskirjeen

Älypistorasia

Älypistorasia

2,90 eurolla saat pääsyn yli 2000 Tee Itse -lehden artikkeliin.

Gør Det Selv Forum

Uusi keskustelu

Keittiön palaparketin pullistuma ja irtoaminen, mitä tehdä?

Keittiössä kissojen ruokailupaikan kohdalla on ...

Lämminvesivaraajan vaihto

-Olisi tarkoitus vaihtaa boileri jo ...

Alimman hirren vaihto

Kesämökillä varastorakennuksen alin hirsi on ...

Kylpyhuoneen rappaus

Artikkelissa. ...

Luetuin keskustelu

Juoksutarha koirille

Ostin 2 rullaa 1.80mx30m koiratarhaverkkoa. ...

Terassille nousi hieno paviljonki

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain ...

Automekaanikko ● Vinkki: Tuulilasinpyyhkijät kuntoon

Auton kumiset tuulilasinpyyhkimet kärsivät ...

36 sohvapöydästä syntyi unelmien kasvihuone

Ilmo Syrjänen löysi huonekaluliikkeestä ...

Tee Itse | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Käyttöehdot | Yhteystiedot